KabelsRecensie

AudioQuest Earth interlink

Een rondje AudioQuest

Het is al weer even geleden dat ik in aanraking kwam met bekabeling van AudioQuest. Het begint met bekabeling voor het thuisnetwerk. Je leest er hier het een en ander over.

We trappen af met een setje fraaie interlinks onder de naam AudioQuest Earth… Later komen de netwerk en USB kabels en hopelijk weet ik nog de hand te leggen op een mooie set speakerbekabeling van deze fabrikant.

Uit eigen ervaring

Ik weet namelijk uit deze eigen ervaring dat bekabeling een belangrijk onderdeel van het totaalresultaat uitmaakt. Niet dat ik meteen geloof dat kabels het geluid beter kunnen maken, nee, de juiste kabel zorgt met name voor minder degradatie van het kostbare, soms heel kleine muzieksignaal bij de oversteek tussen de verschillende appararaten in ons audiorek. De wat dramatische uitdrukking ‘Demagecontrol’ noemen ze dit zo kleurrijk in de Engelse taal. Knoop je standaard dropveters tussen je apparaten en ben je heel tevreden met het resultaat? Niks aan doen, geniet met volle teugen van je muziek.

Is je apparatuur van je muziekspullen prima in orde maar wil je toch wel graag eens het een en ander fijnslijpen, dan is de bekabeling een dankbaar object om mee bezig te gaan.

Audio Quest

Kabelleveranciers zijn er in de audiowereld te kust en te keur, van charlatans tot echte fabrikanten die ook echt hun eigen kabels produceren zijn vele malen schaarser. AudioQuest is zo’n echte fabrikant, waar al vanaf de oprichting begin jaren tachtig alles in eigen huis wordt ontwikkeld en gefabriceerd, tot aan de connectoren toe. Alles ademt kwaliteit en duurzaamheid en degelijkheid uit, of je nu een kabeltje van 40 euro koopt of een high end product. Inmiddels zijn er ook minder-kabel gerelateerde producten in het leverprogramma, zoals de inmiddels al bekende Dragonfly DAC’s, de Jitterbug USB signaalopschoner, Nighthawk hoofdtelefoon, ook weer helemaal in eigen huis ontwikkeld en de Niagara lichtnetstroomcondioners. AudioQuest produceert inmiddels op drie plaatsen in de wereld, in bijna identieke werkplaatsen. In de USA, in Azie én in… Nederland.

AudioQuest Earth

Waarom heb ik voor de AudioQuest Earth gekozen? In onze Audio Creative toolbox hebben we al een paar setjes AudioQuest Red River interlinks, die onder andere bij demo’s worden gebruikt. Deze betaalbare maar mooi gemaakte interlinks weten me steeds weer te verrassen met de opvallende goede klankmatige eigenschappen. Dat maakte me nieuwsgierig naar de kwaliteit van de AudioQuest interlinks die hoger in het programma zijn ingedeeld. Ik heb maar eens met de mensen achter de Nederlandse tak van AudioQuest zelf gecorrespondeerd voor een advies naar bekabeling die wel wat mag kosten, maar ook niet excessief boven mijn budget mag uitstijgen, ofwel: de gulden middenweg voor mij. Ik krijg al snel antwoord en de tip dat ik de AudioQuest Earth eens moest proberen. Wie ben ik om dit tegen te spreken en vraag twee sets aan, eentje met cinch en eentje met XLR stekkers. Minder dan twee weken later staan de dozen met kabels bij thuis.

Wel erg veel keus…

De kabels zijn in diverse series en types onder verdeeld. Hoewel de fabrikant inmiddels wel heel erg veel verschillende kabels in het programma heeft, is het op de site overzichtelijk gerangschikt. Ook de prijzen zijn er gewoon te vinden, daarover wordt niet zoals bij conculega’s geheimzinnig gedaan. Voor ieder budget is er wel een passende kabel te vinden waarmee standaard bij apparaten bijgeleverde basisdropveters kan worden geüpgrade naar een fatsoenlijke kwaliteit.

AudioQuest voert alleen in het een interlinkprogramma maar liefst 18 verschillende types, van voor iedereen betaalbaar tot voor de gewone mens schier onhaalbaar. De laatste, in dit geval de AudioQuest The Well, moet je zien als wat de Formule 1 is voor de autowereld. Alle kennis en ervaring die de constructeurs door de jaren heen hebben opgebouwd wordt daarin tot het maximale anno  nu haalbare uitgebuit. En dat komt later vanzelf terug in de meer betaalbare series. De AudioQuest Earth die ik thuis heb ligt vijf types onder het topmodel in de Elements interlink serie.

Cold Welding

 

Wat me meteen opvalt is de hoge kwaliteit van de stekkers. Deze worden in eigen huis gemaakt. Ze zijn van puur koper waarop een laagje zilver is aangebracht.

Wat ik niet meteen kan zien maar niet minder opvallend is: de stekkers worden niet gesoldeerd maar zogenaamd  ‘cold-welded’ aan de geleiders geperst.

Als dit goed gedaan wordt is dit zonder meer de mooiste methode denkbaar. De materialen van de kabelgeleiders en de stekkers worden daarmee zonder toevoeging van nog een derde metaallegering (soldeertin) met elkaar verenigd ‘voor de eeuwigheid’.

Ik kan niet anders zeggen dan dat de AudioQuest kabels er tot in de puntjes verzorgd en afgewerkt uitzien.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “AudioQuest Earth interlink

 • Mooi verhaal Dick, ik speel al jaren met audioquest kabels en die gaan niet gauw weer weg. Ik vind het in ieder geval knap hoe je jou gevoel ( of ervaring van het product ) in het verhaal legt want dat kan ik dus niet.

  Beantwoorden
 • Hoi,
  Goed geschreven review.
  Daar ik mij aan het orienteren ben voor nieuwe kabels eens een kijkje genomen op de nl site van AudioQuest ik vind het maar onoverzichtelijk kan geen dealerlijst vinden, kom ik op een site waar ze dit merk verkopen kom ik totaal andere kabel type namen tegen.
  Maar het zal wel aan mij liggen.
  Als ik bv op de site van Supra kabel kijk en bij de importeur is dit wel een stuk overzichtelijker en ook dit is een merk die dacht ik ook zijn spullen maakt in eigen beheer.

  Beantwoorden
  • Beste Ger,
   Excuses voor het niet werken van de dealerlocator op de NL site van AudioQuest.
   Via de .com site kom je er wel.
   Mij een berichtje sturen met je vragen mag ook. Tevens kan ik je verwijzen naar een dealer bij jou in de buurt.
   Met vr gr Jules Withagen
   Sales Manager AudioQuest

   Beantwoorden
 • Mooi verslag, zou eigenlijk wel eens een vergelijk willen lezen met de bekende Nederlandse merken, alleen waarom een link naar de US prijslijst is mij niet helemaal duidelijk.

  Uit eigen ervaring weet ik ook dat een goede kabel in een bovengemiddelde set een flink verschil kan maken.

  Beantwoorden
 • Fijn verslag, maar wat is de Nederlandse prijs van de kabel? Dat is echt de eerste vraag die iedere lezer heeft. Om discussies te voorkomen hebben we toch speciaal een adviesverkoopprijs incl. BTW?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.