Audio Note Zero

Audio Note AN-E LX/HE luidspreker

audio-note-an-e_0Hoewel het in eerste instantie niet direct de bedoeling was heeft Audio Life ook een set AN-E luidsprekers meegestuurd (lucky me..). Deze AN-E is meteen ook de duurste luidspreker uit de Audio Note stal, echter niet de duurste uit de AN-E serie.
Deze is zoals eerder gezegd in heel veel uitvoering en specificaties beschikbaar. Echter de opbouw en materiaalkeuze van de kast is nagenoeg gelijk.

Opmerkelijk is dat het ontwerp van alle luidsprekers van Audio Note nog steeds zijn gebaseerd op ideeën van voormalig voorman Peter Snell. De in 1984 overleden Snell was een man met bijzondere ideeën en de luidsprekerontwerpen zijn eigenlijk sinds die tijd niet meer veranderd.

Geen demping

Een van de bijzondere concepten van deze man was om in de luidsprekerkasten (nagenoeg) geen demping toe te passen. Voordeel is dat de luidspreker een veel sneller is en een hoger rendement heeft.

De kasten worden in Oostenrijk vervaardigd en gemaakt van hoogwaardig Russisch berken multiplex. Dit materiaal heeft erg goede klankmatige eigenschappen en zien we bijvoorbeeld ook terug bij de productie van de vintage serie Klipsch luidsprekers als de La Scala en de Klipschorn.

Vierkante doos

De luidspreker is niet eens zo heel erg groot 79 x 36 x 27 cm (H x B x D) en  is opgebouwd als basreflex systeem en bestaat eigenlijk niet meer dan uit een vierkante doos met daarin de beide luidspreker units in het front gemonteerd en het filter aan het achterpaneel in de kast.
De luidspreker is opgebouwd uit een tweetal units; een 8’’woofer met een hennep conus en een 1’’ tweeter.

Eenvoud troef

Audio Note speakerkitBeide met koperen spreekspoel en koperen interne bedrading. In de duurdere versie wordt het koper vervangen voor zilver. De HE uitvoering staat voor High Efficiency. Dat wil zeggen dat het rendement van de luidspreker hoger (98 Db) is dan zijn standaard broertje (94 Db).
Het filter is opgebouwd met eveneens koperen spoelen en condensatoren.

Het leuke van Audio Note is dat ook deze speaker gewoon als zelfbouwpakket te koop is.

Eenvoud  is het gevoel dat ik krijg bij het ontleden van de AN-E luidspreker. Maar wel eenvoud met onderbouwing en niet  geboren uit gemakzucht.

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

3 thoughts on “Audio Note Zero

 • 24 januari 2017 om 17:49
  Permalink

  Beste Marco, ik bezit de grote klipshorns (reeds met nieuwe dubbele cross-over:bass+mid-tweet) reeds 40 jaar,dwz met de metalen hoorns(type 400) deze klinken zelfs met een tube-ampli nogal “scherp” kan dit wat verzoet worden met dit te bekleden met BITUMEX ; zo ja waar is dit te vinden? wat is uw mening daarover. dank bij voorbaat voor uw ev. reactie. mvg Noël

  Beantwoorden
  • 24 januari 2017 om 18:15
   Permalink

   Hallo Noel, Ik heb nooit echt scherpte ervaren met een Klipschorn. Ik verwacht echter geen verbetering door de boel dicht te plakken met bitumen.
   Ik heb wel ervaring met een nieuwe midden driver en heb de ervaring dat veel Klipsch K55 drivers gewoon niet goed klinken. Of beter gezegd:het kan veel beter. Vandaar dat we nu ook de K55-G in huis hebben. Lees het K-55 verhaal nog even door: https://audio-creative.nl/projecten/bijzonder-klipsch-avontuur-2/

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.