RecensieStreaming

Arcam rDAC Digitaal Analoog Converter

Metingen

Frequentierespons SPDIF inDe frequentierespons laat het -3 dB punt zien op 32 kHz, bij een samplefrequentie van 96 kHz. De uitgangspanning ligt iets boven de norm die het rode boekje voorschrijft: 2,25 volt en 2,19 volt voor resp. rechts en links.

FFT THD n 1 kHz -0,5 dBFS SPDIFDe vervorming is erg laag. Bij 0 dBFS wordt er 0,004% gemeten op de USB ingang en 0,0038 op de SPDIF aansluiting. Bekijken we het bijhorende FFT plaatje dan zijn de tweede en derde harmonischen te vinden op resp. -92dB en -94dB.

FFT THD n 1 kHz -0,5 dBFS USBWat opvalt is dat bij de metingen aan de USB aansluiting de mooi diep weg liggende ruisvloer over het hele spectrum zo mooi schoon blijft waarbij aan de SPDIF ingangen gemeten er een duidelijke modulatie rond het 1 kHz meetsignaal te zien is. Opmerkelijk.

FFT 18 en 20 kHz intermodulatietestDe intermodulatietest laat een mooi resultaat zien. Van de verschilfrequentie van het dubbele 18 en 20 kHz meetsignaal is bij 2 kHz niets weer te vinden. De liniariteit ziet er goed uit. Tot -116 dB blijft de afwijking van de rechte lijn minimaal. Pas onder -120 dB is het echt afgelopen.

J-Test 11,025 kHz plus 229 Hz USB inDe J-Test brengt dingen aan licht die ik niet verwacht bij een moderne DA-converter als de rDAC. Gemeten aan de USB ingang worden mooie resultaten gehaald, waarbij alleen een wat klokvormige uitloop van het 11,025 kHz te zien is, maar de ruisvloer blijft heel schoon. Alleen de 229 Hz modulatiepiekjes, die er ook horen te zijn, zijn goed te zien.

J-Test 11,025 kHz plus 229 Hz SPDIFDe SPDIF ingang blijkt daarentegen bovengemiddeld gevoelig voor de kwaliteit van een aangesloten bron. Meestal gebruik ik een Panasonic DVD speler als bron, waarvan ik weet dat die niet gevrijwaard is van jitter. Daarmee is mooi te zien of een DA-converter jitter weet te elimineren, of juist niet. Bij de rDAC is helaas het laatste het geval. De onderdrukking is bijzonder matig. Heeft de aangesloten bron weinig last van jitter, dan is er weinig aan de hand.

J-Test 11,025 kHz plus 229 Hz SPDIF Marantz CD16 en PS Audio transportMet mijn beste bron op jittergebied, een totaal verbouwde Marantz CD16, met een zwevend in een staaldraadweb opgehangen loopwerk en Tentlabs klok is het mogelijk om de resultaten die de USB connectie laat zien, te evenaren. Met andere woorden: heeft de aangesloten bron weinig last van jitterperikelen, dan is er weinig aan de hand.

J-Test 11,025 kHz plus 229 Hz SPDIF Panasonic en PS Audio transport 2Een tweetal andere digitale transporten laten een bovengemiddeld toenemende jitter zien. Dit zal in de praktijk betekenen dat er aardige gehoormatige verschillen tussen aangesloten digitale transporten kunnen optreden.

(klik weer op de plaatjes voor een grote afbeelding)

Nog een smeuïg detail: ik heb juist een hele tijd naar een DAC uit begin jaren 90 moeten zoeken, met een bepaald type receiver, dat bekend staat dat het jitter in de lagere frequenties onder 20 kHz nagenoeg ongeremd doorlaat. Deze DAC, destijds bekend als een peperduur ‘state of the art’ apparaat, gebruik ik als ‘tool’ om jitter uit digitale bronnen beter in beeld te kunnen krijgen. Moderne DAC’s hebben in de regel zo’n goede jitteronderdrukking, door het strak herklokken van de digitale datastroom, dat die veel minder gevoelig zijn voor een aangesloten digitale bron. De rDAC blijkt nu echter een nog een veel praktischer bruikbaar stuk gereedschap voor op de meetbank te zijn om dit aan te tonen. Maar of dat de bedoeling is…

Bij SPDIF gebruik is zorgvuldig combineren wel zo handig om tot maximale resultaten te komen. En dat kan zeker, ook met minder kostbare apparatuur. Aangesloten op mijn Sonos ZP90 spelers laat de rDAC zich ook van zijn beste kant horen. Ook deze Sonos player heb ik nooit op matige jittereigenschappen kunnen betrappen. Dat helpt ongetwijfeld mee. Ook de Squeezeboxen doen het prima op jittergebied en kunnen een prima combi met de rDAC kunnen vormen. Maar het is uitstekende USB aansluiting die de rDAC zo bijzonder maakt. Een prestatie van jewelste voor een DAC die nog zo prettig betaalbaar is. Gaan we van de beste situatie uit dan laat de Arcam rDAC op de meetbank goede tot uitstekende resultaten zien.

Conclusie

De Arcam rDAC is er eentje met twee gezichten. Aan de ene kant ijzersterk door de sublieme asynchrone USB aansluiting. Deze heeft een kwaliteit die echt bij de betere in zijn soort hoort. De conventionele SPDIF aansluitingen blijven daar wat bij achter, wat met een beetje zorgvuldig matchen geen probleem hoeft op te leveren. De bouw, afwerking en gebruikte techniek maken een zeer verzorgde indruk. Alles bij elkaar genomen biedt de Arcam rDAC goede waar voor zijn geld. Ik kan niets anders zeggen dan dat ik er ondanks de aangehaalde mindere punten zeer gecharmeerd van ben.

Arcam rDAC prijs: 429,00

Importeur: Adiac
http://www.audiac.nl/

Arcam rDAC

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Arcam rDAC Digitaal Analoog Converter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.