RecensieVersterker

Advance Acoustic X-Preamp en X-A160 eindversterker

Advance Acoustics - X-Preamp en X-160 eindversterker

Advance Acoustic

Het Franse Advance Acoustic is al lang geen onbekende meer. De fabrikant weet een ijzersterke prijs/ kwaliteit verhouding te krijgen door de in Frankrijk ontwikkelde apparatuur in China te laten assembleren. Ik heb door de jaren heen al meerdere keren kennis mogen maken met apparaten van deze fabrikant in huis gehad. Ook de voorganger van de hier besproken voor en eindversterkerset, de MPP-506DA en MAA-406, heb ik destijds uitvoering aan de tand kunnen voelen. Met de nieuwe lijn versterkers lijkt Advance Acoustics niet alleen een flinke design update te hebben gekregen maar is er ook binnenin het nodige veranderd. We gaan er maar eens lekker mee aan de slag…

Advance Acoustic X-Preamp

De X-Preamp is een naam die eigenlijk de lading nauwelijks dekt. Er is naast de lijnvoorversterker ook een DA-converter en phono voorversterkerk aan boord en allemaal op niveau. Was de voorganger al een leuke voorversterker, de X-Preamp heeft wel een grote stap voorwaarts gemaakt. Waar de oude het nog met een gedateerde DAC moet doen vind ik nu een volwaardige 24 bit/ 192 kHz DA-converter, met veel ingangen en een asychrone USB input die gebruik maakt van de mooie X-MOS techniek. Voor mij en vele anderen de beste methode anno 2013.

Advance Acoustic - X-Preamp front

Advance Acoustics was altijd herkenbaar een al vanaf de beginperiode gevolgde huisstijl. Die wordt nu geheel om gegooid. Het logo is nog herkenbaar, voor het overige is het nette maar niet het allermooiste eendje veranderd in een mooie (zwarte) zwaan. Hier is even de kwast overheen gehaald zeg en wat ziet het nieuwe AA er goed uit nu.

Uiterlijk niet zo belangrijk? Nou, vergeet het maar, wat moet er zorgen voor de eerste begeerlijke blikken in de winkel, ongeacht hoe het apparaat verder presteert? Een lelijk apparaat kan nog zo goed van karakter zijn, potentiele kopers zien het waarschijnlijk niet eens staan.

Het stevige chassis heeft de bekende bijna oer-audioapparaat afmetingen van 44 cm breed, 11 cm hoog en 35 cm diep. Het gewicht is 6,6 kg. Het front bestaat uit dik plexiglas dat compleet zwart oogt als de power op uit staat. Na het inschakelen lichten er aan weerskanten van de volumeregelaar blauwe LED displays op vanuit de ‘diepte’. Erg mooi gedaan. De grote centraal geplaatste volumeregelaar fungeert ook als ingangskanaalkeus en instellingen in het menu. Even nog een keer indrukken en je kiest met een draaibeweging één van de vele ingangen. Nogmaals drukken activeert de balansinstelling. Na het kiezen van het ingangskanaal schakelt de X-Preamp na een paar seconden automatisch weer in de volumemode.

Advance Acoustic - X-Preamp achterkantDe achterkant is druk bevolkt met bijna overdreven veel ingangen. Analoog: Tuner, Aux 1, Aux 2, Aux 3, Phono en CD plus een stel gebalanceerde XLR inputs. En dat naast de al rijk uitgevoerde digitale kant met: AES/EBU via XLR, asynchrone USB bus, twee maal S/PDIF cinch en twee maal S/PDIF Toslink, Naast de dubbele cinch pre-out zijn er nog gebalanceerde XLR uitgangen. Wat je noemt een rijk geoutilleerde voorversterker.. Waar vind je nog dergelijke complete apparaten?

Natuurlijk zijn alle functies ook via de afstandsbediening vanuit de luisterstoel te regelen.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

9 thoughts on “Advance Acoustic X-Preamp en X-A160 eindversterker

 • Nog bedankt voor je antwoord voor wat betreft mijn Magnepans.
  Mooie test, ga ik ook eens beluisteren en het verschil ervaren tussen de Advance Acoustic en de Synthesis Roma.
  Wie weet komt bij jullie de Roma ook nog eens aan de beurt?

  Beantwoorden
  • Hallo AJR,

   Wat moet ik nog aan het verhaal over de Advance Acoustic toevoegen, alles wat ik met deze mooie versterkerset heb gedaan staat er immers in…:-)

   Beantwoorden
 • Wat vragen,
  Is de x-pre ook vergeleken met uw buizenvoorversterker? En is de x-pre ook gekoppeld geweest aan uw buizen eindbakken? Indien niet, is er dan toch iets te zeggen of de x-pre evt zou matchen met bv 300 b mono blokken?
  Mvgr
  AJR

  Beantwoorden
 • Interessant en goed artikel over de Advance Acoustic combi.
  Is er iets bekend over hoeveel Ampère de X-A160 eindversterker (kortstondig) kan leveren?
  mvg.
  HJL

  Beantwoorden
 • Hallo ik lees veel goede verhalen over deze mooie eind versterker.
  weet iemand hoeveel power transitoren (per kanaal) er in zitten en of het slim is om,
  hem in te zetten om mijn Arcam avr 400 op de frontkanalen te ontlasten.
  Daar hangen nl impulse 54 aan en die hebben nogal wat nodig.
  mvgr Eric

  Beantwoorden
 • Hallo ik lees veel goede verhalen over de x a 160 .
  Zou het een optie zijn om mijn Arcam avr 400 te helpen op de front kanalen door deze in te zetten
  daar heb ik nl impulse 54 aan hangen en die vragen nogal wat .
  En bij hogere volumes heeft hij het zwaar.
  Ik hoor graag iets
  mvgr Eric .

  Beantwoorden
 • Mijn eindversterker poefte kapot op 1 kanaal, na 2 uur spelen op 20-40 watt volgens de eindversterker. Na de poef sloeg 1 van de meters niet meer uit en komt er geen geluid uit de speaker. De eindversterker stuurt 2 bookshelves aan, kan dit zijn omdat ik de voorversterker op de eindversterker heb gezet?

  Beantwoorden
 • Beste,

  Wat fijn om een test te lezen over een product wat mijns inziens goed is (zeker voor het geld), maar weinig gereviewed is (helaas). Een review als deze zegt mij helaas als luisteraar (dus geen diepte kennis) wat minder, maar de positieve geluiden stemmen me blij.

  Nu is het 2021 en ik zoek een aantrekkelijke voor en eind combi voor mijn Monitor Audio Gold 100 (5G) speakers (behoeven puike aansturing). Zou dit een puike combi zijn en wat is zo een set nu nog waard?

  Dank!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.