RecensieStreaming

Arcam rDAC Digitaal Analoog Converter

Voor en na HD

Net toen de rDAC mijn huis in kwam (en er nooit meer uit ging) begon ik aan een leuk maar omvangrijk project om mijn SA-CD verzameling over te zetten naar 24 bit/ 96 kHz hires files op de harde schijf. De DSD data van de SA-CD is niet zomaar even in een PCM signaalstroom om te zetten, in ieder geval niet voor de gemiddelde sterveling als ik. Inmiddels gebeurd dat wel op aardig grote schaal via een bepaalde generatie Sony Playstation’s, waarmee een image van de SA-CD inhoud kan worden gemaakt waarna het omzetten naar files die op de harde schijf kunnen worden opgeslagen en afgespeeld wel mogelijk is.

SA-CD project

Ik wilde weliswaar van de SA-CD speler in fysieke staat in mijn installatie af maar niet van de muziek die op de schijfjes staat. Er moest een list worden bedacht die het op één na beste resultaat op kan leveren. Het analoge muzieksignaal uit de SA-CD speler wordt met behulp van een mooie Benchmark ADC1 analoog digitaal converter naar de harde schijf op een pc getransfereerd. Daarvoor kon ik dankzij een zeer welwillende importeur beschikken over de superieure transport/ DAC combi van EMM labs. De klus om bijna 300 SA-CD schijven naar de harde schijf te converteren heeft me uiteindelijk een volle zes weken noest doordraaien gekost. Maar met het resultaat ben ik nog steeds erg blij.

Voor het afluisteren heeft de rDAC daar vele uren goed werk gedaan. Wat tijdens direct omschakelen tussen de SPDIF en USB ingangen echter opvalt is dat het afspelen vanaf de harde schijf, let wel, de kopie dus, met de rDAC via USB aangesloten op de PC, een stukje beter, schoner, plastischer, ruimtelijker, meer gestoken klinkt dan het signaal dat voor de ingang van de pc wordt beluisterd. Dat is toch opmerkelijk. Ook langskomend bezoek komt steeds weer tot dezelfde conclusie en willen meteen een kopie van mijn schijf. Nou, ik dacht het niet. Ik geef ze hooguit wat samples om ze hongerig te maken naar high res klanken…. De Arcam DAC doet het buitengewoon goed in deze opzet, waar ik me steeds vaker betrap op het lekker zitten uitluisteren van de muziek. Er staat namelijk ook een hele prettige luie stoel in deze ruimte. Heel veel tijd is hier ‘verprutst’ aan auraal genieten. Heerlijk, wat een hobby hebben we toch!

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

One thought on “Arcam rDAC Digitaal Analoog Converter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.