LuidsprekersRecensie

Audiovector X3 Super luidsprekersysteem

Er is dit moment bijna een woud aan luidsprekerzuiltjes met een dubbele woofer en tweeter. Het lijkt alsof iedere luidsprekerfabrikant deze trend maar blindelings volgt. Een meter hoog, twee decimeter breed en 30 tot 40 cm diep. Soms is de tweeter tussen de woofer gezet, maar in grote lijnen lijken ze soms verdraaid veel op elkaar. De consument het er niet gemakkelijk mee hebben om echt onderscheid te zien in de veelheid aan luidsprekers. En dan wordt er niet zelden op het uiterlijk af gegaan. De ene heeft een net iets mooier kleurtje, een ander een fraaier chroomrandje. Maar dat is natuurlijk niet de juiste weg…

Audiovector X3 uitsnede

Kies Wijs

Kies er een paar types uit die je op het eerste oog en oor aanspreker en ga ze uitgebreid luisteren. Niet even staande in de winkel, tussen het halen van de zaterdagboodschappen door, maar in een rustige luisteromgeving, met je eigen meegebrachte muziek. Dan zou je wel eens tot heel andere conclusie kunnen komen dan het oog je als eerste indruk ingeeft.

Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven, dan ga je voor de zekerheid van een merk, voor zover de bekende luidsprekerbouwers je die wel kunnen geven met hun nieuwste creaties. Er is maar een manier om er achter te komen of een luidspreker ook de muziek in jouw smaak weer kan geven. En dat is uitgebreid luisteren. Ik kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is.

Ik weet het: ik heb gemakkelijk praten, als recensent krijg ik dit soort apparaten en speakers voor een maand of soms nog veel langer in huis en kan er op mijn gemak naar luisteren. Na die tijd weet ik wel wat voor vlees ik in de kuip heb. Als consument moet je veel sneller tot de conclusie komen of een versterker of luidspreker wel jouw versterker of luidspreker zal zijn. Maar toch, neem de tijd…

Audiovector

De hier besproken Audiovector X3 Super is inderdaad ooAudiovector X3 wooferk één van die trendy zuiltjes. En niet eens van de bekendste naam in audioland, wat ook al geen voordeel is… Maar gelukkig weet ik inmiddels beter.

Ik heb al eerder met Audiovector kennis mogen maken via de kleine Ki3 en veel duurdere S3 Signature. De kleintjes zijn al goed maar de S3 hebben me helemaal overtuigd. Ik weet dus wat deze Deense luidsprekerfabrikant in zijn mars heeft. Ole KlifothAlleen die prijs…tja…

Eigenaar/ chefontwerper Ole Kliforth heeft echter een nieuw ijzer in het vuur gegooid: een beter betaalbaar luidsprekersysteem dat veel van de kwaliteiten van de duurdere systemen moet laten horen. Deze is er nu in de vorm van de X3 Super, een 1 meter hoge zuil, 20 cm breed en 33,5 cm diep. Met 16 kg is het geen loodzwaar systeem, maar dat is ook geheel in de traditie van deze fabrikant.

Niet teveel dempen graag…

De kast is niet overdreven gedempt, of dood gemaakt. Er is alleen een met grote gaten doorboord schot tussen de twee woofers geAudiovector X3 kastverstevigingschotmonteerd. Voor de demping zijn een paar dekentjes BAF rond de zij en achterwanden gevouwen. Er wordt bij Audiovector een zo minimaal mogelijke compressie gepredikt, het niet excessief dempen van het inwendige van de kast past dus helemaal in de filosofie van deze fabrikant.

Om niet te veel vooruit te lopen: later blijkt bij de impedantiemeting dat de X10 toch maar weinig last heeft van kastresonanties. De behuizing is dus wel slim uitgedacht.

Naast de X3 Super komt er ook nog een X3 Signature, die de dure tweeter uit de S3 serie gebruikt. De X3 is verkrijgbaar in hoogglans wit en zwart. De afwerking is voortreffelijk. Op de meeste foto’s zijn de luidsprekerunits te zien, maar er wordt standaard een nette doekgrill bijgeleverd, ideaal om priemende vingers geen kans te geven om de vrij delicate units in de drukken.

Audiovector spikeDe zuil heeft een voet die qua oppervlakte groter is dan die van de kast. Dat is niet alleen voor het uiterlijk, ik vind het altijd wel stijlvol, zelfs wel stoer staan, het zet de luidsprekerkast door de grotere voetafdruk ook stevig op de vloer. Met andere woorden: ze zijn moelijker om te gooien. En dat is niet alleen een voordeel als je rondkruipende koters hebt.

Onder deze voet kunnen de bijgeleverde spikes worden geschroefd. Deze zijn niet al te scherp gepunt, waardoor de kans op beschadiging van je vloer niet zo groot is.

Low compression

Audiovector X3 Super zwart

Waar vind je dat in terug? De door Audiovector gehanteerde LLC stokpaartjes, waar LC voor Low Compression staat. In de drivers, die een extreem open constructie hebben. Audiovector ligt qua rendement ook altijd een paar dB boven de gemiddelde lijn. De opgegeven 90 dB/w/m is zoals bijna altijd een beetje al te enthousiast, maar de 88 dB/w/m in de praktijk is nog altijd hoger dan veel vergelijkbare speakersystemen. Vergeet de opgaves die je in de foldertjes luidsprekerfabrikanten ziet, mijn ervaring is dat je er in 95 van de 100 gevallen 2 tot soms wel 5 dB af mag halen.

Beetje vreemd maar wel lekker!

Audiovector is een fabrikant die er een eigen, soms beetje vreemde ontwerpfilosofie op na houdt. In de grotere systemen zie je dat terug in de kastconstructies, de al eerder genoemde speakersunits en de afwijkende filtering die ik in de S3 vond.

De X3 Super lijkt meer een conventionele luidspreker. Met een basreflexpijp op de achterkant.Audiovector X3 woofer (1) De woofers zien er prachtig uit. Mooi gegoten chassis. De conus is gemaakt van aluminium dat aan beide kanten een coating heeft.

audiovector X3 Super tweeter achterkant

 

 

 

De tweeter die in de X3 super wordt gebruikt heeft opvallend genoeg geen doorboorde poolplaat zoals we bij veel moderne hoog weergevers zien.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “Audiovector X3 Super luidsprekersysteem

 • Beste Dick
  Met veel interesse heb ik je artikel van de Audiovector x3 gelezen
  Ik vraag mij af of ik deze zou kennen gebruiken met mijn Simply Italy 2 maal 12 watt buizen versterkertje van Unison ? Ik ben zeer beniewd!
  Vast hartelijk bedankt
  Groetjes Wim

  Beantwoorden
  • Ha Wim,

   Ik vermoed dat je buizenbakje geen probleem zal hebben om je de huiskamer vol muziek te spelen met de X3.

   Beantwoorden
   • Hoi Dick
    Ik ga binnenkort zeker eens luisteren
    Bedankt voor je advies
    Groetjes Wim

    Beantwoorden
 • goedendag, ik heb zelf de signature met de betere tweeter aangestuurd door een voor en eindversterker van audio avance a 160 versterker mijn vraag hoe kan ik het binnenwerk nog verbeteren voor nog meer speaker. mvg teun

  Beantwoorden
 • Ik heb deze boxen staan al sinds 2012. Ze bevallen me nog steeds uitstekend!

  Beantwoorden
 • Ik heb de nieuwe kleine qr1 en die spelen ook fantastisch. Zalig geluid uit zo’n klein kastje. Makkelijk te plaatsen. Mooie tweeter, stabiel strak laag. Heerlijk. En ze zien er fantastisch uit in high gloss black.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.