LuidsprekersRecensie

Atohm GT1-HD luidsprekers

Atohm zal voor vele lezers nog onbekende naam zijn in luidsprekerland, maar misschien rinkelt er wel een bel als ik de Devialet Ensemble combinatie noem waarin Devialet zijn 120 versterker en Atohm de GT1 luidspreker aanbiedt. Devialet koos destijds voor de kwaliteit van Atohm, maar dat bedrijf heeft zoveel meer te bieden: Atohm levert complete luidsprekers, levert luidspreker kits en is toeleverancier voor andere beroemde Franse merken. Atohm GT Series in Rosewood

Binnen hun eigen pakket aan luidspreker systemen is de GT-serie (Grand Thrill) de top lijn met twee vloer staande modellen en een monitor. De monitor is de GT1-HD, die veel overeenkomsten heeft met de Ensemble GT1 maar daarvan een doorontwikkeling is. Sinds de Benelux distributeur Belram de producten van Atohm is gaan leveren is het merk interessant voor Nederland geworden en te vinden bij geselecteerde dealers.

The Grand Thrill

Atohm GT1-HD (3)De GT1 kent een lange historie met de nodige verbeteringen, waarbij aan de gebruikte units in de loop der jaren weinig is veranderd, uiteindelijk uitmondend in de GT1-HD die ter beschikking is gesteld. De tweeter behoort tot de “Absolute Series” van Atohm en heeft een 28mm softdome, groot genoeg voor een frequentiebereik van 2kHz tot 30kHz. Het hoge rendement van deze tweeter is mede te danken aan het gebruik van een Neodymium magneet en een zeer hoge flux in de met ferrofluid gevulde luchtspleet. De spreekspoeldrager is van aluminium waarop met koper bekleed aluminium draad is gewikkeld. Aluminium is ook het materiaal waaruit de montageplaat bestaat. De woofer heeft een aan beide zijden gecoate aluminium conus, een koperdraad spreekspoel op een Kapton-Nomex drager, een impedantie van 4 Ohm en een gevoeligheid van 91dB. Ten opzichte van een 8Ohm unit is het rendement dus maar 88dB en dat doet vermoeden dat het opgegeven rendement van het systeem met 89dB nogal optimistisch is aangegeven.

One thought on “Atohm GT1-HD luidsprekers

  • Hallo Rene
    Mooi stuk over dit voor mij onbende Franse merk. Je legt het goed uit en heb ook Sarah Mckenzie op deze mooie zondagochtend meteen beluisterd via youtube . Erg mooie muziek , laat staan dat dit nog beter te beluisteren is via een mooie versterker. Overigens zag ik dat deze importeur het ook erg mooie JM Reynaud voert. Misschien voor een volgende recensie ? Dank voor Sarah Mckenzie, ik kon haar nog niet. Zingt prachtig.
    Vr groet,
    Hans Ruhe

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.