LuidsprekersRecensie

Audiovector S3 Signature

Dit is de tweede keer dat ik met een speakersysteem van Audiovector aan de slag mocht, na de eerste prettige kennismaking met de Ki3 uit de kleinere serie. De S3 Signature blijkt al snel een topper.

Audiovector Ole KlifothOpvallend is dat Audiovector in Nederland nog bij zo weinig mensen bekendheid heeft terwijl het al ruim vijfentwintig jaar aan de weg timmert. De Deense fabriek werkt onder leiding van eigenaar/ chef ontwerper Ole Kliforth aan een reeks luidsprekersystemen, onderverdeeld in de vier series die vervolgens weer zijn in verschillende ranges zijn ingedeeld. Audiovector bewandelt zeker niet altijd de gemakkelijke rechte weg van luidsprekers ontwikkelen en bouwen maar steekt veel eigen filosofieën in de ontwerpen. En het mooie is dat de meeste dingen ook voor het oog zichtbaar zijn. De kast lijkt een gewone zuilspeaker, maar kijk je even verder dan vallen de nodige dingen op.

Eerst even voorstellen

Audiovector maakt meerdere series van luidsprekersystemen. De R11 is het dure vlaggenschip. Audiovector R11 VlaggenschipDaaronder zit de ook nog aardig prestigieuze S6 serie en dan komen we bij de iets compactere, maar nog steeds royale S3 reeks. De Audiovector S3 signature is het op één na duurste systeem uit de S3 serie. De behuizing meet: 103 x 19 x 33 cm (h x b xd) en weegt 21 kg. De zijwanden lopen in een ronde curve naar de smalle achterkant. Het voorpaneel en de achterkant zijn uit meerdere lagen opgebouwd. Het ontbreken van parallelle kastpanelen geeft staande golven in de kast weinig kans meer om kastkleuring te veroorzaken, zelfs zonder de ruimtes op te vullen met dempingmateriaal, dat dan ook gewoon ontbreekt. Wat niet ziek is moet je niet willen genezen, toch? De totale afwerking is onberispelijk. De zuil is voorzien van een soort van mechanische ontkoppeling van de vloer. De ingebouwde speakerunits worden speciaal, custom made, voor Audiovector gemaakt door Scan Speak, de bekende Deense fabrikant van hoogwaardige luidsprekerunits.

AudioVector S3 SignatureDeze hebben stevige gegoten chassis en een sandwich conus uit carbon en glasfiber, titanium spoelkoker alles ultralicht en stijf en overgedimensioneerde magneten met opvallend doorboringen voor optimale ventilatie. Het ziet er allemaal indrukwekkend uit. Doorboorde tweetermagneten zie je nagenoeg bij alle hedendaagse luidsprekertypes wel, maar zo groot dan in de Audiovector units heb ik niet eerder gezien. Het maakt dat het membraam van de Evotech LLC dometweeter, uit met carbonvezels versterkt zijde gemaakt, zowel naar voren als naar achteren geluid vrij uitstraalt, wat een dipoolwerking geeft.

Dempen we dat laatste toch mooi… nee, nee, integendeel, de hoogunit staat in direct contact met de buitenkant door een vloeiend gevormde opening achterin de kast. Ook de middelste speaker heeft een dergelijke verbinding met de buitenwereld. Als je je oor te luister legt aan de achterkant van de S3 hoor je ook gewoon geluid uit deze openingen komen. Om over een open baffle systeem te spreken gaat te ver, maar het zal zeker bijdragen aan het totaalkarakter van de S3. Onder in de kast is een andere poort naar buiten te vinden.

Zo te zien is de S3 dus een basreflexsysteem. Maar om even op de meetresultaten vooruit te lopen: het blijkt niet als een puur reflex systeem te werken, de poort is zo laag afgestemd dat de denkbeeldige tweede piek die we van een klassieke reflexbehuizing kennen ver onder 20 Hz zou liggen. In de meting lijkt het op het eerste oog eerder dat we met een gesloten systeem te doen hebben.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

4 thoughts on “Audiovector S3 Signature

  • Ik heb de speakers ook gekocht. Heb de super beluisterd maar de Signature gekocht. Deze wordt misschien deze week uitgeleverd. Ik draai met voor eind versterkers van Avance Acoustic van een half jaar oud. Ben al wel bekent met de speaker want ik heb nu de super van 2200 euro en ga hier dus zeker op vooruit. Ik hoop dat mijn set deze speaker aankan. Denk het wel, aangezien deze niet al te veel moeite hebben met aansturen. Voor wie deze speakersystemen ze niet kennen: een super geluid zonder vermoeid te raken. mvg teun

    Beantwoorden
    • Evert Aaij

      Gefeliciteerd
      Inderdaad een hele fijne luidspreker. Draait hier ook nog steeds naar volle tevredenheid. De Advanced Acoustic gaat dat zeker redden. Qua aansturing zit er eigenlijk geen verschil tussen de Super en de Signature! Qua klank wel!

      Beantwoorden
  • Bedankt voor het antwoord kan ik wel wat mee. Ik heb de set aan gesloten met goede stroomfilters en alle kabels zijn van JvGent ter waarde van 5500 euro. Kan dit een ieder aanraden. Dit kun je misschien ook uitgeven voor een goede versterker. Maar ik kan een ieder verzekeren dat dit nog veel belangrijker is. En de klank echt de lucht inhaalt. Zoveel dat ook mijn vrouw dit in de gaten heeft. mvg Teun

    Beantwoorden
  • inmiddels toch een update gedaan heb de luidsprekers gehouden maar de set aangepast naar 2 keerA 23 versterkers met een S5 voorversterker DAC van parasound en als extra een DAC van expure omdat de parasound maar een sp dif digitale aansluiting heeft. en kan je vertellen dat alles naar een echt hoger nivo is gestegen heb ook de jvgent kabels een update gegeven met XLR pluggen van furetech en interlink pluggen van furetech prima totaal plaatje en een lust om te beluisteren speel eigenlijk alles af met een Ripstreamer van Ripstreamer en kan zeggen dat ik een cd speler beslist nier mis. mvg teun

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.