Arcam rDAC Digitaal Analoog Converter
Het zijn mooie tijden voor de liefhebbers van streaming audio en DAC’s. De al lang niet meer te stuiten netwerkaudio inspireert iedere weldenkende audiofabrikant om prioriteiten te verleggen. Dat gaat nog niet iedereen goed af. Twijfelaars die nog steeds denken dat de audiowereld op de zoveelste nieuwe cd-speler zit te wachten en de ogen sluiten voor de ‘new wave’ zullen vroeg of laat het loodje leggen. Er is geen weg terug. Even goed nieuws daarbij is dat de kwaliteit van de moderne DAC steeds beter is geworden en de prijzen sympathieker. De Arcam rDAC geniet de eer dat het de eerste in de rij betaalbare da-converters was met een USB aansluiting aan boord die asynchroon werkt. En hoewel het er inmiddels veel merken met deze mooie techniek bij zijn gekomen, maakt dat de rDAC niet minder aantrekkelijk.
Zwarte doos
Arcam was er in de jaren 80 van de vorige eeuw ook al vlot bij met een DAC die de weergavekwaliteit van de gemiddelde cd-speler op moest waarderen zonder meteen weer in een dure speler aan te hoeven investeren. Deze ‘Blackbox’ had destijds een goede reputatie. Na deze opleving van losse DAC’s ebde de belangstelling een beetje weg. Het muziekspelen vanaf de pc of via het thuisnetwerk blijkt echter een katalysator voor de vernieuwde belangstelling voor losse DA-converters. Ze zijn er inmiddels in alle vormen en maten, van heel betaalbaar tot ronduit kostbaar. Een prettige bijkomstigheid is dat de betaalbare klasse converters momenteel al zo veel kwaliteit in huis blijken te hebben. De uiterlijk supersobere Musical Fidelity V-DAC koop je onder de 250 euro. En die heeft al een kwaliteit waar apparaten van de oude generatie, toch niet zelden vele malen duurdere apparaten, het nakijken hebben. In de 4 á 500 euro klasse komen bijna maandelijks nieuwe exemplaren uit. Er zijn al meerdere DAC’s waar ook een USB aansluiting op zit, zodat de pc of laptop direct kan worden gekoppeld. De converter functioneert dan als buitenboord soundcard. Dat ging tot nu toe, zuinig gezegd, niet altijd even gladjes. Pas de laatste tijd zien we dat het ook anders kan. De USB aansluiting is van huis uit niet de meest optimale connectie voor het transport van digitale audiodata en is daardoor ook lang verguisd en beschimpt.
Asynchroon
Arcam heeft de rDAC in een compacte behuizing gegoten in de afmetingen: 16 x 11 x 4 cm (b x d x h). De bijzonder stevige kast is gemaakt van gegoten aluminium en heeft een relatief dikke bodemplaat met rubbercoating. Je kunt de DAC overal neerzetten zonder angst voor beschadigen. Vier ledjes op de rand van de voor/bovenzijde geven de gebruikte ingang aan die met een handig geplaatste drukknop te selecteren zijn. De rDAC die ik huis heb is niet uitgerust met de Wifi optie en heeft een drietal ingangen: SPDIF cinch en Toslink en natuurlijk de USB ingang. Hier is Arcam terecht nogal trots op. De asynchrone USB connectie is in samenwerking met het befaamde dCS ontwikkeld en kan tot 24 bit/ 96 kHz muziekfiles spelen. Nog steeds te veel maar gelukkig steeds minder DAC’s werken nog met de zogenaamde adaptieve methode. Daarbij bepaald de pc de hartslag van het kloksignaal. Bij de asynchrone methode wordt het commando over het kloksignaal overgenomen door de DAC.
Prima review, waarvoor dank!