Audioblock PS-100

Audioblock PS-100 platenspeler

Geluid

Je hebt platenspelers die warm en soft klinken, de contouren een beetje afronden en het geluid altijd vriendelijk maken. Dit is wat veel mensen nog steeds van het geluid van vinyl verwachten: een sound als een wollen deken, naast de veelheid aan kraakjes en tikken.

Block platenspeler hoofdlager (2)Vooral dat laatste is nog steeds een hardnekkig vooroordeel als vinylweergave weer eens ter sprake komt, terwijl er 40 jaar geleden al spelers waren die naast de muziek maar weinig groefruis lieten horen. Maar ja, de ‘gewone man’ luisterde zijn muziek via een kleine plastic of bakelieten pick-up, vaak ook nog met een platenwisselaarmechaniek, en een kristal elementje met saffieren naald.

Dit maak ik nog steeds met regelmaat mee, als toevallig bezoek mijn platendraaier ziet staan. Levert geheid steeds weer gesprekstof op. Laat ik vervolgens een mooi stukje muziek horen dan is het commentaar: ‘Wow, wat klinkt dat goed zeg, het klinkt niet eens als een platenspeler (!)’.

Uit het juiste hout gesneden

De Audioblock PS-100 is uit het goede hout gesneden en laat muziek horen, geen knisperend haardvuurtje of spekbakkerij. De muziek wordt kwiek, fris en ruimtelijk, maar met een stevig fundament neergezet. We hebben hier met een serieuze echt fijne platenspeler te doen. Er wordt geen extra warmte toegevoegd om de boel op te leuken, niks soft en lui, het luistert krachtig en detailrijk, met de openheid dat een goede vinylweergave nog steeds speciaal maakt.

Block platenspeler viltmatHet wel of niet gebruiken van de vilten mat is een persoonlijke smaak. Het spelen zonder de (dunne) viltmat tussen vinylalbum en draaiplateau geeft wat strakkere contouren.

Wat bij de ene plaat een voordeel is, bij de andere vind ik het mét het matje eigenlijk net wat mooier, omdat het geluid wat meer gepolijst lijkt. De verschillen zijn niet wereldschokkend, maar wel goed hoorbaar. En je kunt de mat gerust even weghalen. Deze is zo dun dat de VTA (de verticale afspeelhoek van de naald) er nihil door beïnvloed wordt. Het wisselen tussen 90, 120 of 180 grams vinylschijven maakt wat dat betreft grotere verschillen. De arm is overigens in hoogte verstelbaar. En nog wel heel comfortabel en simpel ook, via een grote draaibare ring rond de armbasis. Zelf stel ik de VTA meestal in op een 120 grammer, de gulden middenweg. Er zijn hi-fi gourmets die voor iedere plaatdikte de VTA bijstellen om deze optimaal af te kunnen spelen. Geloof me, deze mensen zijn er… Dat vind ik zelf een beetje ver gaan.

De Audioblock PS-100 is zo’n platenspeler die je schijf na schijf uit de hoes laat halen. Dat is het leuke van het oude vinylmedium: als de eerste schijf uit de hoes is volgen er meer en zoek ik een lekker stapeltje uit in de platenkast.

Conclusie

Block platenspeler frontaalEerlijk gezegd hoeft Audioblock van mij deze PS-100 niet te limiteren op de aangegeven 1000 stuks. Ik kan niet anders zeggen dat deze platenspeler me erg veel plezier gaf in de tijd dat deze op mijn audiorek logeerde en vele schijven vinyl onder de naald kreeg doorgeschoven. Dat is allemaal te danken aan de mooie geluid dat ik voorgeschoteld kreeg en dat, eerlijk is eerlijk, ruim beter bleek te zijn dan ik vooraf had durven hopen. De Audioblock PS-100 is een speler die aanzet tot het lekker luisteren en vooral genieten van vinyl.

En zoals bijna iedere platenspeler kun je er jaren en jaren van genieten, slijten doet een speler als dit niet of nauwelijks. Wat dat betreft is het één van de meest duurzame audioapparaten die je aan kunt schaffen.

Dit opgeteld bij de fraaie bouwkwaliteit, die bezoekers de nodige ‘oh’s en ah’s’ uit zal lokken, zoals ik ook ondervond, is het niks minder dan een prima aankoop.

Verkoopprijs (excl. element) : € 1199,-

Penta Electronics B.V.
www.lookenlisten.nl

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

5 thoughts on “Audioblock PS-100 platenspeler

 • 30 maart 2013 om 12:18
  Permalink

  hallo marco, platenspelers blijven toch leuke dingen.
  de vta instelling wordt belangrijker naarmate de slijpvorm van de naald extremer wordt.
  met bv. een vandenhulnaald kun de vta zelfs op het gehoor afstellen.

  m vr gr leo

  Beantwoorden
  • 30 maart 2013 om 12:57
   Permalink

   Ha Leo, maar dan blijft nog de vraag: ga/wil ik dat bij iedere nieuwe plaat op de draaitafel weer doen? Ik kan me voorstellen dat sommigen daar lol aan hebben, maar zelf ben ik daar net weer niet fundamentalistisch genoeg voor. Ik stel de VTA zo goed mogelijk af op een 120 gram vinylalbum. Een iets andere naalddruk veranderd de afspeelhoek ook weer. Is een vinylplaat niet 100 % vlak, veranderd de VTA ook continu. Hebben we het al gehad over de verschillende elementfabrikanten? Bij welke staat de naald precies onder een hoek van 23 graden? In principe is een 12″ arm hier in het voordeel op een 9″ exemplaar….

   Beantwoorden
 • 24 juli 2013 om 19:46
  Permalink

  Hallo Dick,

  Ik heb deze platenspeler al een tijdje in mijn bezit.
  Tijdens de aanschaf laten voorzien van een nagaoka mp110.
  Dit bleek een slechte combinatie, veel overslag. (Het geheel spoorde niet helemaal)
  Het linker kanaal viel ook regelmatig uit, wat volgens mij te maken had met de nogal vreemde connectie tussen het element en de buitenwereld.
  Het juist afstellen bleek ook al een kunst op zich, de massa van de arm is niet helemaal zoals
  opgegeven.

  Inmiddels de arm en element vervangen, door een Jelco sa-750d 9 inch en een Denon dl-110 element.
  Hier werd ik wel blij van.
  Tja, nu daar nog een betere platenspeler bij zoeken 🙂

  Groet,
  Jacco

  Beantwoorden
 • 01 maart 2015 om 14:44
  Permalink

  Hallo,
  Ik zag deze op een Duitse site en kwam hier, erg fijne review. Voor het geld staat hij wel netjes erbij en het zelf in elkaar zetten heeft meer dan een kant en klare uit de doos. Het regelgedeelte is wel matigjes qua kwaliteits producten, terwijl die juist goed moet zijn. Het geheel oogt leuk, alleen de toon arm oogt goedkoop. Daar had beter een normale pro-ject carbon op gekund. Inderdaad is dat draadsysteem crisis . De pro-ject loopt alleen wel beter denk ik, of een Rega 303… simpel maar doeltreffend. En de motor is bij deze zelf te vervangen. Ik zie nergens goede motoren bij tafels rond de 1500 en deze regelaar zal ook niet echt helpen…

  Beantwoorden
 • 07 februari 2017 om 11:34
  Permalink

  Hallo,
  Zit met de handen in haar, bezit de draaitafel 100 audioblock zoals voorgesteld op de pagina.
  Gisteren is echter een hangkast boven de draaitafel naar beneden gekomen, los op het draaiplateau…
  Aan de arm niets schade maar oo oo oo, de as zoals op foto heeft een vervorming, als hij draait gaat het plateau
  Op en neer….kan iemand mij helpen om aan een nieuwe as te komen??
  Alle hulp of reacties heel erg welkom,groet marc

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.