Advance Acoustic MPP-506DA voorversterker en MAA-406 eindversterker
Op de meetbank
MAA-406 eindversterker
Op de meetbank haal ik bij het 1% THD+n (totale vervorming plus brom en ruis) omslagpunt en beide kanalen uitgestuurd, 142 watt in 8 Ohm en 253 watt in een 4 Ohm belasting. Dat maximale vermogen wordt al bereikt bij een ingangspanning van 1,1 volt. Dat mocht van mij wat minder zijn. Een schakelbare ingangsgevoeligheid, met 2 of 3 posities zou ideaal zijn. Om de versterker een beetje praktisch in te kunnen zetten achter mijn eigen buisvoorsterkers heb ik een 10 dB verzwakker, een spanningdeler met twee weerstanden, voor de ingang van de eindversterker gezet. Zonder is het me te zenuwachtig werken met de volumeregelaar.
(klik weer op de plaatjes voor een grote afbeelding)
De frequentierespons laat het -3 dB punt zien rond 97 kHz. Bij 1 watt uitgangsvermogen in 8 Ohm is de THD+n 0,075 % lineair, en 0,027 % gewogen gemeten.
De vervorming blijft constant door de vermogensband. Het maakt nagenoeg niet uit of er bij 1 watt of bij 100 watt gemeten wordt. De signaal/ ruisverhouding, ook weer gerelateerd aan 1 watt uitgangsvermogen, is 62,71 dB, gewogen gemeten wordt het 80,49 dB. Het wat minder geflatteerde getal bij de lineaire meting blijkt door wat instraling uit de voedingtrafo op de gevoelige ingangschakeling te komen. Dat is te zien aan de relatief hoge 50 Hz piek in het FFT plaatje. In dit zelfde plaatje is ook mooi zichtbaar dat de vervorming bepaald wordt door de tweede, even harmonische. Wat wordt gezien als de vriendelijke onschadelijke variant. Van de oneven harmonischen is niets weer te vinden.
Ook is hier aan af te leiden waarom fabrikanten graag gewogen meetresultaten gebruiken, waarbij het signaal door een filter wordt gehaald en alleen het gebied gebruikt wordt waar ons gehoor het meest gevoelig is: het middengebied. Nog vaker leuken fabrikanten de signaal/ruisverhouding cijfertjes verder op door de signaal/ruisverhouding te relateren aan het maximale uitgangsvermogen. Kan toch snel 15 a 20 dB schelen. Grote eindbakken blinken nu eenmaal vaak niet uit in de beste cijfers op dit gebied. In de praktijk blijkt de MAA 406 niet meer dan wat minimale ruis te laten horen als je het oor vlak tegen de tweeter drukt. Geen enkel probleem dus.
De dempingfactor is hoog en behoorlijk constant over het frequentiegebied met een df van rond 100.
De meting van de liniariteit laat een constante versterking zien vanaf de ruisvloer tot aan het clippingpunt.
MPP-506DA voorversterker
Het analoge deel laat een maximale versterking (volumeregelaar helemaal open gedraaid) zien van pakweg 4 keer, ongeveer 12 dBv. Een mooie praktische waarde. De maximale uitgangspanning, bij het 1% THD+n kantelpunt, is een hele nette 9,2 volt. De vervorming is laag met 0,0066 % en 0,0012 %, resp. lineair en gewogen gemeten.
Ook hier is bij 50 Hz weer een (lichte) instraling vanuit de voedingstrafo op de gevoelige versterkertrapjes te zien.
Het -3 dB punt in de frequentiecurve ligt boven 200 kHz, de bovengrens van de meetapparatuur. De stand van de volumeregelaar blijkt niet van invloed te zijn op de frequentierespons.
De 506 heeft een nette MM en MC trap ingebouwd met een afwijking van de RIAA curve van + en – 0,4 dB. Nog belangrijker dan de absolute curve is dat beide kanalen op het slechtste punt maar 0,1 dB afwijking ten opzichte van elkaar laten zien. Als de MC trap wordt bij geschakeld wordt de versterking met 21 dB verhoogd (ongeveer 10x).
De ingebouwde DA-converter is van een volwaardige kwaliteit en niet slechts een leuke toegift.
De liniariteit is netjes. Tot -100 dB is er geen vuiltje aan de lucht, beneden -110 dB beginnen de lijnen uit de pas te gaan lopen.
Van jitter heeft de DAC weinig last. Er is wel een lichte modulatie van de ruisvloer te zien maar er steken geen ongewenste pieken boven het maaiveld uit. Ook de piek van het meetsignaal geeft geen klokvormige uitloop naar onderen toe te zien. Erg fraai. Hoewel ik vermoed dat er met nog betere voedingontkoppelingen er nog meer uit deze DAC, waarin we toch bovengemiddeld mooie componenten zien, kan worden gehaald.
Al met al is er eigenlijk maar weinig aan te merken op de meetresultaten van de Advance Acoustic voor en eindversterkers, die zijn gewoon goed tot zeer goed.
Conclusie
Klasse spul voor een ronduit aangename prijs, het kan dus wel! En het is Advance Acoustic ten voeten uit. Oerdegelijk gebouwd, mooie afwerking, uitstekende elektronica. De MPP 506 voorversterker/DAC is helemaal van deze tijd met de ingebouwde uitgebreide DA-converter én phono mc en mm ingang. Knap werk om zoveel mogelijkheden in deze kwaliteit voor de gevraagde prijs te leveren.
De MAA406 stereo eindbak vind ik zelfs ronduit geweldig, ik ben er zeer gecharmeerd van. De Advance Acoustic apparatuur die ik enige jaren geleden al aan de tand mocht voelen was al goed, de hedendaagse zijn op alle fronten nog beter geworden, terwijl de prijs onveranderd sympathiek bleef. Ik kan je alleen maar warm aanbevelen om er eens kennis mee te gaan maken.
Advance Acoustic MPP 506DA: 899,00 euro
MAA 406 : 999,00 euro
Importeur: Servi Q: www.servi-q.nl
Goeden middag heer van de Merwe.
Na het lezen van het verslag over de AA MPP-506DA en de MAA-406 wil ik toch even een opmerking maken.
Ik heb zelf sinds kort een AA MAX-250 na volle tevredenheid,echter na zo’n 50 jaar audio fiel diverse versterkers te hebben versleten, was de verbazing erg groot toen ik de kap van de verserker open haalde en zag dat strips van de luidsprekeraansluitingen naar de printplaat gemaakt zijn van ijzer, ja U ziet het goed,IJZER.
Dit heb ik nog nooit van mijn leven gezien, kan volgens mij ook nooit bijster klinken.
Voor alle zekerheid nog gekontroleerd met een magneetje en die bleef mooi aan het stipje hangen.
Ik ben in staat om de stripjes te verwijderen en een echt kabeltje er tussen te solderen.
Wat vind U van deze ijzeren verbinding?
Vriendelijke groet Erik van de Beek.
Erik,
Dit zal niet de enige versterker of ander audioapparaat zijn waarin soms verbazingwekkende “oplossingen” zijn te zien. Ik sta zelf met regelmaat te kijken van verder echt wel goed bedachte en gemaakte spullen waarbij het rode potlood behoorlijk heftig is gehanteerd, vaak op plaatsen aan het oog ontrokken, om de prijs wat te kunnen drukken. Ook een mooi voorbeeld zijn de platte doorverbindingen strips om de rode en zwarte aansluitterminals door te verbinden bij een bi-wire aansluitdoos (hoe veel mensen gebruiken er eigenlijk daadwerkelijk dubbele luidsprekerkabels tussen versterker en luidsprekers?). Handige fabrikanten springen daar weer op in door ‘audiofiel verantwoorde’ ultrakorte kabelsetjes als vervanging voor deze niet meer uit te roeien stripjes voor veel geld in een mooi doosje te verkopen. Hey Erik, onze hobby ligt wel in de wondere wereld van de audio…:-). Wat ik van een ijzeren verbinding in de signaalweg van een versterker vind? Belachelijk! Ik had ze er ook uitgehaald als het een versterker van mij was. Mocht ik het in een recensieversterker tegenkomen, dat vertel ik dat er ook bij.
Dick,
Zopas heb ik deze combinatie aangeschaft, 2de hands, maar in absolute nieuwstaat. Deze komt mijn Cambridge Azur 851 A te vervangen. Ik hoop dat ik een goede keus heb gemaakt en heb me toch een beetje laten leiden door deze test. De Advance Acoustic zal een paar XTZ 99.25 MKII monitoren aansturen, 88dB en 4Ohm. Met De Cambridge ging dit redelijk goed, maar het volume moet wel redelijk hoog om de XTZ’s aan het zingen te krijgen. Ik hoop met het extra vermogen dat de Advance Acoustic kan leveren, dit nu wat beter zal gaan. Ik heb wel al gemerkt dat er van de eindversterker 2 versies bestaan ene met High Bias schakelaar en ene zonder. Die met zou dus de eerste 45 Watt puur in klasse A moeten spelen. Over die zonder deze schakelaar, staat er niks vermeld over klasse A. Weet u toevallig nog welke versie u ter beschikking had voor deze test?
Mvg,
Johan
Hallo Johan,
Mijn testversterker had de schakelaar inderdaad. Die beloofde 45 watt puur klasse A is echter even pure onzin. Een watt of 5 zal het zijn, meer niet. Is overigens maar goed ook, de versterker zou vooral veel hitte genereren.
Hallo Dick, Ik heb het voornemen om een 3 jaar oude Advance Acoustic MAA-406 aan te schaffen.
Vertrouwend op je vakkennis ben ik ook enthousiast geworden over de Advance MAA-406.
Ik lees in je bericht over een High Bias schakelaar, waar zit deze op de MAA-406?
Ik hoor het graag,
gr.Ben
Hallo Ben,
De bias schakelaar vind je achterop de versterker.