Audioengine HD6 Actieve luidsprekers: Slim, betaalbaar en compact
Het gebruik van actieve luidsprekers is een fenomeen dat hand over hand terrein wint, of het nu gaat om een soundbar, een mini set of een paar volwaardige systemen, actief biedt mogelijkheden. Een speler op deze markt die zich tot nu toe uit het zicht van de traditionele audio beweegt en kansen grijpt op de High End Show in München dit jaar is Audioengine. Een Amerikaans bedrijf dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door IBDL, tot nu toe mij meer bekend van al hun mediaspelers en nevenproducten.
Audioengine
De directe benadering door de Amerikanen op de beurs en de perfecte opvolging in Nederland tonen een professionele organisatie die het merk Audioengine met verve in de Europese markt zal zetten. De HD6 van Audioengine is dus zo’n actieve luidspreker, gehuld in een zeer traditionele behuizing, in mijn geval gefineerd met donker kersenhout, eveneens leverbaar in zwart of in walnoten. De ene luidspreker is volledig passief uitgevoerd met een wisselfilter, een 5,5 inch woofer met Kevlar conus en aluminium basket en daarboven gemonteerd een 1 inch tweeter met een zijden dome. Aan de achterzijde vinden we alleen een traditionele luidspreker aansluiting en een als smalle sleuf uitgevoerde reflexpoort. De luidspreker is aan de voorzijde afgewerkt met een opvallende aluminiumkleurige strip onder de woofer en verder met een afneembaar frontdoek.
De actieve kant
De andere luidspreker wijkt aan de voorkant al af door de gemonteerde volumeregelaar en een witte indicatie LED, gecombineerd in een venstertje met de infrarood sensor voor de meegeleverde afstandsbediening. De achterzijde toont naast een koellichaam voor de twee ingebouwde klasse AB versterkers een Bluetooth antenne met “pair”-knop, een 3,5mm audio ingang, een Toslink ingang, analoog in en uit via RCA connectoren, de speakeraansluiting voor de passieve kant, een aan/uit schakelaar, spanning selector en tenslotte de netspanning aansluiting. Bovenin ook hier weer de smalle reflexpoort.
Wat technische gegevens
Een aantal technische gegevens kan ik wel opsommen. Zo leveren de versterkers continu 50 Watt per kanaal en geeft de line-out 2 Volt af aan bijvoorbeeld een actieve subwoofer. Het frequentiebereik wordt gespecificeerd als 50Hz-22kHz ±1.5dB. De analoge ingangsimpedantie is 48kOhm via beide ingangen.
Intern wordt gebruik gemaakt van een AKM AK4396 D/A-converter zodat 24 bit, 192 kHz als maximaal haalbare input mogelijk is. De Bluetooth receiver support aptX, AAC en SBC.
De afmetingen van de speakers zijn (passief) 30x18x25cm en (actief) 30x18x30cm. In rust verbruiken de speakers ongeveer 10 Watt, in mute daalt dat naar 6 Watt en “slapend” nog maar 4 Watt. De luidsprekers zijn te plaatsen op een boekenplank, maar zullen beter presteren op een echte luidsprekerstand.
Eigen ontwikkeling
Audioengine benadrukt dat hun luidsprekers niet bestaan uit een paar handen vol ingekochte componenten, maar geheel in eigen beheer worden ontwikkeld en gebouwd. Onderdelen zoals de Bluetooth ontvanger en de ingebouwde upsampling DAC worden al langer als losse producten verkocht door Audioengine. Daardoor kan de ontwikkelafdeling de elektronica en de luidsprekers optimaal op elkaar afstemmen. Opvallend voor actieve speakers vind ik het gebruik van klasse AB versterkers en passieve filters. Meestal zitten in een dergelijk systeem tegenwoordig klasse D versterkers met per driver een eigen versterker. De keuze van Audioengine voor meer traditioneel klasse AB gebruik bevalt mij wel, maar dat is persoonlijk.