RecensieVersterker

Atoll Electronique IN300 – De geintegreerde Fransoos

[nextpage title=”Atoll IN300″ ]

Atoll Electronique is in Nederland een nog relatief onbekend merk, onterecht want Atoll heeft de reputatie betrouwbaar te zijn, betaalbaar en het speelt gewoon goed. Het merk dat in 1997 door twee broers is begonnen in Brecey in Normandië heeft daar nog steeds zijn thuisbasis.

In het onlangs sterk vergrootte pand wordt de apparatuur gemaakt, iets dat ik met eigen ogen kon zien een paar jaar geleden. Atoll is geen merknaam die de producten uit het Verre Oosten laat komen en er vervolgens een sticker op plakt. Zelfs de toelevering van de kale printplaten, de fronten, de kasten en de verpakking is Frans. Vaak werkt dat prijsverhogend, door slim inkoopbeleid, standaardisatie en goede afspraken met toeleveranciers kan Atoll sterk concurrerend zijn. Ditmaal kreeg ik een geïntegreerde versterker in huis met een pittig vermogen onder de kap. De Atoll IN300 kon een paar weken zijn kunsten vertonen en vooral laten horen.Atoll Electronique fabriek

IN300 beschreven

De IN300 is een stijlvolle versterker om te zien. Een naar keuze aluminiumkleur of zwarte asymmetrisch gevormde frontplaat vormt de basis voor één van de meest leesbare, niet storende OLED display’s die ik ken en twee ronde knoppen. Met die regelaars wordt volume en ingang gekozen, door de in te drukken schakel je de versterker aan en komt een balansregeling beschikbaar. Een uitgang voor een hoofdtelefoon ontbreekt niet. Aan de achterzijde vinden we naast de luidsprekerklemmen en de netspanning entrée heel veel in- en uitgangen.

Voor analoog is er vijf maal lijn, één maal XLR lijn en één by-pass voor home cinema gebruik. Voor digitaal is er beschikbaar: twee maal coax, twee maal optisch, een USB-B en Bluetooth. Dan zijn er twee lijnuitgangen voor een subwoofer of losse eindversterker en een trigger aansluiting. Een afstandsbediening behoort uiteraard tot de standaard levering. De versterker meet een bescheiden 440x320x100 mm, weegt wel een mooie 15Kg.

Atoll IN300 achterkant 2In de versterker beginnen we met de voeding die bestaat uit twee 440VA ringkerntransformatoren en een buffer van 12×6800µF, condensatoren die voor Atoll op specificatie worden gemaakt. Voor de besturing en de display is er een separaat 5V circuit. De lijnversterker heeft een ALPS regelaar en is met discrete bipolaire transistoren symmetrisch opgebouwd. Er is 350mV nodig om de versterker uit te sturen en de ingangsimpedantie is 220kΩ.

Waar koppelcondensatoren nodig zijn komen die van Mundorf (MKP) in de analoge signaalweg en van Vishay (MKP) in de digitale delen. De eindversterker werkt met zes MOSFET’s per kanaal en heeft een lage terugkoppeling om dynamiek en neutraliteit te bewaren. Hij levert 150Watt aan 8Ω, oplopend tot 260Watt aan 4Ω. Het digitale deel is opgebouwd rond een AK4490 converter die via USB PCM aankan van 16 tot 32 bits op een maximale sampling rate van 384kHz. Voor DSD streams is 2.8 en 5.6 MHz mogelijk (DSD64/128). De coaxiale en optische ingangen verwerken maximaal 24bit/192kHz.

Opstelling

De IN300 kreeg een centrale plek op mijn rek en werd gebruikt met een NAD M50/M52 digitale opslag en muziekspeler, die ik rechtstreeks met een coax kabel kon aansluiten, tegelijk via een Metrum Acoustics Pavane Level 2 externe DAC op een lijningang aansloot.

Een optische ingang kreeg signaal uit mijn TV en TV decoder. Gebruikte luidsprekers komen van PMC (fact.12) die op Townshend Audio Podiums staan en ondersteund worden met Townshend Maximum Supertweeters. De NAD krijgt de netspanning via een PS Audio P5 Powerplant (regenerator), de Atoll IN300 zit met een Supra netsnoer rechtstreeks aangesloten op een dedicated audiogroep. Analoge interlinks, overige netsnoeren en luidsprekerkabels zijn van Crystal Cable en VdH. Digitale kabels komen van Apogee.

[/nextpage]
[nextpage title=”De aftrap” ]

De aftrap

Atoll IN300 voorkantDe aftrap tot het beschrijven van het luisteren komt pas na een paar weken intensief gebruik als versterker en als DAC met de genoemde bronnen. Veel PCM, WAV of ALAC files in diverse formaten kwamen voorbij, ook werden TuneIn en TIDAL beluisterd. Voor de TV was de Atoll een dankbaar en handig apparaat met zijn digitale ingangen.

De soepele bediening laat niets te wensen over, alleen is het even wennen dat de analoge ingangen elk met één toets direct kunnen worden gekozen, terwijl de digitale ingangen gekozen worden door eerst ‘NUM’ in te drukken en dan met ‘SEL’ een ingang te kiezen. Of je loopt met ‘SEL’ alle ingangen af, analoog en digitaal. By-pass heeft een beveiliging, die moet je secondenlang indrukken. Verder is er mute, balans en dimmen van de display beschikbaar. De bovenste helft van de afstandsbediening is voor een CD speler van Atoll en doet niets voor de IN300. Na een paar dagen werken met de IN300 weet je niet beter en gaat het als vanzelf.

Tingvall Trio

Met een comfortabele stand van het volume, dat in kleine stappen in te stellen is, klinkt het Tingvall Trio door de kamer. Digipak-SKP 9137-2_2.inddDe titelsong van het album “Beat” heeft een zware, lage toon die door de kamer rolt. Daarop staan de piano en het slagwerk. Een bas solo laat goed het verschil tussen de kast en de snaren horen, al is het niet de meest gedefinieerde bas die ik voorgeschoteld krijg. Ik weet waarom en daar kom ik later in dit verhaal op terug. Het heeft alles te maken met de interne DAC en niet met het versterkergedeelte.

Los van de bas is slagwerk goed in de nuances en geniet ik volop van de piano die speelt. “Heligt” staat groot in de kamer met een gestreken bas die meer dan imposant is. Alles komt goed los van de luidsprekers en de weergave dwingt niet tot reductie van het volume.

PMC fact.12De IN300 heeft heel wat kracht in huis en die kracht blijft onder dynamische omstandigheden. De fact.12 is niet de gemakkelijkste luidspreker om aan te sturen en menige versterker gaf Jan Garbarek - Officiumde pijp aan Maarten op dit systeem.

Hoewel ik er weinig mee heb is “Officium” van Jan Garbarek natuurlijk wel mooi om ruimtelijke eigenschappen te beoordelen. Muziek zweeft tot buiten het gebied dat begrensd wordt door de fysieke luidsprekers en doet dat in de drie dimensies. Het is opnieuw de interne DAC die de beperking laat horen, in het licht van de prijs voor het totale pakket is het resultaat absoluut goed te noemen. Muziek en stemmen zijn zuiver, de dynamiek is nergens beperkt en de opname heeft de klank die door de opname ruimte is bepaald.

Isabelle

Meegebracht uit Frankrijk is de nieuwe CD van Isabelle Boulay, een Canadese zangeres die meerdere talen beheerst, waaronder Frans. Isabelle BoulayHaar “En vérité” bevat veel mooie tracks waarop haar stem goed naar voren komt. Vaak omgeven met een compleet orkest dat de essentie doet verbleken, soms in een kleine opstelling zoals “Le garçon triste”, stem en piano op een indringende wijze vertolkt. De stem staat gecentreerd tussen de luidsprekers, is helder en de articulatie in de stem maakt dat hij tot in elke nuance verstaanbaar blijft.

Een volgende track is drukker, ook daar heb ik niets te klagen. Van een andere orde is “A sialor’s life” van Youn Sun Nah op haar CD “She moves on”. Deze Koreaanse dame heeft een stem die muren doet trillen als je haar live mee mag maken, de fragile gestalte past niet bij het volume dat ze weet te halen. In de huiskamer kan ik het niet tot op levensecht niveau presenteren, maar ik kom een heel eind met de IN300. Heel subtiel is het slagwerk, tragisch de rest van de band.

Externe DAC

Als ik de versterker alleen gebruik als versterker en mijn externe DAC inzet via een lijningang dan verandert er het nodige. Slagwerk ervaar ik in een veel hogere klasse, de bas heeft meer definitie en verschillende klanken, de stem staat losser in een gegroeid stereobeeld. De versterker in de IN300 kan nu meer zijn kracht 9037-2_Titel.indden kunde bewijzen.

Ik geef toe dat deze externe DAC het dubbele kost van de IN300 in zijn eentje, hiermee kan ik wel bewijzen hoe goed het versterkerdeel van de IN300 eigenlijk is. Ik vermoed dat een CD speler of een streamer met een interne DAC winst oplevert als hij analoog wordt aangesloten in plaats van digitaal. Daarmee worden de digitale ingangen van de IN300 het domein voor computers, TV decoders, games, internet radio enzovoort. Er schuilt meer prestatie in de IN300 dan je via het digitale board kunt vermoeden. Op deze manier nog even “Ghost riders in the storm” van de CD “Lento” van de dame. Imposante weergave die echt laat horen wat de IN300 in huis heeft en hoe goed de voeding is geproportioneerd. Luister naar een versterker en je luistert naar de voeding.



[/nextpage]
[nextpage title=”Optredens” ]

Optredens

Live muziek is vaak een feest en ik keer terug naar de interne DAC vEva Cassidy - Live at Blues Alleyan de Atoll met Eva Cassidy die haar “Fields of gold” zingt in de Blues Alley. Wat een geweldige stem had die meid, gelukkig is veel van haar werk bewaard gebleven.
De stem met de minimale begeleiding weet mij wederom te raken omdat hij prachtig wordt afgetekend in de luisterruimte. Zo teder en breekbaar, tegelijk vol pit en volume, een combinatie die de IN300 weet bloot te leggen.

Alchemy

Veel ruiger gaat het toe bij Dire Straits met “Telegraph road” op “Alchemy”. Tijdens het intro is het publiek tot in de diepte hoorbaar, goed wijd neergezet in de zaal. Dan de explosie als meer instrumenten invallen. Ik zet de Atoll harder en harder om te voelen hoe het in de zaal moet zijn gegaan. Als ik steeds verder ga in de track neemt de druk op het systeem toe, waar de IN300 geen last van heeft. Dire Straits - AlchemyOp de fact.12 blijft het volledig overeind. Het meer donkere karakter van de digitale ingang heeft nu zelfs een voordeel, zo geweldig is de opname niet en de scherpe rand slijt de IN300 er precies vanaf.

Patricia Kaas

Om af te sluiten de Française die ik erg bewonder, Patricia Kaas, met twee tracks die ik live heb horen spelen: “Une femme comme une autre”, wat ze beslist niet is en tenslotte “Entrer dans la lumière”. Het ritme zit er goed in met de stuwende drums en bas, uiterst links gitaar, stem in het midden en stampen.

Dit geeft zeker een live gevoel en brengt mij terug naar de concertzaal met Kaas dansend op het podium. Patricia Kaas - Une femme comme une autreHet gevoelige “Entrer dans la lumière” zet zoals altijd kippenvel op de armen en de rug, dat kan de IN300 dus ook al. Beelden hoe zij uit de coulissen kwam, beschenen door één enkele spot, komen terug en nu stort ik mij volledig in de muziek en besluit het luisteren en aantekeningen maken te staken en alleen nog maar van muziek te genieten tot ik een conclusie ga schrijven. Want “Une fille de l’est” komst straks voorbij en dat wil ik horen op mijn eigen DAC die nog steeds aan de IN300 hangt.

Compleet plaatje

In het begin schreef ik het al, het is onterecht dat Atoll niet meer de aandacht krijgt. Het is het zoveelste Atoll type dat ik door de handen laat gaan of ooit bezat in de tijd dat ik nog aan 5.1 home cinema deed. Het merk blinkt uit in een combinatie van eenvoud, bedieningsgemak, betrouwbaarheid en jawel, ook nog eens een goede weergave. De IN300 geïntegreerde versterker met ingebouwd digitaal board maakt daarop geen uitzondering.

De versterker, bezien in het analoge domain, heeft de kracht een paar flinke luidsprekers te trekken, zonder in de war te raken in de onderste tonen die a. om power vragen en b. strak in de hand moeten worden gehouden. Het middengebied ligt aan uw voeten en het hoog is helder en fris. Stereobeeld is overeenkomstig de prijsklasse, met vrij veel diepte en kan met een goede bron wijd genoeg worden. Het digitale board in de IN300 is perfect geïntegreerd en stelt niet teleur.

Een losse DAC of een DAC in een CD speler kan op een hoger niveau presteren als u daar in investeert, de IN300 is dat als versterker waard.

Het digitale deel is absoluut compleet zodat het u veel plezier gaat geven met de veelvoud van digitale bronnen die er tegenwoordig zijn: TV, game console, PC, Bluetooth, alle opties liggen open. Het pakket dat voor € 2.790,- wordt aangeboden kan de basis vormen voor uw totale audio- en video-opstelling, waarbij ik gerust durf te garanderen dat de IN300 van Atoll u jarenlang met plezier van muziek en spraak zal voorzien. Tenslotte, op bediening en uiterlijk is niets, helemaal niets aan te merken.Atoll IN300 schuinvoor

Atoll Electronique IN300, zwart of zilver € 2.790,-

Importeur: Belram nv/sa
Waversesteenweg, 1600
1160 Brussels
België
Tel.: +32 (0)2 672 95 90
info@belram.com
http://hifi.belram.be

[/nextpage]

René van Es

René van Es is een muziek- en audioliefhebber in hart en nieren. Ooit besmet geraakt op 12-jarige leeftijd met het virus kan hij het niet laten om zijn ervaringen te delen via papier en on-line media. Na een aantal zelfbouw projecten in het verleden is voor hem de nadruk meer en meer komen te liggen op kant-en-klare producten.

7 thoughts on “Atoll Electronique IN300 – De geintegreerde Fransoos

  • Dag René,

    Altijd leuk om uw reviews te lezen en hier moet ik ze niet vertalen. Maar ik heb een beetje een triviale vraag voor u. U zegt dat u de tv én decoder optisch aansluit. Ik sluit enkel mijn decoder optisch aan op mijn versterker. Want daar zit het geluid. Maar hoe zit dat dan met de tv zelf. Die van mij gaat via hdmi naar de decoder.

    Mijn vraag: sluit u de tv rechtstreeks aan op de versterker?

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    Beantwoorden
  • Dag Geoffrey,

    Heel simpel, mijn decoder geeft het beste geluid, dus die gaat de dac/versterker in. Maar Ik kan geen chromecast over de speakers laten lopen. Mijn Panasonic TV heeft ook optisch uit, dan pak ik elk geluidsignaal dat op welke manier ook door de TV gaat, decoder, chromecast, dvd, analoog kijken etc.
    Dus dat is mijn tweede optie om toch de Atoll te benutten.

    Beantwoorden
  • Hoi Rene,
    Ik ben sinds vandaag eigenaar van een gloednieuwe in300. Nu valt mij op dat er een veel lagere basweergave is wanneer ik in het midden tussen de speakers sta. Wanneer ik recht voor ee van de speakers sta is de bas er wel. Krijg het niet een twee opgelost. Bij min Marantz pm8005 had ik dit niet. Enig idee?

    Beantwoorden
    • Hallo Rene,
      Draai maar eens een van de luidsprekerkabels in fase om. Gewoon door de + (rood) en – (zwart) om te draaien. Je hebt de luidsprekers waarschijnlijk in tegenfase op de versterker aangesloten.
      Dick

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.