ASR Emitter 1

Schermafbeelding 2015-07-24 om 21.23.36Al 30 jaar bouwt Friedrich Schaefer zijn Emitter versterkers. Ooit is de firma begonnen als Schaefer & Romp, maar sinds 1985 is Friedrich Schaefer zijn eigen weg gegaan en bouwt versterkers die je niet direct in de hifi winkel op de hoek ziet staan. Nu is dat niet zo bijzonder aangezien er niet zoveel winkels meer zijn. Maar toch, deze versterker lijn heeft zijn eigen kenmerkende uiterlijk en draagt de visie van zijn ontwerper als geen ander. Dat maakt de ASR Emitter 1 een bijzondere eend in de bijt.1

ASR Emitter 1: het resultaat van een perfectionist

asr_emitter_ii_0Aan alles is te zien dat Schaefer een perfectionist moet zijn. Niet alleen klankmatig is Schaefer een pietje precies, maar ook technisch en visueel is de ASR Emitter 1 een bijzonder fraai apparaat. Aan de voorzijde zien we een drietal knoppen. De middelste grote knop is de volumeregeling. Deze heeft een zeer fraaie uitlezing met licht dioden, die met grote cijfers onder de knop op het display het volume uitleest. Deze grote knop hoeft echter maar een klein schakelaartje te bedienen aangezien de volumeregeling een draaipuls regeling heeft. Met die kleine draaischakelaar wordt een hele rits relais aangestuurd met bijbehorende verzwakkingsweerstand.

ASR Emitter 1-8Het volume kan maar liefst in 76 stapjes van 1 Db. worden geregeld. Uiteraard is er ook een afstandsbediening meegeleverd.
De rechterknop is voor de keuzeschakeling en de linker om de voeding op een veilige manier in te schakelen. Dat laatste kan op een aantal verschillende manieren: Uit, Standby en daarnaast nog twee verschillende mogelijkheden. Modus 1 is de stroom spaarmodus. Als je op lage volumes speelt levert deze stand voldoende vermogen. Modus twee is de vol gas stand en levert het maximale vermogen van de versterker aan de luidsprekers. De boven, onder en evenals de voorplaat is uitgevoerd in een donkerkleurige acryl. Achter deze acryl platen zien we veel led’s branden. Een erg fraai gezicht, dat vind ik zeker.

De voeding is de basis van een goede versterker

Schaefer is een eigenzinnige man met een geheel eigen visie op muziekweergave. Muziek begint bij de voeding volgens Friedrich Schaefer en hij heeft daar ook veel werk in gestoken. Die voeding is daarom in een aparte kast ondergebracht waardoor hij volledig gescheiden is van de versterker zelf.  Schermafbeelding 2015-07-24 om 21.23.02Kijken we even naar deze voeding zien we dat de totale buffering van de ASR Emitter 1 zo’n 373.000 uF is. Daar is zeker niet op bezuinigd. De voeding begint met een tweetal grote trafo’s. De gelijkrichting is geregeld door middel van 32 verliesarme en snelle Schottky dioden om maar liefst 8 verschillende spanningen te realiseren. In de kast vinden we natuurlijk ook de condensatoren voor de benodigde capaciteit. De stroomvoorziening is volledig kanaal gescheiden opgebouwd.14 Het geheel wordt met een zware 24 polige stekker aan de versterker unit gekoppeld. Een puntje van kritiek is dit wel. De kabel is redelijk stug en de stekker enorm groot. Het maakt het aansluiten en plaatsen van de zwaargewichten er niet makkelijker op. Maar als alles eenmaal op zijn plek staat, heb je er ook geen omkijken meer naar.

Een zwaargewicht in het audiorek

ASR Emitter 1-5Eenmaal goed geplaatst, moet je er ook niet meer aankomen. De voeding die ik thuis heb staan is overigens de standaard uitvoering. Wie meer wil kan er ook voor kiezen een voedingsdeel met accu’s aan te schaffen. Mijn rek is gelukkig stevig genoeg om deze zware jongen met zijn bijbehorende voeding neer te zetten. Met ruim 19 kg. voor de versterker en 31 kg voor de voeding is dit wel iets om rekening mee te houden.

Een geïntegreerde versterker of toch niet ?

ASR Emitter 1-3ASR beschouwd deze versterker niet als een geïntegreerde versterker, maar als een eindversterker met volumeregeling. De ASR Emitter I heeft dus geen actieve voorversterker elektronica aan boord. Al kun je daar bijna wel van spreken als je de zeer uitvoerige en hoogwaardige, relais gestuurde volumeregeling bekijkt. Als we de perspex bovenplaat verwijderen zien we een strak opgebouwde versterker. Alle componenten zijn geordend gepositioneerd op een dikke vergulde pcb. Schermafbeelding 2015-07-24 om 21.21.40

Een muisstille versterker

ASR Emitter 1-2Deze versterker is muisstil. Nou ja, er komt natuurlijk wel muziek uit.… Maar het valt wel op hoe weinig achtergrond ruis er is. Niets dus. Tja hoe klinkt dan deze versterker? Daar kan ik gewoon kort over zijn. Heel erg goed. Het eerste wat opvalt is de enorme rust in het geluidsbeeld. Hier merk je pas hoe een goed uitgewerkte en ontwikkelde voeding essentieel is voor het klankbeeld. Door deze achtergrond stilte is nu juist de micro informatie uit de muziek zo fijn te horen. Dat geeft direct een extra dimensie aan de luisterervaring. Alle kleine zuchtjes, schuiven van vingers over snaren en de informatie van de opname ruimtes zijn goed waarneembaar. Ook bij lage volumes. De versterker geeft ook bij stevige muziek geen krimp. Bij muziekstukken met veel dynamiek spat deze letterlijk de huiskamer in. Een album als Gaucho van Steely Dan klinkt pakkend, snel en vol spanning. Ook bij hoge volumes staat het beeld als een huis. Dat maakt deze versterker ook geschikt voor mensen met een stevige muzieksmaak zoals prog rock, metal, synthesizer. Met kleine bezettingen als singer/songwriter of licht klassiek, zoals kamerorkesten gaat het ook heel erg goed. Juist door die ‘stille achtergrond’ klinkt het allemaal zeer precies en gedetailleerd. ASR Emitter 1-6Ik moet wel zeggen dat het gemis aan ‘eigen klank’ even wennen is. Wat me opvalt is dat het deze versterker ontbreekt aan het voor veel versterkers zo typerende transistor geluid. Het is een versterker die helemaal niets toevoegt aan het muzieksignaal. Een zeer neutraal geluidsbeeld is wat de ASR Emitter 1 neerzet. Een buisversterker waar ik zelf veel mee speel, heeft een eigen positieve toegevoegde waarde aan het totale geluidsbeeld. Dat is waar ik persoonlijk erg van houdt. Deze versterker laat alleen de muziek horen en verdwijnt zelf in de stilte van de achtergrond.  Dat is een natuurlijk een groot compliment.

Aan vermogen komt de Emitter 1 ook niet tekort. De versterker heeft een vermogen van 140 Watt in klasse A/B die geleverd wordt door 12 Toshiba audio-Mosfets.ASR Emitter 1

Pas op met tweedehands aankopen

Mochten jullie nu zo enthousiast zijn geworden over deze versterker en overhaast gaan zoeken op de tweedehands markt naar een Emitter versterker, wees er dan op bedacht dat bij een vroege versterker de condensatoren hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe zijn. De eerste Emitters werden door ASR al in 1980 gebouwd. Dat is ruim 30 jaar geleden. Hoogstwaarschijnlijk zijn de voedingscondensatoren na zoveel tijd aan vervanging toe. Zeker als de versterker veel heeft gespeeld. Vervangen van de voedingscondensatoren is een stevig en prijzig klusje en zeker niet aan te raden voor de elektronica leek of beginneling. Ik zeg dit omdat ik onlangs een aantal van deze versterkers voorbij zag komen voor een heel aantrekkelijke prijs. Dan is goedkoop al snel duurkoop.

Bij ASR is bijna alles mogelijk…

Het fijne aan een kleine firma zoals ASR, waar alles met de hand wordt gebouwd, is dat alles op verzoek van de klant kan worden aangepast of uitgebreid. Wil je een asymmetrische ingang hebben, dan is dat gewoon te regelen. Een aparte phono kaart is eveneens optioneel. Je hebt zelfs de mogelijkheid om een langere stroomkabel te bestellen. Houdt er wel rekening mee dat al deze ‘customized’ aanpassingen en uitbreidingen zijn prijs hebben. Bij Schaefer heeft alles een stevig prijskaartje en elke centimeter extra kabel opgemeten en op de rekening gezet. Maar dan heb je ook wel iets unieks.

Conclusie

De ASR Emitter 1 is zeker geen dertien in een dozijn versterker. Het is een goed uitgedacht concept, die al weer een evolutie van ruim 30 jaar ontwikkeling achter de rug heeft. ASR Emitter 1-7Qua looks is er geen tweede versterker als deze Emitter 1 en de acryl boven- en onder platen bieden een bijzonder fraaie kijk in het inwendige van de versterker. De losse, zware voeding is niet altijd handig maar is onderdeel van het versterker ontwerp en geeft de versterker zeker zijn klankmatige meerwaarde. De ASR Emitter 1 is zo’n versterker die al tijdens zijn productietijd al een klassieker aan het worden is. Klankmatig behoort deze versterker tot de absolute top. Met veel rust, detail en het grootste gemak zet deze versterker een stuk muziek in de luisterruimte, zonder daarbij zelf op te vallen. Dat laatste vind ik een groot compliment.

prijs ASR Emitter (incl voeding) :  vanaf € 6300,-
importeur: www.audipulse.nl

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

One thought on “ASR Emitter 1

  • 06 augustus 2015 om 16:37
    Permalink

    Hallo Marco,

    Ik heb vorig jaar een ASR set beluisterd deze bestond uit versterker de losse voeding en accu’s en speelde op Wilson speakers.
    Ik heb nog nooit zo’n mooie set gehoord adembenemend, rust, detail voor mijn gevoel en gehoor kwam het geluid zo vloeiend en makkelijk uit speakers niet normaal.
    Ik heel veel sets gehoord maar voor mij is dit de versterker die ik ooit nog wel eens zou willen bezitten.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.