Audioengine HD6 Actieve luidsprekers: Slim, betaalbaar en compact
Aan een draad of draadloos
Om naar de speakers te luisteren is niet meer nodig dan bijvoorbeeld een iPhone of een Bluesound Node 2, die laatste kan werken met analoge uitgangen en/of een optische Toslink. Het gemak van één enkele wat langere Toslink kabel is evident en zo heb ik ze merendeels gebruikt om naar muziek te luisteren.
De inputs herkennen zelf of er signaal aanwezig is. Dat kan lastig zijn, zo heeft mijn digitale TV decoder de neiging een continue stroom “nullen” uit te sturen en houdt zo de ingang bezet en actief. Wie zijn bronnen gewoon uitschakelt heeft daar geen last van.
Muziek
Met de Bluesound Node speel ik van het Retrospect Trio een aantal sonates die gecomponeerd zijn door Henri Purcell. Niet direct muziek die ik koppel aan de doelgroep voor Audioengine, niettemin moet een viool, een cello en een klavecimbel ook weer te geven zijn. Dat kan de HD6 gelukkig prima en op een bevredigende wijze. De kamermuziek heeft een levendigheid waarin de beschikbare dynamiek een belangrijke rol speelt.
De HD6 heeft voldoende power in huis om moeiteloos te voldoen aan de vraag. De luidsprekers kunnen niet gerekend worden tot de meest neutrale in hun soort, er zit zeker kleuring in, maar die is niet onaangenaam. De afstemming is Amerikaans, waarmee ik bedoel dat de lage tonen sterker vertegenwoordigd zijn dan de hoge. Dat haalt soms een scherpe rand weg van de viool die er wel behoort te zijn. Ook de klavecimbel tingelt minder en levert daarmede in op sprankelen. Aan de andere kant zorgt de weergave er wel voor dat al op een laag volumeniveau genoten kan worden van een volledig spectrum. Luistermoeheid is de Audioengine vreemd en dat maakt dat hij bijvoorbeeld in een werk/studeerkamer de gehele dag zal kunnen spelen. Precies waar ik denk dat de toepassing helemaal op zijn plaats is. Of gekoppeld aan een TV toestel om die vreselijke interne speakers te vermijden die in flatscreens zitten. Daar zorgt de HD6 voor een wereld van verbetering.
Infected Mushroom
Met “Avratz” van Infected Mushroom laten de Audioengine’s de muziek echt los gaan. Ook los van de speakers die zelf bijna uit beeld verdwijnen. Het wat aangezette laag komt hier prima van pas en zal menig jeugdig hart sneller laten kloppen. Voor mij zou het een streep minder mogen omdat ik meer natuurlijke luidsprekers gewend ben waarbij neutraliteit hoog in het vaandel staat.
Voor de liefhebbers, een niveau van minimaal 100dB piek op 2,5 meter afstand van de speakers is geen enkel probleem. Van hetzelfde laken een pak is Yello, ondersteund door Heidi Happy in “You Better Hide”.
Yello en The Voice
Waar op veel speakers Yello schreeuwerig is laat de Audioengine de muziek alle ruimte om hard te gaan. Voor veel pop opnames kan dit wel eens een ideale afstemming zijn. “The Expert” staat als een huis in de ruimte die ver doorloopt buiten de grenzen van de luidsprekers zelf en bijna van muur tot muur mag gaan. Door te schuiven in de opstelling en de speakers meer of minder in te draaien kan het beeld verder naar achter doorlopen. Overigens staat het stereobeeld tussen de speakers en niet pal voor de luisteraar. Beyoncé, Katy Perry en andere popmuziek die ik leen van mijn kleindochters sprint de speakers uit. De vaak dynamisch platgeslagen (in mijn oren) “herrie” heeft een prima partner gevonden in de Audioengine die er iets heel behoorlijks van weet te maken.
Zelf hoor ik liever Ray Charles of Frank Sinatra. Het duet “Fever” met Ray en Natalie Cole is heel wat kritischer voor een luidspreker en dan hoor je pas waar de makers hebben moeten bezuinigen om de lage prijs voor de HD6 te halen. Wat meer kleine details, idem verfijning en grotere neutraliteit zou mooi zijn. Helaas komen we met die wensen uit op luidsprekers met prijzen ver boven de € 1000,-, waarbij helemaal niet gegarandeerd is dat luisteren prettig blijft. Het is een keuze die gemaakt moet worden. Dat gezegd hebbende laat Frank Sinatra met “Close To You” toch precies horen wat het stemgeluid van Sinatra zo bijzonder maakt. Uitermate genietbaar.