Wie een digitaal-analoog converter besteld bij Charles Altmann, krijgt een houten plankje met een naakte printplaat erop geschroefd. Armoede, zuinigheid of toch muzikale noodzaak? - Audio-Creative

Altmann BYOB Attraction DAC

Medelijden

Ik vraag mij wel eens af of het steeds beter kan. Ik ben al zo tevreden met mijn huidige set en het naar mijn smaak afgestemde geluid dat ik me afvraag waar het ophoudt en of de lat nog wel hoger gelegd kan worden. Een beetje alsof er een wereldrecord verbroken moet worden. Maar als er dan een nieuwe component in mijn set wordt geplaatst welke beter presteert dan de voorgaande, dan is er geen weg meer terug. Wat dat betreft moet u af en toe echt medelijden hebben met de recensenten van audiobladen…

db_file_img_726_1024x768Al bij de eerste tonen die uit de luidsprekers komen weet je of een product goed of niet goed in de set past. En ook bij de Attraction DAC is dat niet anders. Niet alleen qua uiterlijk maar ook muzikaal hebben we hier dan ook met iets bijzonders te maken. Mijn referentie DAC, de Bel Canto DAC 3, is zeker niet de minste DAC. Deze High End DAC uit Amerika is klankmatig erg goed en behoort zeker bij de betere DA converters in audioland. Echter wat dit kleine plankje uit Duitsland aan geluidsbeeld neerzet overtreft de Bel Canto duidelijk. Let wel, geen straatlengtes verschil, of dat de Bel Canto volledig weggespeeld wordt, of meer van dit onzinnig geneuzel, nee, dat zeker niet. De Bel Canto DAC 3 is en blijft een erg mooie muzikale DAC.

Maar waarin is de Altmann DAC dan beter? Het is net of het allemaal wat makkelijker gaat. Ik krijg het gevoel alsof ik naar een mooie lp zit te luisteren, zonder enige scherpte of digitale nasmaak. Ik denk dat zeker de UPCI en de JISCO hier voor een groot deel in bijdragen. Ik krijg bij sommige audiosystemen of d/a-converters soms het gevoel alsof in het geluidsbeeld het hoog, midden en laag los van elkaar staan, wel mooi, maar te statisch, zeg maar. Bij de Altmann DAC is het gehele geluidsbeeld, laag midden en hoog, homogeen en in evenwicht, een drie-eenheid. De schakelbare JISCO geeft geen gigantische verschillen te horen maar is meer subtieler. Na het omschakelen moet je echt even gaan zitten om te luisteren wat er nu eigenlijk gebeurt of verandert is in het geluidsbeeld.

Muzikale verslaving

Pas na een tijdje krijg je het gevoel dat je iets mist wat je voor die tijd wel had. Hoe vaag moet ik verder nog zijn? Het is gewoon bijna niet te verwoorden. Het wordt met de JISCO net wat meer smeuïger, meer in balans, zeg maar, al zou ik prima zonder deze JISCO mogelijkheid kunnen leven. Vervelend is wel, wanneer mijn set weer anders of beter klinkt dan voorheen, dat het zo enorm verslavend is. Je komt er niet bij weg en voor je het weet is het al weer veel en veel te laat… Zeker als er ook wat nieuwe albums liggen te wachten. Ik heb heel veel muziek verslonden met de Altmann Attraction DAC en ik moet zeggen dat ik me steeds weer verbaas hoe albums, sommigen die ik door en door ken, zo goed en vaak zoveel beter kunnen klinken.
Buddy_Holly-From_The_Original_Master_Tapes-FrontalimagesMuddy-Waters-Folk-Singer
Ook dan pas ga je beseffen hoe goed opnames uit de eerste jaren van het stereotijdperk (1958 – 1960) kunnen klinken; fabuleus goed. En met de Altmann DAC is dat echt genieten. Ik wil het u niet onthouden en noem er een paar; Buddy Holly (From The Original Master Tapes), wat een waanzinnig muzikaal genie was die man. Johnny Cash (Songs of our soil 1959 remaster), Muddy Waters (Folk singer MFSL UDCD593). Ik kan u alleen maar aanraden om deze oude juweeltjes eens te gaan (her)ontdekken.

Muziek beleving

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

11 thoughts on “Altmann BYOB Attraction DAC

 • 09 juli 2013 om 09:32
  Permalink

  Lekker om te lezen en ga er zeker 1 bestellen! Ben altijd wel te porren voor deze werkwijze.

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 09:45
  Permalink

  Hallo Huib,
  Ik zou zeker het recente DDDAC 1794 NOS DIY DAC project nog even goed nalezen. Ik denk dat je met deze laatste meer techniek en muziek in huis haalt. De Altmann was in zijn tijd erg goed, niets kwaads daarover, maar is inmiddels al weer gedateerd. Daarbij kun je met de standaard Altmann DAC geen Hires afspelen. Een Altmann met Hires optie, kan wel, maar is ook behoorlijk prijzig.

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 10:18
  Permalink

  Ik zag dat het model al weer wat ouder was idd maar had verwacht op zijn site wel een geüpdate versie te vinden…. Ik was ook al de 1794 pagina’s aan t doorspitten, ook erg leuk!

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 10:31
  Permalink

  Ik weet dat er ook een Hires versie is. Of liever gezegd een aanpassing op de standaard DAC. Je zou Charles Altmann ook zelf even kunnen vragen. Een zeer toegankelijk man en ook hobbyist zoals wij.
  Veel plezier

  Beantwoorden
 • 16 april 2015 om 10:55
  Permalink

  Net even de website van die meneer Altmann doorgenomen en de DAC bekeken, hij heeft wel inflatiecorrectie toegepast over de afgelopen 2 jaar…..
  Stock versie nu al op 3000,= euro, dat was 950,=
  Ook de upgrades zijn aangepast;
  Sample rates a 650,= euro
  Jisco a 650,= euro
  Optical input a 150,=

  Da’s een goede investering geweest Marco, ik zou maar ’s contact opnemen met je verzekeraar en deze Altmann DAC laten herwaarderen.
  Eerlijkheid gebied me wel op te merken dat er ook een ruime pagina bij staat vol met linkjes naar recensies die allemaal beschrijven dat dit product heel bijzonder is en qua muzikaliteit zijn gelijke nog niet heeft gevonden.

  Beantwoorden
 • 05 december 2016 om 20:18
  Permalink

  Ik ben vooral benieuwd naar die BYOB versterker, €8200 voor wat eruit ziet als een laag vermogen klasse D versterkertje wat je elders (minus het houten plankje) voor €15 kunt kopen??

  Beantwoorden
  • 07 december 2016 om 19:49
   Permalink

   Ik vermoed dat Altmann er gewoon mee gestopt is en deze fantasieprijzen op zijn site heeft gezet om geen bestellingen meer te krijgen.

   Beantwoorden
 • 18 december 2016 om 14:08
  Permalink

  Hallo, altmann gedateerd ? Is nog steeds de best klinkende dac die er is noem er maar eentje die natuurlijker klinkt als de altmann !

  Beantwoorden
   • 20 december 2016 om 15:53
    Permalink

    Nee srry, en als je al zoveel boards moet gaan gebruiken en de kwaliteit gaat daarvan omhoog klopt er iets niet, geloof me altmann is klasse beter.

    Beantwoorden
    • 21 december 2016 om 12:47
     Permalink

     Douwe,
     Marco heeft zelf een Altmann DAC in zijn bezit gehad. Die heeft het veld moeten ruimen toen ik de DDDAC1794 bouwde en die aan Marco liet horen.
     Zelf heb ik er ook behoorlijk mee gespeeld. Een fijne DAC, laat dat duidelijk zijn, maar ingehaald door de tijd.
     Jij hebt duidelijk nog nooit met een DDDAC1794 gespeeld in je eigen installatie.

     Hiermee sluit ik de discussie ook meteen, anders verzeilt het in een welles/nietes discussie. En we zijn hier gelukkig geen forum…

     Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.