LuidsprekersRecensie

Atohm GT1-HD luidsprekers

Time Coherent Cross-over

De woofer is in staat een frequentiebereik te overbruggen van 20Hz tot 2500Hz, met een geringe vervorming zelfs bij hoge belasting. Binnen in de aluminium basket bevindt zich eigenlijk Atohm’s beste woofers/midrange geven ze zelf aan. Een specialiteit van Atohm is het gebruikte Time Coherent Cross-over in de GT1-HD. Atohm GT1-HD AansluiterminalDit scheidingsfilter met een afval van 6dB is behoorlijk complex omdat het een time delay circuit heeft voor het optimaliseren van de fase reinheid. In plaats van het naar achteren plaatsen van de tweeter op de baffle gebruikt Atohm kwaliteit spoelen, condensatoren en weerstanden om de fase van de tweeter in lijn te brengen met die van de woofer. De GT1-HD heeft aan de achterzijde een schakelaar om het volume over het gehele frequentiegebied waarin de tweeter werkzaam is in drie stappen aan te passen. De stand “lineair” geeft een vlak verloop, de stand “smooth” zorgt voor een reductie met -2dB over het gehele tweeter bereik en de stand “high-definition” geeft een boost van +3dB. De woofer is akoestisch belast met een basreflex pijp die zijn opening heeft aan de onderzijde van de behuizing. Daarvoor is een extra onderlaag nodig die op 1,2cm afstand wordt gehouden met grote ringen. Een fraaie oplossing die je vaak alleen bij vloer staande luidsprekers tegenkomt en die ervoor zorgt dat luidsprekers dichter bij de muur geplaatst mogen worden ten opzichte van systemen met de poort aan de achterkant.

Behuizing

De behuizing zelf is gemaakt van gebogen en verlijmde 3mm dikke lagen MDF, waarna hij wordt gefineerd en afgewerkt met piano zwarte lak, witte glanslak of rosewood hout. Tenslotte zijn er lagen vernis aangebracht die gepoetst worden voor totale transparantie en een mooie glans. De frontjes verdienen extra aandacht. Een doekje is op een MDF frame gelijmd, vastgehouden met magneten, voor een klassiek uiterlijk. Daarachter zitten metalen roosters voor de woofer en de tweeter voor een meer modern uiterlijk.

Tenslotte is de metalen grille voor de woofer (voorzichtig!) weg te halen voor een hightech look. Het recensie paar luidsprekers heeft op de baffle nog zichtbaar de magneten om de frontjes vast te houden, vanaf april 2016 zullen die onder het fineer verstopt zitten en onzichtbaar zijn.

De afmetingen van de GT1-HD zijn 330x200x265mm, ze wegen 12 kilo per stuk en moeten op stands staan voor de beste weergave. Belastbarheid is 100Watt nominaal met een kortstondig piekvermogen van 200Watt, de impedantie is opgegeven als 6Ohm en er is geen compensatie netwerk aanwezig in de kast voor buizenversterkers.Atohm GT1-HD wit (2)

One thought on “Atohm GT1-HD luidsprekers

  • Hallo Rene
    Mooi stuk over dit voor mij onbende Franse merk. Je legt het goed uit en heb ook Sarah Mckenzie op deze mooie zondagochtend meteen beluisterd via youtube . Erg mooie muziek , laat staan dat dit nog beter te beluisteren is via een mooie versterker. Overigens zag ik dat deze importeur het ook erg mooie JM Reynaud voert. Misschien voor een volgende recensie ? Dank voor Sarah Mckenzie, ik kon haar nog niet. Zingt prachtig.
    Vr groet,
    Hans Ruhe

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.