Wie een digitaal-analoog converter besteld bij Charles Altmann, krijgt een houten plankje met een naakte printplaat erop geschroefd. Armoede, zuinigheid of toch muzikale noodzaak? - Audio-Creative

Altmann BYOB Attraction DAC

Heb ik nog wat nadelen gevonden? Klankmatig zeker niet. Echter, heb je meer aansluitingen nodig? Zoals een USB of wat extra in en uitgangen, dan heb je pech gehad want zo luxe is de Attraction DAC niet uitgevoerd. Zoek je een sjieke DAC die qua uitstraling bij je set matched? Helaas, zoek dan verder. Echter ga je voor een goed stuk muziekbeleving dan kon deze DAC wel eens de ware voor u zijn. En ik weet zeker dat vele audiovrienden versteld zullen staan van de muzikale indruk die de Attraction DAC achterlaat. Maar, één ding, vertel ze pas later dat ze naar printje op een houten plankje hebben geluisterd….

Altmann DAC-2Maar ja, wat kost dat wel niet? Als rasechte Hollander is dat vaak de eerste vraag die bovenkomt drijven. Nu, dat kon u nog wel eens meevallen.  De standaard Attraction DAC (inclusief UPCI) kost € 950. En zelfs zonder de optionele JISCO functie is de standaard Attraction DAC een voortreffelijke DAC die in zijn prijsklasse geen enkele concurrentie heeft. En daarmee is uw eigen wereldrecord eenvoudig te verbeteren. Charles Altmann levert direct aan de particulier en met name deze laatste factor is erg bepalend in de uiteindelijke verkoopprijs en ik denk dat als u de Attraction DAC, eventueel gebouwd in een mooi kastje, in de winkel moest kopen, dat u de prijs met een factor 4 zou moeten vermenigvuldigen.

Conclusie

Zoals u kan lezen uit mijn verhaal ben ik zeer enthousiast over deze Attraction DAC. Zo tevreden zelfs, dat ik inmiddels mijn eigen referentie DAC, de Bel Canto DAC 3, heb omgeruild voor een vurenhouten muziekplankje uit Duitsland. Is die Altmann Attraction DAC dan echt zoveel beter? Ja en nee. In deze prijsklasse praat ik eigenlijk niet over beter of slechter, uitzonderingen daargelaten. Het geluidsbeeld is eerder anders. En daar speelt persoonlijke voorkeur natuurlijk ook een grote rol in. Wat de Attraction DAC zo bijzonder maakt is dat het geluid haast analoog te noemen is. Alsof je een goed geperste langspeler op een goede draaitafel afspeelt. Een heerlijke relaxte sound zonder enige digitale versluiering. Het midden gebied is vol, warm en bedeeld met veel detail, het hoog zijdezacht en het laag strak en gecontroleerd en wat nog veel mooier en belangrijker is: er is eenheid in het geluid. En dat laatste is alleen toebedeeld aan de beste digitaal analoog converters aan het high-end front.

Mocht u de kans krijgen om eens een Altmann DAC te beluisteren, laat dan uw ego u niets wijsmaken als u naar dat ogenschijnlijke simpele plankje kijkt. Doe u ogen dicht en luister. En als u hetzelfde ervaart als ik, is er geen weg meer terug.

Prijzen
Altmann Attraction DAC standaard incl. UPCI: € 950
Opties:
JISCO: € 325
CD/DAT/DVD-A ingang (88.2, 96, 176.4 and 192kHz): € 325
Optische ingang: € 95
Prijzen zijn inclusief verzendkosten

Fabrikant: Altmann Micro Machines

Gebruikte apparatuur:
Luidsprekers: Klipschorn AK4, Acoustic Energy Aegis One.
Versterking: TD Ceasar II 300B eindversterkers en Cleo 6 voorversterker, TD PhonoDude MK.3, UcD-400HG stereo eindversterker, 12SN7  buizenvoorversterker.
Bronnen: Sonos ZP90 netwerkspeler, Arcam CD17, Bel Canto DAC 3, Altmann Attraction DAC, Marantz CD67 MK2 cd-speler
Clearaudio Blue Emotion draaitafel, Ortofon MC20 element en Ortofon T-20 step-up.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

11 thoughts on “Altmann BYOB Attraction DAC

 • 09 juli 2013 om 09:32
  Permalink

  Lekker om te lezen en ga er zeker 1 bestellen! Ben altijd wel te porren voor deze werkwijze.

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 09:45
  Permalink

  Hallo Huib,
  Ik zou zeker het recente DDDAC 1794 NOS DIY DAC project nog even goed nalezen. Ik denk dat je met deze laatste meer techniek en muziek in huis haalt. De Altmann was in zijn tijd erg goed, niets kwaads daarover, maar is inmiddels al weer gedateerd. Daarbij kun je met de standaard Altmann DAC geen Hires afspelen. Een Altmann met Hires optie, kan wel, maar is ook behoorlijk prijzig.

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 10:18
  Permalink

  Ik zag dat het model al weer wat ouder was idd maar had verwacht op zijn site wel een geüpdate versie te vinden…. Ik was ook al de 1794 pagina’s aan t doorspitten, ook erg leuk!

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 10:31
  Permalink

  Ik weet dat er ook een Hires versie is. Of liever gezegd een aanpassing op de standaard DAC. Je zou Charles Altmann ook zelf even kunnen vragen. Een zeer toegankelijk man en ook hobbyist zoals wij.
  Veel plezier

  Beantwoorden
 • 16 april 2015 om 10:55
  Permalink

  Net even de website van die meneer Altmann doorgenomen en de DAC bekeken, hij heeft wel inflatiecorrectie toegepast over de afgelopen 2 jaar…..
  Stock versie nu al op 3000,= euro, dat was 950,=
  Ook de upgrades zijn aangepast;
  Sample rates a 650,= euro
  Jisco a 650,= euro
  Optical input a 150,=

  Da’s een goede investering geweest Marco, ik zou maar ’s contact opnemen met je verzekeraar en deze Altmann DAC laten herwaarderen.
  Eerlijkheid gebied me wel op te merken dat er ook een ruime pagina bij staat vol met linkjes naar recensies die allemaal beschrijven dat dit product heel bijzonder is en qua muzikaliteit zijn gelijke nog niet heeft gevonden.

  Beantwoorden
 • 05 december 2016 om 20:18
  Permalink

  Ik ben vooral benieuwd naar die BYOB versterker, €8200 voor wat eruit ziet als een laag vermogen klasse D versterkertje wat je elders (minus het houten plankje) voor €15 kunt kopen??

  Beantwoorden
  • 07 december 2016 om 19:49
   Permalink

   Ik vermoed dat Altmann er gewoon mee gestopt is en deze fantasieprijzen op zijn site heeft gezet om geen bestellingen meer te krijgen.

   Beantwoorden
 • 18 december 2016 om 14:08
  Permalink

  Hallo, altmann gedateerd ? Is nog steeds de best klinkende dac die er is noem er maar eentje die natuurlijker klinkt als de altmann !

  Beantwoorden
   • 20 december 2016 om 15:53
    Permalink

    Nee srry, en als je al zoveel boards moet gaan gebruiken en de kwaliteit gaat daarvan omhoog klopt er iets niet, geloof me altmann is klasse beter.

    Beantwoorden
    • 21 december 2016 om 12:47
     Permalink

     Douwe,
     Marco heeft zelf een Altmann DAC in zijn bezit gehad. Die heeft het veld moeten ruimen toen ik de DDDAC1794 bouwde en die aan Marco liet horen.
     Zelf heb ik er ook behoorlijk mee gespeeld. Een fijne DAC, laat dat duidelijk zijn, maar ingehaald door de tijd.
     Jij hebt duidelijk nog nooit met een DDDAC1794 gespeeld in je eigen installatie.

     Hiermee sluit ik de discussie ook meteen, anders verzeilt het in een welles/nietes discussie. En we zijn hier gelukkig geen forum…

     Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.