Atoll Electronique IN300 - De geintegreerde Fransoos
 • Home  / 
 • Recensie
 •  /  Atoll Electronique IN300 – De geintegreerde Fransoos

Atoll Electronique IN300 – De geintegreerde Fransoos

De aftrap

Atoll IN300 voorkantDe aftrap tot het beschrijven van het luisteren komt pas na een paar weken intensief gebruik als versterker en als DAC met de genoemde bronnen. Veel PCM, WAV of ALAC files in diverse formaten kwamen voorbij, ook werden TuneIn en TIDAL beluisterd. Voor de TV was de Atoll een dankbaar en handig apparaat met zijn digitale ingangen.

De soepele bediening laat niets te wensen over, alleen is het even wennen dat de analoge ingangen elk met één toets direct kunnen worden gekozen, terwijl de digitale ingangen gekozen worden door eerst ‘NUM’ in te drukken en dan met ‘SEL’ een ingang te kiezen. Of je loopt met ‘SEL’ alle ingangen af, analoog en digitaal. By-pass heeft een beveiliging, die moet je secondenlang indrukken. Verder is er mute, balans en dimmen van de display beschikbaar. De bovenste helft van de afstandsbediening is voor een CD speler van Atoll en doet niets voor de IN300. Na een paar dagen werken met de IN300 weet je niet beter en gaat het als vanzelf.

Tingvall Trio

Met een comfortabele stand van het volume, dat in kleine stappen in te stellen is, klinkt het Tingvall Trio door de kamer. Digipak-SKP 9137-2_2.inddDe titelsong van het album “Beat” heeft een zware, lage toon die door de kamer rolt. Daarop staan de piano en het slagwerk. Een bas solo laat goed het verschil tussen de kast en de snaren horen, al is het niet de meest gedefinieerde bas die ik voorgeschoteld krijg. Ik weet waarom en daar kom ik later in dit verhaal op terug. Het heeft alles te maken met de interne DAC en niet met het versterkergedeelte.

Los van de bas is slagwerk goed in de nuances en geniet ik volop van de piano die speelt. “Heligt” staat groot in de kamer met een gestreken bas die meer dan imposant is. Alles komt goed los van de luidsprekers en de weergave dwingt niet tot reductie van het volume.

PMC fact.12De IN300 heeft heel wat kracht in huis en die kracht blijft onder dynamische omstandigheden. De fact.12 is niet de gemakkelijkste luidspreker om aan te sturen en menige versterker gaf Jan Garbarek - Officiumde pijp aan Maarten op dit systeem.

Hoewel ik er weinig mee heb is “Officium” van Jan Garbarek natuurlijk wel mooi om ruimtelijke eigenschappen te beoordelen. Muziek zweeft tot buiten het gebied dat begrensd wordt door de fysieke luidsprekers en doet dat in de drie dimensies. Het is opnieuw de interne DAC die de beperking laat horen, in het licht van de prijs voor het totale pakket is het resultaat absoluut goed te noemen. Muziek en stemmen zijn zuiver, de dynamiek is nergens beperkt en de opname heeft de klank die door de opname ruimte is bepaald.

Isabelle

Meegebracht uit Frankrijk is de nieuwe CD van Isabelle Boulay, een Canadese zangeres die meerdere talen beheerst, waaronder Frans. Isabelle BoulayHaar “En vérité” bevat veel mooie tracks waarop haar stem goed naar voren komt. Vaak omgeven met een compleet orkest dat de essentie doet verbleken, soms in een kleine opstelling zoals “Le garçon triste”, stem en piano op een indringende wijze vertolkt. De stem staat gecentreerd tussen de luidsprekers, is helder en de articulatie in de stem maakt dat hij tot in elke nuance verstaanbaar blijft.

Een volgende track is drukker, ook daar heb ik niets te klagen. Van een andere orde is “A sialor’s life” van Youn Sun Nah op haar CD “She moves on”. Deze Koreaanse dame heeft een stem die muren doet trillen als je haar live mee mag maken, de fragile gestalte past niet bij het volume dat ze weet te halen. In de huiskamer kan ik het niet tot op levensecht niveau presenteren, maar ik kom een heel eind met de IN300. Heel subtiel is het slagwerk, tragisch de rest van de band.

Externe DAC

Als ik de versterker alleen gebruik als versterker en mijn externe DAC inzet via een lijningang dan verandert er het nodige. Slagwerk ervaar ik in een veel hogere klasse, de bas heeft meer definitie en verschillende klanken, de stem staat losser in een gegroeid stereobeeld. De versterker in de IN300 kan nu meer zijn kracht 9037-2_Titel.indden kunde bewijzen.

Ik geef toe dat deze externe DAC het dubbele kost van de IN300 in zijn eentje, hiermee kan ik wel bewijzen hoe goed het versterkerdeel van de IN300 eigenlijk is. Ik vermoed dat een CD speler of een streamer met een interne DAC winst oplevert als hij analoog wordt aangesloten in plaats van digitaal. Daarmee worden de digitale ingangen van de IN300 het domein voor computers, TV decoders, games, internet radio enzovoort. Er schuilt meer prestatie in de IN300 dan je via het digitale board kunt vermoeden. Op deze manier nog even “Ghost riders in the storm” van de CD “Lento” van de dame. Imposante weergave die echt laat horen wat de IN300 in huis heeft en hoe goed de voeding is geproportioneerd. Luister naar een versterker en je luistert naar de voeding.About the author

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

 • Geoffrey schreef:

  Dag René,

  Altijd leuk om uw reviews te lezen en hier moet ik ze niet vertalen. Maar ik heb een beetje een triviale vraag voor u. U zegt dat u de tv én decoder optisch aansluit. Ik sluit enkel mijn decoder optisch aan op mijn versterker. Want daar zit het geluid. Maar hoe zit dat dan met de tv zelf. Die van mij gaat via hdmi naar de decoder.

  Mijn vraag: sluit u de tv rechtstreeks aan op de versterker?

  Vriendelijke groeten
  Geoffrey

 • Rene van Es schreef:

  Dag Geoffrey,

  Heel simpel, mijn decoder geeft het beste geluid, dus die gaat de dac/versterker in. Maar Ik kan geen chromecast over de speakers laten lopen. Mijn Panasonic TV heeft ook optisch uit, dan pak ik elk geluidsignaal dat op welke manier ook door de TV gaat, decoder, chromecast, dvd, analoog kijken etc.
  Dus dat is mijn tweede optie om toch de Atoll te benutten.

 • Geoffrey schreef:

  Dank voor uw antwoord.


 • >