Audioblock PS-100

Audioblock PS-100 platenspeler

De arm

Block platenspeler armlageringDe Block arm doet in gebruik een beetje grofstoffelijk aan. Heeft op het eerste oog iets weg van Rega arm, een beetje van Project, maar bij beter kijken lijkt het een eigen ontwerp. De in te stellen onderdelen lopen allemaal een beetje te zwaar, zoals het schuiven van het contragewicht om de arm in balans te zetten, of het daarna draaien van hetzelfde contragewicht voor het instellen van de naalddruk. Het had allemaal wel verfijnder gekund. Block is wel kien op kwaliteit. Dat is te zien aan de gebruikte armbekabeling van Cardas, niet toevallig ook meestal door mezelf gebruikt voor het (her)bedraden van armen.

Block platenspeler protractorHet draaipuntlager ziet er ook niet uit als een mechanisch kunststukje, maar is wel netjes vrij van speling (maar goed ook, anders had ik de speler meteen weer ingepakt) en het loopt na het instellen allemaal naar wens. De dwarsdrukcompensatie instellen met een touwtje/gewichtje is een klassieke methode, maar voer die dan wel zo uit dat het nagenoeg zonder wrijving werkt.

Het nylon draadje zal zelf al de nodige wrijving ondervinden als het (schuin) over het tot beugel gevormde ijzerdraadje wordt getrokken. Ik heb hier al eerder over geschreven in een recensie van de Pro-Ject Xpression III draaitafel. Als ik dan mijn veertig jaar oude SME arm zie, waar de hevel met een mooi wieltje is uitgevoerd die perfect in lijn met de draad kan worden gezet…. Iets meer aandacht op dit soort details zouden een nog mooier resultaat opleveren.

Een protractor voor het afstellen van het element in de headschell in een kwaliteit zoals bij deze Audioblock platenspeler geleverd zie ik niet vaak. Dit is echt mooi gemaakt en heel handig gecombineerd met de stroboscoopschijf op de andere kant van dit mooie stevige witte kunststof tool.Block platenspeler snaaraadrijving

Aandacht voor detail

Block platenspeler linkerzijaanzichtDie aandacht is verder aan aan veel andere onderdelen te zien. Een prachtig gedraaid plateau, de werkelijk perfect afgewerkte hoofdchassis en subchassis. Het losstaande motorhuis is uit aluminium gedraaid en heeft meer dan genoeg massa om niet vanzelf te verschuiven door de kracht van de aangespannen aandrijfriem. Weer een blijk van oog voor detail vind je in de verstelbare voeten die Block platenspeler voetjes motorblokonder de motorunit worden geschroefd. Iets uit het lood en de aandrijfriem loopt uit zijn ideale baan. Ook dit is perfect en toch ook wel simpel in te stellen. En als de ondergrond vlak, en niet té glad is, blijft het ook goed.

Let op dat het bewust verschuiven van de motorunit de snaar strakker of slapper maakt, meteen van invloed is op de draaisnelheid. Je kunt dan met de stroboscoopschijf op het draaiplateau de motor weer op zijn plek zetten of de potmeters opnieuw inregelen.

Handig zou een tooltje zijn, een specifiek gevormd blokje kunststof, tussen platenspeler en motor waarmee deze altijd de gewenste afstand bewaard. Er is wel een soort liniaal bijgeleverd, met twee gaten er in, om de motor/ draaiplateau afstand te bepalen, maar die wordt na het plaatsen uiteraard weer weg gelegd. Als ik deze PS-100 zelf permanent de mijne zou maken, figuurzaagde ik iets dergelijks uit een blokje hout. Een helemaal vrijstaande motor staat mooi en stoer, maar ja, ieder voordeel heb z’n nadeel volgens de wet van Johan C, weten we inmiddels allemaal….

Block platenspeler aansluitpaneelAls de boel eenmaal is neergezet en ingesteld blijft de juiste draaisnelheid gelukkig wel netjes strak over lange tijd. Maar ik zou de mooie stroboschijf en schroevendraaier niet te ver uit de buurt wegleggen.

Motor en sturing

Block platenspeler aandrijfmotorIn het losstaande motorhuis lijkt een joekel van een aandrijfmotor te huizen, maar dat blijkt schijn. Het is wel een nette motor van Nederlandse komaf. De fabrikant Premotec is een motorspecialist heeft zijn wortels in onze voorheen nationale trots uit Eindhoven. Het hier gebruikte type is een kernloze gelijkstroommotor van 24 volt.

De snelheid wordt ingesteld via een schakeling met een tweetal AN6652 regelaars die helemaal onder in het motorhuis is gemonteerd. Aan de buitenkant van de motorunit, zelfs gelukkig heel praktisch aan de bovenkant, kunnen de 33,3 en 45 toeren fijn worden afgeregeld met twee instelpotmeters.

Block platenspeler motorelektronica

De mooie kwaliteit aandrijfmotor ten spijt, de werking had van mij nog wel wat stiller gemogen. Het typische geluid van een draaiende DC motor is dicht bij de platenspeler goed hoorbaar. In de luisterstoel gelukkig niet.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

5 thoughts on “Audioblock PS-100 platenspeler

 • 30 maart 2013 om 12:18
  Permalink

  hallo marco, platenspelers blijven toch leuke dingen.
  de vta instelling wordt belangrijker naarmate de slijpvorm van de naald extremer wordt.
  met bv. een vandenhulnaald kun de vta zelfs op het gehoor afstellen.

  m vr gr leo

  Beantwoorden
  • 30 maart 2013 om 12:57
   Permalink

   Ha Leo, maar dan blijft nog de vraag: ga/wil ik dat bij iedere nieuwe plaat op de draaitafel weer doen? Ik kan me voorstellen dat sommigen daar lol aan hebben, maar zelf ben ik daar net weer niet fundamentalistisch genoeg voor. Ik stel de VTA zo goed mogelijk af op een 120 gram vinylalbum. Een iets andere naalddruk veranderd de afspeelhoek ook weer. Is een vinylplaat niet 100 % vlak, veranderd de VTA ook continu. Hebben we het al gehad over de verschillende elementfabrikanten? Bij welke staat de naald precies onder een hoek van 23 graden? In principe is een 12″ arm hier in het voordeel op een 9″ exemplaar….

   Beantwoorden
 • 24 juli 2013 om 19:46
  Permalink

  Hallo Dick,

  Ik heb deze platenspeler al een tijdje in mijn bezit.
  Tijdens de aanschaf laten voorzien van een nagaoka mp110.
  Dit bleek een slechte combinatie, veel overslag. (Het geheel spoorde niet helemaal)
  Het linker kanaal viel ook regelmatig uit, wat volgens mij te maken had met de nogal vreemde connectie tussen het element en de buitenwereld.
  Het juist afstellen bleek ook al een kunst op zich, de massa van de arm is niet helemaal zoals
  opgegeven.

  Inmiddels de arm en element vervangen, door een Jelco sa-750d 9 inch en een Denon dl-110 element.
  Hier werd ik wel blij van.
  Tja, nu daar nog een betere platenspeler bij zoeken 🙂

  Groet,
  Jacco

  Beantwoorden
 • 01 maart 2015 om 14:44
  Permalink

  Hallo,
  Ik zag deze op een Duitse site en kwam hier, erg fijne review. Voor het geld staat hij wel netjes erbij en het zelf in elkaar zetten heeft meer dan een kant en klare uit de doos. Het regelgedeelte is wel matigjes qua kwaliteits producten, terwijl die juist goed moet zijn. Het geheel oogt leuk, alleen de toon arm oogt goedkoop. Daar had beter een normale pro-ject carbon op gekund. Inderdaad is dat draadsysteem crisis . De pro-ject loopt alleen wel beter denk ik, of een Rega 303… simpel maar doeltreffend. En de motor is bij deze zelf te vervangen. Ik zie nergens goede motoren bij tafels rond de 1500 en deze regelaar zal ook niet echt helpen…

  Beantwoorden
 • 07 februari 2017 om 11:34
  Permalink

  Hallo,
  Zit met de handen in haar, bezit de draaitafel 100 audioblock zoals voorgesteld op de pagina.
  Gisteren is echter een hangkast boven de draaitafel naar beneden gekomen, los op het draaiplateau…
  Aan de arm niets schade maar oo oo oo, de as zoals op foto heeft een vervorming, als hij draait gaat het plateau
  Op en neer….kan iemand mij helpen om aan een nieuwe as te komen??
  Alle hulp of reacties heel erg welkom,groet marc

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.