Audioblock PS-100 platenspeler

Audioblock PS-100 frontaal

Audiophile produkte für Jedermann!

Dat is de lijfspreuk van Michael Block, eigenaar van het Duitse Audioblock, leverancier van hi-fi componenten uit Duitsland. Audioblock heeft een scala aan voor, eind, geïntegreerde versterkers, receivers, luidsprekers, CD-spelers, bekabeling enz in het programma. Ontwikkeld in Duitsland, gebouwd in China. Met als resultaat dat er heel veel kwaliteit kan worden geleverd voor nog sympathieke prijzen. Het design is eigen, de elektronica van hoge kwaliteit.

Er is ook een platenspeler van Audioblock, de PS-100, in een oplage van maximaal 1000 stuks waarbij iedere speler een uniek serienummer heeft. Het hier besproken recensie exemplaar heeft nr, 541, we zijn dus al een eindje op weg…

Imposant

Dat is eigenlijk wel het eerste dat in me opkomt als ik de doos uitpak en de losse delen tot een platenspeler transformeer. De meeste platenspelers rond en onder de 1000 klasse zijn misschien wat oneerbiedig gezegd vaak niet meer dan een in een mooi kleurtje gespoten MDF plank met een draaiplateau en in rubber ontkoppeld AC sychroonmotortje om deze rond te laten draaien. De simpelheid zelve, wat overigens niks zegt over de uiteindelijke muziekweergavekwaliteit, maar je maakt er niet veel vrienden jaloers mee, áls ze je platendraaier al zien staan.

Bij de Audioblock PS-100 is men het oog blijkbaar niet vergeten. Natuurlijk is er een hoge window dressing factor, met het dubbel uitgevoerde chassis die rigide met elkaar worden verbonden met dikke erg mooi gedraaide aluminium kolommen en een vrijstaand motorhuis. Het ziet er zonder ook maar een noot muziek te hebben geluisterd al ‘vet cool’ uit.

Block platenspeler schuinvoor

De PS-100 bestaat uit een dubbel chassis van in hoogglans gespoten MDF plaat. Beide worden via massieve aluminium torens met elkaar verbonden. Het onderste deel hiervan kan worden uitgedraaid om de speler waterpas op de kunnen stellen. Block platenspeler subchassisbevestigingOp het eerste oog dacht ik met een geveerd subchassis te doen te hebben, maar al snel blijkt bij het uitpakken van de doos dat het om een starre constructie gaat. Onder de as van het draaiplateau vinden we het derde steunpunt.

Block platenspeler hoofdlagerHet lager met bronzen bus is op het bovenste chassisdeel bevestigd en de onderkant van de bus steunt op een ring met dempingmateriaal op de onderste plaat.

Het ‘bouwpakket’ is vlot en logisch te monteren. Een ander woord dat hier van toepassing is: compleet. Er is een veelheid aan tooltjes en accessoires meegeleverd om de assemblage en afstelling tot een goed klinkend geheel te brengen. Schroevendraaier, pincet, lager olie, inbussleuteltjes, een dikke kunststof schijf met aan één kant een stroboscoopschijf en aan de andere kant een protractor, voor het comfortabel instellen van het element in de arm. Alles zit eigenlijk in de doos. Samen met een nette handleiding.

Bedrading

Block platenspeler lagersteunEen beetje goed opletten kan soms handig zijn, ik ben er zelf aardig ingetuind…ahum… De arm moet op de daarvoor bestemde voet worden geschroefd. Vóór het vastschroeven moet deze worden aangesloten via een stekker. Deze ligt onderin de voet en was bij mij totaal uit het zicht weg gekropen. Ik dacht dus dat de kabel er niet bijzat. Een telefoontje naar de importeur bracht uitkomst. De kabel moest sowieso in de voet zitten. En ja hoor, met wat moeite en gepriegel kwam de aap (stugge kabel) uit de mouw.

Stekker in de plug onderin de arm en vastschroeven met drie inbusboutjes. De aansluiting naar de buitenwereld heeft zijn eigen cinch delen en massadraad. De laatste is bijgeleverd, de eerste mag er eentje naar je eigen keus zijn. Evenals het element, waar alleen het advies voor een Ortofon M2 Bronze wordt gegeven. Een goed advies. Block platenspeler headshellIk heb zelf overigens een M2 Blue gemonteerd, dat prijstechnisch ook prima bij de PS-100 past. De kwaliteit van de arm lijkt me echter goed genoeg om ook duurdere elementjes tot hun recht te laten komen. Het valt me wel steeds weer op hoe goed de M2 reeks van Ortofon is. Zelfs de M2 Red heeft voor een 100 euro element al zo veel te bieden.

Het instellen in de arm is niet zo gemakkelijk. de headshell is een beetje onhandig uitgevoerd. In plaats van de twee sleuven voor het monteren van het element parallel onder de juiste hoek te laten lopen zijn deze op een vreemde wijze uitgefreesd. Ook de voorkant van de headshell had de ontwerper beter de juiste offsethoek kunnen geven, dat zou de montage erg ten goede komen. Zo te zien is het design van de headshell meer voor het oog dan voor gebruiksgemak in de praktijk uitgevoerd.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

5 thoughts on “Audioblock PS-100 platenspeler

  • 30 maart 2013 om 12:18
    Permalink

    hallo marco, platenspelers blijven toch leuke dingen.
    de vta instelling wordt belangrijker naarmate de slijpvorm van de naald extremer wordt.
    met bv. een vandenhulnaald kun de vta zelfs op het gehoor afstellen.

    m vr gr leo

    Beantwoorden
    • 30 maart 2013 om 12:57
      Permalink

      Ha Leo, maar dan blijft nog de vraag: ga/wil ik dat bij iedere nieuwe plaat op de draaitafel weer doen? Ik kan me voorstellen dat sommigen daar lol aan hebben, maar zelf ben ik daar net weer niet fundamentalistisch genoeg voor. Ik stel de VTA zo goed mogelijk af op een 120 gram vinylalbum. Een iets andere naalddruk veranderd de afspeelhoek ook weer. Is een vinylplaat niet 100 % vlak, veranderd de VTA ook continu. Hebben we het al gehad over de verschillende elementfabrikanten? Bij welke staat de naald precies onder een hoek van 23 graden? In principe is een 12″ arm hier in het voordeel op een 9″ exemplaar….

      Beantwoorden
  • 24 juli 2013 om 19:46
    Permalink

    Hallo Dick,

    Ik heb deze platenspeler al een tijdje in mijn bezit.
    Tijdens de aanschaf laten voorzien van een nagaoka mp110.
    Dit bleek een slechte combinatie, veel overslag. (Het geheel spoorde niet helemaal)
    Het linker kanaal viel ook regelmatig uit, wat volgens mij te maken had met de nogal vreemde connectie tussen het element en de buitenwereld.
    Het juist afstellen bleek ook al een kunst op zich, de massa van de arm is niet helemaal zoals
    opgegeven.

    Inmiddels de arm en element vervangen, door een Jelco sa-750d 9 inch en een Denon dl-110 element.
    Hier werd ik wel blij van.
    Tja, nu daar nog een betere platenspeler bij zoeken 🙂

    Groet,
    Jacco

    Beantwoorden
  • 01 maart 2015 om 14:44
    Permalink

    Hallo,
    Ik zag deze op een Duitse site en kwam hier, erg fijne review. Voor het geld staat hij wel netjes erbij en het zelf in elkaar zetten heeft meer dan een kant en klare uit de doos. Het regelgedeelte is wel matigjes qua kwaliteits producten, terwijl die juist goed moet zijn. Het geheel oogt leuk, alleen de toon arm oogt goedkoop. Daar had beter een normale pro-ject carbon op gekund. Inderdaad is dat draadsysteem crisis . De pro-ject loopt alleen wel beter denk ik, of een Rega 303… simpel maar doeltreffend. En de motor is bij deze zelf te vervangen. Ik zie nergens goede motoren bij tafels rond de 1500 en deze regelaar zal ook niet echt helpen…

    Beantwoorden
  • 07 februari 2017 om 11:34
    Permalink

    Hallo,
    Zit met de handen in haar, bezit de draaitafel 100 audioblock zoals voorgesteld op de pagina.
    Gisteren is echter een hangkast boven de draaitafel naar beneden gekomen, los op het draaiplateau…
    Aan de arm niets schade maar oo oo oo, de as zoals op foto heeft een vervorming, als hij draait gaat het plateau
    Op en neer….kan iemand mij helpen om aan een nieuwe as te komen??
    Alle hulp of reacties heel erg welkom,groet marc

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.