Al 30 jaar bouwt Friedrich Schaefer zijn Emitter versterkers. Een bijzondere versterker van gewicht.

ASR Emitter 1

Een geïntegreerde versterker of toch niet ?

ASR Emitter 1-3ASR beschouwd deze versterker niet als een geïntegreerde versterker, maar als een eindversterker met volumeregeling. De ASR Emitter I heeft dus geen actieve voorversterker elektronica aan boord. Al kun je daar bijna wel van spreken als je de zeer uitvoerige en hoogwaardige, relais gestuurde volumeregeling bekijkt. Als we de perspex bovenplaat verwijderen zien we een strak opgebouwde versterker. Alle componenten zijn geordend gepositioneerd op een dikke vergulde pcb. Schermafbeelding 2015-07-24 om 21.21.40

Een muisstille versterker

ASR Emitter 1-2Deze versterker is muisstil. Nou ja, er komt natuurlijk wel muziek uit.… Maar het valt wel op hoe weinig achtergrond ruis er is. Niets dus. Tja hoe klinkt dan deze versterker? Daar kan ik gewoon kort over zijn. Heel erg goed. Het eerste wat opvalt is de enorme rust in het geluidsbeeld. Hier merk je pas hoe een goed uitgewerkte en ontwikkelde voeding essentieel is voor het klankbeeld. Door deze achtergrond stilte is nu juist de micro informatie uit de muziek zo fijn te horen. Dat geeft direct een extra dimensie aan de luisterervaring. Alle kleine zuchtjes, schuiven van vingers over snaren en de informatie van de opname ruimtes zijn goed waarneembaar. Ook bij lage volumes. De versterker geeft ook bij stevige muziek geen krimp. Bij muziekstukken met veel dynamiek spat deze letterlijk de huiskamer in. Een album als Gaucho van Steely Dan klinkt pakkend, snel en vol spanning. Ook bij hoge volumes staat het beeld als een huis. Dat maakt deze versterker ook geschikt voor mensen met een stevige muzieksmaak zoals prog rock, metal, synthesizer. Met kleine bezettingen als singer/songwriter of licht klassiek, zoals kamerorkesten gaat het ook heel erg goed. Juist door die ‘stille achtergrond’ klinkt het allemaal zeer precies en gedetailleerd. ASR Emitter 1-6Ik moet wel zeggen dat het gemis aan ‘eigen klank’ even wennen is. Wat me opvalt is dat het deze versterker ontbreekt aan het voor veel versterkers zo typerende transistor geluid. Het is een versterker die helemaal niets toevoegt aan het muzieksignaal. Een zeer neutraal geluidsbeeld is wat de ASR Emitter 1 neerzet. Een buisversterker waar ik zelf veel mee speel, heeft een eigen positieve toegevoegde waarde aan het totale geluidsbeeld. Dat is waar ik persoonlijk erg van houdt. Deze versterker laat alleen de muziek horen en verdwijnt zelf in de stilte van de achtergrond.  Dat is een natuurlijk een groot compliment.

Aan vermogen komt de Emitter 1 ook niet tekort. De versterker heeft een vermogen van 140 Watt in klasse A/B die geleverd wordt door 12 Toshiba audio-Mosfets.ASR Emitter 1

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “ASR Emitter 1

 • 06 augustus 2015 om 16:37
  Permalink

  Hallo Marco,

  Ik heb vorig jaar een ASR set beluisterd deze bestond uit versterker de losse voeding en accu’s en speelde op Wilson speakers.
  Ik heb nog nooit zo’n mooie set gehoord adembenemend, rust, detail voor mijn gevoel en gehoor kwam het geluid zo vloeiend en makkelijk uit speakers niet normaal.
  Ik heel veel sets gehoord maar voor mij is dit de versterker die ik ooit nog wel eens zou willen bezitten.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.