Audio Note Zero

Meetrapport

Dick van de Merwe
De ‘Audio Note 1 Zero’ versterker laat een frequentierespons zien die sterk afhankelijk is van de stand van de volumeregelaar. Vol opengedraaid ligt het -3 dB punt op een nette 50 kHz, half open is dat nog maar 20 kHz. Het uitgangsvermogen ligt wat complexer dan normaal. Nemen we het normaal gebruikte 1% THD+n kantelpunt, dan komen we bij 1 kHz tot een wel heel magere 2,7 watt in 8 Ohm.

Helaas is dit alles nogal frequentieafhankelijk. Bij 40 Hz. is het nog maar 2,2 watt en bij 10 kHz 5,8 watt. De wat ruimere THD grens, bij buisversterkers niet ongewoon omdat deze nu eenmaal veel minder hard clippen dan hun solid state tegenhangers, laat bij 40 Hz, 1 kHz en 10 kHz resp. 4,2 watt, 8 watt en 7,5 watt zien. De veel te klein dimensioneerde uitgangstransformatoren gooien hier veel roet het eten. De kernverzadiging begint al onder 80 Hz zijn tol te eisen. Onder 40 Hz is het eigenlijk helemaal gebeurd.

DempingfactorFFT 11.025 kHz  229 Hz

FFT THD n 1 khz log schaalFrequentierespons 1 watt_8 ohm

Zo beroerd heb ik het nog niet vaak gezien. Jammer en onnodig. Het FFT plaatjes laat de tweede, derde en vierde harmonische terug zien op resp. -56 dB, -58 dB en -82 dB. De stoorresten van 50 en 100 Hz uit de voeding zijn te zien op -107 dB (erg mooi) en -82 dB (probleemloos). Het spectrum ziet er piekerig uit wat aan een niet optimaal ontkoppelde voedingspanning te wijten kan zijn. Het ligt gelukkig allemaal diep genoeg weg om tot last te zijn in de vorm van bromproblemen.
De versterker gebruikt geen negatieve tegenkoppeling wat zijn weerslag heeft op de lage dempingsfactor van 3,1, gerelateerd aan een 8 Ohm luidsprekerimpedantie. Normaal bij versterkers van dit type. Al met al zijn de meetresultaten, zelfs voor een type buisversterker zoals deze Audio Note 1 Zero, niet de sterkste kant van de 1 Zero.

De DAC 0.1 Zero is een zogenaamde no-oversampling no-digital filtering da-converter. De niet weggefilterde frequenties boven 20 Khz geven van nature minder florissante meetresultaten te zien. Dat zegt op zich niet veel over de gehoormatige kwaliteiten, integendeel, goed ontworpen nono dac’s klinken niet zelden erg goed.

FrequentieresponsIiniariteit

THD vs uitgangsvermogen 40, 1000 en 10000 hzTHD n residu 1 kHz_1watt_8Ohm

Het is dat bijna geen fabrikant het aandurft om hun dac’s zonder digitale en/of analoge filtering te bouwen omdat die in vergelijk met conventionele da-converters, nog zuinig uitgedrukt, matig meten. En veel mensen relateren minder goede metingen automatisch aan minder goede muzikale prestaties. Maar bevestigen uitzonderingen niet vaak de regels? Ook de AN 0.1 Zero klinkt zeker beduidend beter dan wat de meetplaatjes hier laten zien. Je moet er een beetje overheen durven kijken en gewoon naar luisteren.

Toch is er nog wel het een en ander aan te merken op de uitvoering. De liniariteit is matig, waarbij ook de kanaalongelijkheid in het oog valt. Ik vermoed dat Audio Note hun best geselecteerde converterchips voor de duurdere dac’s reserveert. Strikt genomen gaat het maar echt goed tot -60 dB. Daaronder neemt niet alleen de liniariteit snel af maar beginnen het linker en rechterkanaal uit elkaar te lopen. Bij 90 dB is de koek helemaal op. De jittermetingen zijn door de hoeveel hoogfrequent stoorresten niet meer betrouwbaar te beoordelen. Ongevoelig voor de kwaliteiten van het aangesloten transport is de 0.1x DAC zeker niet. Een Altmann UPCI superklok tussen transport en dac geplaatst geeft de weergavekwaliteit een flinke injectie.

CDT Zero_II CD transport FFT 11,025 kHz uitvergrootFFT jitter 11,025khz 229 hz cd transport

Ik heb de metingen pas na afloop gedaan om kleuring van mijn mening uit te bannen en kan gerust zeggen dat ik prima tevreden was met het geluid dat de AN DAC me gaf. De frequentierespons valt weer positief op. Als een nono dac een verzwakking van slechts 1,4 dB laat zien bij 20 kHz is er dat geen reden tot klagen. In het FFT plaatje met een 1 kHz meetsignaal is mooi te zien dat er boven 20 kHz niet digitaal of zelfs passief gefilterd wordt. De uiteindelijke filtering van een nono dac vind plaats in je hoofd op de meest natuurlijk wijze.

We kunnen in het meest ideale geval (piepjong zijn en nog een leven zonder lawaai en personal muziekspelers) immers toch niet boven 20 kHz horen. In hetzelfde FFT THD+n plaatje vinden we de tweede en derde harmonischen op resp. -54 en -90 dB. Het simpel opgebouwde buisuitgangstrapje doet zijn werk dus naar behoren. De 0.1x DAC is voor mij het prijsstuk van de drie Audio Note apparaten die ik hier ter beoordeling had. Een heel netjes gebouwd en afgewerkt apparaat. In tegenstelling tot de slordig uitgewerkte en gebouwde versterker. Het CDT Zero/2 CD transport is ook een prima functionerend apparaat dat wel weer fraai is afgewerkt.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Audio Note Zero

 • 24 januari 2017 om 17:49
  Permalink

  Beste Marco, ik bezit de grote klipshorns (reeds met nieuwe dubbele cross-over:bass+mid-tweet) reeds 40 jaar,dwz met de metalen hoorns(type 400) deze klinken zelfs met een tube-ampli nogal “scherp” kan dit wat verzoet worden met dit te bekleden met BITUMEX ; zo ja waar is dit te vinden? wat is uw mening daarover. dank bij voorbaat voor uw ev. reactie. mvg Noël

  Beantwoorden
  • 24 januari 2017 om 18:15
   Permalink

   Hallo Noel, Ik heb nooit echt scherpte ervaren met een Klipschorn. Ik verwacht echter geen verbetering door de boel dicht te plakken met bitumen.
   Ik heb wel ervaring met een nieuwe midden driver en heb de ervaring dat veel Klipsch K55 drivers gewoon niet goed klinken. Of beter gezegd:het kan veel beter. Vandaar dat we nu ook de K55-G in huis hebben. Lees het K-55 verhaal nog even door: https://audio-creative.nl/projecten/bijzonder-klipsch-avontuur-2/

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.