Atoll Electronique IN300 - De geintegreerde Fransoos

Atoll Electronique IN300 – De geintegreerde Fransoos

Atoll Electronique is in Nederland een nog relatief onbekend merk, onterecht want Atoll heeft de reputatie betrouwbaar te zijn, betaalbaar en het speelt gewoon goed. Het merk dat in 1997 door twee broers is begonnen in Brecey in Normandië heeft daar nog steeds zijn thuisbasis.

In het onlangs sterk vergrootte pand wordt de apparatuur gemaakt, iets dat ik met eigen ogen kon zien een paar jaar geleden. Atoll is geen merknaam die de producten uit het Verre Oosten laat komen en er vervolgens een sticker op plakt. Zelfs de toelevering van de kale printplaten, de fronten, de kasten en de verpakking is Frans. Vaak werkt dat prijsverhogend, door slim inkoopbeleid, standaardisatie en goede afspraken met toeleveranciers kan Atoll sterk concurrerend zijn. Ditmaal kreeg ik een geïntegreerde versterker in huis met een pittig vermogen onder de kap. De Atoll IN300 kon een paar weken zijn kunsten vertonen en vooral laten horen.Atoll Electronique fabriek

IN300 beschreven

De IN300 is een stijlvolle versterker om te zien. Een naar keuze aluminiumkleur of zwarte asymmetrisch gevormde frontplaat vormt de basis voor één van de meest leesbare, niet storende OLED display’s die ik ken en twee ronde knoppen. Met die regelaars wordt volume en ingang gekozen, door de in te drukken schakel je de versterker aan en komt een balansregeling beschikbaar. Een uitgang voor een hoofdtelefoon ontbreekt niet. Aan de achterzijde vinden we naast de luidsprekerklemmen en de netspanning entrée heel veel in- en uitgangen.

Voor analoog is er vijf maal lijn, één maal XLR lijn en één by-pass voor home cinema gebruik. Voor digitaal is er beschikbaar: twee maal coax, twee maal optisch, een USB-B en Bluetooth. Dan zijn er twee lijnuitgangen voor een subwoofer of losse eindversterker en een trigger aansluiting. Een afstandsbediening behoort uiteraard tot de standaard levering. De versterker meet een bescheiden 440x320x100 mm, weegt wel een mooie 15Kg.

Atoll IN300 achterkant 2In de versterker beginnen we met de voeding die bestaat uit twee 440VA ringkerntransformatoren en een buffer van 12×6800µF, condensatoren die voor Atoll op specificatie worden gemaakt. Voor de besturing en de display is er een separaat 5V circuit. De lijnversterker heeft een ALPS regelaar en is met discrete bipolaire transistoren symmetrisch opgebouwd. Er is 350mV nodig om de versterker uit te sturen en de ingangsimpedantie is 220kΩ.

Waar koppelcondensatoren nodig zijn komen die van Mundorf (MKP) in de analoge signaalweg en van Vishay (MKP) in de digitale delen. De eindversterker werkt met zes MOSFET’s per kanaal en heeft een lage terugkoppeling om dynamiek en neutraliteit te bewaren. Hij levert 150Watt aan 8Ω, oplopend tot 260Watt aan 4Ω. Het digitale deel is opgebouwd rond een AK4490 converter die via USB PCM aankan van 16 tot 32 bits op een maximale sampling rate van 384kHz. Voor DSD streams is 2.8 en 5.6 MHz mogelijk (DSD64/128). De coaxiale en optische ingangen verwerken maximaal 24bit/192kHz.

Opstelling

De IN300 kreeg een centrale plek op mijn rek en werd gebruikt met een NAD M50/M52 digitale opslag en muziekspeler, die ik rechtstreeks met een coax kabel kon aansluiten, tegelijk via een Metrum Acoustics Pavane Level 2 externe DAC op een lijningang aansloot.

Een optische ingang kreeg signaal uit mijn TV en TV decoder. Gebruikte luidsprekers komen van PMC (fact.12) die op Townshend Audio Podiums staan en ondersteund worden met Townshend Maximum Supertweeters. De NAD krijgt de netspanning via een PS Audio P5 Powerplant (regenerator), de Atoll IN300 zit met een Supra netsnoer rechtstreeks aangesloten op een dedicated audiogroep. Analoge interlinks, overige netsnoeren en luidsprekerkabels zijn van Crystal Cable en VdH. Digitale kabels komen van Apogee.


René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

5 gedachten over “Atoll Electronique IN300 – De geintegreerde Fransoos

 • 28 augustus 2017 om 21:10
  Permalink

  Dag René,

  Altijd leuk om uw reviews te lezen en hier moet ik ze niet vertalen. Maar ik heb een beetje een triviale vraag voor u. U zegt dat u de tv én decoder optisch aansluit. Ik sluit enkel mijn decoder optisch aan op mijn versterker. Want daar zit het geluid. Maar hoe zit dat dan met de tv zelf. Die van mij gaat via hdmi naar de decoder.

  Mijn vraag: sluit u de tv rechtstreeks aan op de versterker?

  Vriendelijke groeten
  Geoffrey

  Beantwoorden
 • 29 augustus 2017 om 08:57
  Permalink

  Dag Geoffrey,

  Heel simpel, mijn decoder geeft het beste geluid, dus die gaat de dac/versterker in. Maar Ik kan geen chromecast over de speakers laten lopen. Mijn Panasonic TV heeft ook optisch uit, dan pak ik elk geluidsignaal dat op welke manier ook door de TV gaat, decoder, chromecast, dvd, analoog kijken etc.
  Dus dat is mijn tweede optie om toch de Atoll te benutten.

  Beantwoorden
 • 09 augustus 2019 om 18:17
  Permalink

  Hoi Rene,
  Ik ben sinds vandaag eigenaar van een gloednieuwe in300. Nu valt mij op dat er een veel lagere basweergave is wanneer ik in het midden tussen de speakers sta. Wanneer ik recht voor ee van de speakers sta is de bas er wel. Krijg het niet een twee opgelost. Bij min Marantz pm8005 had ik dit niet. Enig idee?

  Beantwoorden
  • 10 augustus 2019 om 08:15
   Permalink

   Hallo Rene,
   Draai maar eens een van de luidsprekerkabels in fase om. Gewoon door de + (rood) en – (zwart) om te draaien. Je hebt de luidsprekers waarschijnlijk in tegenfase op de versterker aangesloten.
   Dick

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.