Wie een digitaal-analoog converter besteld bij Charles Altmann, krijgt een houten plankje met een naakte printplaat erop geschroefd. Armoede, zuinigheid of toch muzikale noodzaak? - Audio-Creative

Altmann BYOB Attraction DAC

Vormgeving Altmann Dac

Ik begrijp dat velen onder u de vormgeving van deze producten niet echt zal aanspreken of dat het op zijn minst even wennen is. Onze high-end apparaten hebben toch ook een mooi luxe jasje, een afstandsbediening en tiptoetsen, of niet? Ik moet toegeven, ook ik heb in eerste instantie even lacherig staan kijken, toen  Dick mij het apparaatje liet zien. Neem hem nou maar mee en luister er eerst maar eens even naar, was zijn korte en bondige antwoord. En omdat ik de kwaliteiten en audiokennis van Dick hoog inschat, heb ik mijn mond maar gehouden en heb de DAC mee naar huis genomen.

Altmann dacDe Attraction DAC is opgebouwd uit een aantal onderdelen en leverbaar met diverse opties. De standaard DAC is voorzien van UPCI (Ultra Precision Clock Injector). Deze doet niets anders dan dat het signaal dat via de s/pdif binnenkomt voorzien van een nieuw kloksignaal. Het signaal wordt dusdanig verbetert alsof het uit een hoogwaardig stabiel loopwerk komt, volgens Charles Altman. En als u het verhaal van Dick van de Merwe eens naleest over de UPCI en de JISCO, verkoopt Charles Altman geen gebakken lucht en is dit wel degelijk een goed onderbouwd en ook nog eens meetbaar verhaal. Met andere woorden: een goedkoop dvd of cd loopwerkje gaat ineens klinken alsof het van Koninklijke afkomst is. Des te matiger het loopwerk is, des te meer profijt u heeft van de UPCI. Deze UPCI is op de standaard Attraction DAC aanwezig. Als optie kan de DAC ook worden uitgebreid met de JISCO. Ook dit is weer zo’n lastig te begrijpen functie.

Volgens Altman wordt met de JISCO de jitter beneden de 10KHz naar het MHz gebied verplaatst waardoor het geen last meer oplevert in het muzieksignaal. Ik moet u bekennen dat mijn technische digitale kennis hier ernstig tekort schiet en dat ik moet vertrouwen op het verhaal van Charles Altmann en de test van Dick. Dus mocht u meer willen weten over de technische achtergrond en diverse metingen, kijk dan nog even in het artikel waarin zowel de UPCI als de JISCO uitvoerig is beschreven.

De standaard DAC is geschikt voor cd signalen (44,1 kHz). Mocht u hogere resoluties willen afspelen zoals DAT (48 kHz) en DVD-A (88.2, 96, 176.4 and 192kHz) dan is er een mogelijkheid om de DAC uit te breiden cq te upgraden om ook deze signalen af te te spelen.
Standaard wordt er overigens gebruik gemaakt een stevige s/pdif ingang, maar een extra optische ingang is tegen meerprijs ook mogelijk. Mocht u in een later stadium besluiten om een of meerdere van de uitbreidingen alsnog aan te willen schaffen, dan is een bubbeltjes envelop met een postzegel erop voldoende om uw Attraction DAC op te sturen en door Altmann te laten aanpassen.

Houten klankbord

De gehele DAC bestaat uit één enkele printplaat waarop alle componenten zijn gemonteerd. Het soldeerwerk is uitstekend en alles ziet er zeer verzorgd uit. Het geheel is met een viertal schroefjes op een vurenhouten plankje geschroefd. Helaas kan ik de print er niet af schroeven omdat daarmee de garantie (van 5 jaar!) vervalt. Dat vurenhouten plankje is overigens niet zomaar verzonnen. Klankmatig is vurenhout een van de betere houtsoorten, denk bijvoorbeeld maar eens aan de bovenbladen van akoestische gitaren. Deze zijn vaak uitgevoerd in vuren (spruce).spruce bovenblad Ook piano’s, violen en cello’s hebben vaak vuren klankborden. Charles Altmann heeft zich uitvoerig in deze materie verdiept. Zijn eigen BYOB luidsprekers, platenspeler, toonarm en de akoestische panelen zijn om diezelfde reden in vurenhout uitgevoerd. Als finishing touch is alles afgewerkt met een lak op basis van verschillende natuurlijke vernissen en oliesoorten. Volgens Altmann is dit wel degelijk allemaal bepalend voor het uiteindelijke geluidsresultaat. Het mag voor sommigen onder u misschien allemaal erg overdreven en zweverig lijken, maar Charles Altmann heeft al meerdere malen bewezen niet zomaar iets te roepen, dus heren techneuten, wees voorzichtig met uw vooroordelen.

BYOB?

Altmann DAC-9Nog iets bijzonders. BYOB staat voor ‘Bring Your Own Battery’. Dit wil eigenlijk alleen maar zeggen dat de Altmann producten gevoed worden door een 12 Volt gelijkstroomvoeding. En de mooiste oplossing daarvoor is een batterij. Hiervoor kan een gewone 12 Volt accu gebruikt worden. Ik heb zelf en 44 Ah loodaccu gekocht. Het stroomverbruik van de Altmann producten is dermate laag (200mA), dat er wekenlang gespeeld kan worden voordat de accu weer opgeladen hoeft te worden. En….als de auto een keer niet wil starten omdat het koud is, dan is deze back-up superhandig, heb ik inmiddels ervaren. Naast het feit dat een goede, stabiele 12 Volt gelijkspanningvoeding afgeleid uit ons verontreinigde lichtnet, erg complex is en daardoor kostbaar is om te maken, is een batterijvoeding juist een erg schone, stabiele en goedkope voeding wat natuurlijk zijn positieve weerslag heeft in de uiteindelijke muziekweergave.

Overigens worden er mooie zware vergulde accuklemmen door Altmann meegeleverd en is aansluiten van de Attraction DAC een peulenschil. Het inschakelen gaat met een kleine schakelaar op de print waarna er twee LED’s de werksituatie markeren. Een blauwe LED voor de hoofdspanning en een rode, om te zien of er een signaal door de DAC loopt, een zogenaamde lock-on/lock-off indicatie. Bij het inschakelen van de muziekbron gaat de rode LED uit. De blauwe LED geeft ook de conditie van de accu aan. Bij volgeladen accu is de LED felblauw en naarmate de spanning zakt wordt de LED zwakker. Onder de 10 Volt gaat de LED uit en stopt ook de DAC met zijn muzikale diensten. De JISCO en de DAT/DVD-A instellingen worden eveneens middels mini schakelaars uit- en aangezet en ingeregeld. Eenvoudiger kan het niet en de DAC behoeft ook verder geen extra onderhoud. Al met al zijn de Altmann producten simpel, basic en soms onorthodox aan de buitenkant, maar achter die simpelheid gaat een lange en goed onderbouwde ontwikkeling schuil.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

11 thoughts on “Altmann BYOB Attraction DAC

 • 09 juli 2013 om 09:32
  Permalink

  Lekker om te lezen en ga er zeker 1 bestellen! Ben altijd wel te porren voor deze werkwijze.

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 09:45
  Permalink

  Hallo Huib,
  Ik zou zeker het recente DDDAC 1794 NOS DIY DAC project nog even goed nalezen. Ik denk dat je met deze laatste meer techniek en muziek in huis haalt. De Altmann was in zijn tijd erg goed, niets kwaads daarover, maar is inmiddels al weer gedateerd. Daarbij kun je met de standaard Altmann DAC geen Hires afspelen. Een Altmann met Hires optie, kan wel, maar is ook behoorlijk prijzig.

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 10:18
  Permalink

  Ik zag dat het model al weer wat ouder was idd maar had verwacht op zijn site wel een geüpdate versie te vinden…. Ik was ook al de 1794 pagina’s aan t doorspitten, ook erg leuk!

  Beantwoorden
 • 09 juli 2013 om 10:31
  Permalink

  Ik weet dat er ook een Hires versie is. Of liever gezegd een aanpassing op de standaard DAC. Je zou Charles Altmann ook zelf even kunnen vragen. Een zeer toegankelijk man en ook hobbyist zoals wij.
  Veel plezier

  Beantwoorden
 • 16 april 2015 om 10:55
  Permalink

  Net even de website van die meneer Altmann doorgenomen en de DAC bekeken, hij heeft wel inflatiecorrectie toegepast over de afgelopen 2 jaar…..
  Stock versie nu al op 3000,= euro, dat was 950,=
  Ook de upgrades zijn aangepast;
  Sample rates a 650,= euro
  Jisco a 650,= euro
  Optical input a 150,=

  Da’s een goede investering geweest Marco, ik zou maar ’s contact opnemen met je verzekeraar en deze Altmann DAC laten herwaarderen.
  Eerlijkheid gebied me wel op te merken dat er ook een ruime pagina bij staat vol met linkjes naar recensies die allemaal beschrijven dat dit product heel bijzonder is en qua muzikaliteit zijn gelijke nog niet heeft gevonden.

  Beantwoorden
 • 05 december 2016 om 20:18
  Permalink

  Ik ben vooral benieuwd naar die BYOB versterker, €8200 voor wat eruit ziet als een laag vermogen klasse D versterkertje wat je elders (minus het houten plankje) voor €15 kunt kopen??

  Beantwoorden
  • 07 december 2016 om 19:49
   Permalink

   Ik vermoed dat Altmann er gewoon mee gestopt is en deze fantasieprijzen op zijn site heeft gezet om geen bestellingen meer te krijgen.

   Beantwoorden
 • 18 december 2016 om 14:08
  Permalink

  Hallo, altmann gedateerd ? Is nog steeds de best klinkende dac die er is noem er maar eentje die natuurlijker klinkt als de altmann !

  Beantwoorden
   • 20 december 2016 om 15:53
    Permalink

    Nee srry, en als je al zoveel boards moet gaan gebruiken en de kwaliteit gaat daarvan omhoog klopt er iets niet, geloof me altmann is klasse beter.

    Beantwoorden
    • 21 december 2016 om 12:47
     Permalink

     Douwe,
     Marco heeft zelf een Altmann DAC in zijn bezit gehad. Die heeft het veld moeten ruimen toen ik de DDDAC1794 bouwde en die aan Marco liet horen.
     Zelf heb ik er ook behoorlijk mee gespeeld. Een fijne DAC, laat dat duidelijk zijn, maar ingehaald door de tijd.
     Jij hebt duidelijk nog nooit met een DDDAC1794 gespeeld in je eigen installatie.

     Hiermee sluit ik de discussie ook meteen, anders verzeilt het in een welles/nietes discussie. En we zijn hier gelukkig geen forum…

     Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.