KabelsRecensie

AudioQuest Earth interlink

Actief

Dan zijn we er nog niet. AudioQuest gebruik in de kabels uit het duurdere segment ook nog een soort van actieve afscherming. Het wordt het DBS systeem genoemd, het ‘Dielectric-Bias System’. Er wordt daarmee een spanning van 72 volt, gemaakt door een viertal 18 volt batterijen in serie te schakelen, tussen een extra aangebrachte centrale geleider en een metalen afschermfolie gezet.

Afhaken?

Nu komen we waarschijnlijk op een punt waar lezers zullen afhaken en dit af zullen doen als voodoo en snakeoil… Maar bedenk dan eerst even waarom vers uit de doos aangesloten interlinks bijna nooit meteen top klinken en na een flink aantal uren gebruik steeds beter gaan klinken?

Een parabel

Nog een mooi voorbeeld: ook condensatoren werken met twee metalen geleiders met een isolatielaag er tussen, dat zich als dielectricum gedraagt. Waarom klinkt dezelfde condensator gebruikt als koppelcondensator in een buisschakeling waar ‘ie tientallen tot een paar honderd volt moet blokken niet zelden heel anders dan dezelfde condensator in een luidsprekerfilter, waar geen DC spanning over de condensator staat?

Ik heb mijn eigen favoriete condensatortypes die ik in een versterker top vind maar in een cross-over filter ronduit matig en visa versa. Zou het niet te maken kunnen hebben met de polarisatie die de te blokken DC spanning op het dielectricum van de condensator heeft? Nou? 

Eigenlijk is dit ook wat AudioQuest met het DBS systeem wil bereiken.

 

Luisteren

Iedere audiocomponent brengt een eigen klankkarakter met zich mee, ook bekabeling. De AQ Earth heeft een wat rubuuste inborst met een op het eerste oor stevig laagfundament en wat rondborstig midden, erg mooi. De Earth kabel is werkelijk brandschoon en geeft me veel ruimte met mooie diepte informatie.

Een AudioQuest Earth tussen voor en eindversterker maakt me al blij, een extra Earth tussen bron en voorversterker maakt het plaatje nog completer.

Zo goed dat ik me af begin te vragen waarmee het nog mooier zou kunnen… wat heb ik nog meer nodig? Eigenlijk helemaal niks. Natuurlijk, ik twijfel er niet over dat er niet nog mooiere bekabeling wordt gemaakt, maar boeien doet het me dit gegeven dit moment allerminst. Alles is helemaal naar wens en ik geniet met volle teugen van mijn muziek, album na album na album… en… verlies na een tijdje deze technische perikelen domweg uit mijn gedachten…

Het bovenstaande verhaal héél kort samengevat: wow, wat een heerlijke intelink deze AudioQuest Earth…

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “AudioQuest Earth interlink

 • Mooi verhaal Dick, ik speel al jaren met audioquest kabels en die gaan niet gauw weer weg. Ik vind het in ieder geval knap hoe je jou gevoel ( of ervaring van het product ) in het verhaal legt want dat kan ik dus niet.

  Beantwoorden
 • Hoi,
  Goed geschreven review.
  Daar ik mij aan het orienteren ben voor nieuwe kabels eens een kijkje genomen op de nl site van AudioQuest ik vind het maar onoverzichtelijk kan geen dealerlijst vinden, kom ik op een site waar ze dit merk verkopen kom ik totaal andere kabel type namen tegen.
  Maar het zal wel aan mij liggen.
  Als ik bv op de site van Supra kabel kijk en bij de importeur is dit wel een stuk overzichtelijker en ook dit is een merk die dacht ik ook zijn spullen maakt in eigen beheer.

  Beantwoorden
  • Beste Ger,
   Excuses voor het niet werken van de dealerlocator op de NL site van AudioQuest.
   Via de .com site kom je er wel.
   Mij een berichtje sturen met je vragen mag ook. Tevens kan ik je verwijzen naar een dealer bij jou in de buurt.
   Met vr gr Jules Withagen
   Sales Manager AudioQuest

   Beantwoorden
 • Mooi verslag, zou eigenlijk wel eens een vergelijk willen lezen met de bekende Nederlandse merken, alleen waarom een link naar de US prijslijst is mij niet helemaal duidelijk.

  Uit eigen ervaring weet ik ook dat een goede kabel in een bovengemiddelde set een flink verschil kan maken.

  Beantwoorden
 • Fijn verslag, maar wat is de Nederlandse prijs van de kabel? Dat is echt de eerste vraag die iedere lezer heeft. Om discussies te voorkomen hebben we toch speciaal een adviesverkoopprijs incl. BTW?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.