RecensieVersterker

Advance Acoustic MPP-506DA voorversterker en MAA-406 eindversterker

De MAA 406 stereo eindversterker

Groot, (44 x 44 x 17,5 cm), 19 kg zwaar, strak van vormgeving met blauw, maar netjes bescheiden, verlichte ‘ruitenwissers’ á la McIntosh. Voor sommigen overbodige blingbling, voor mij een kers op de pudding. Ik vind de vormgeving eerlijk gezegd erg geslaagd, sober maar toch een luxe uitstraling. En de meters blijken later ook nog eens behoorlijk louterende kwaliteiten te hebben op vastgeroeste aannames en stellingen…

 

MAA406 open voorkantOp de achterkant vind je zowel single ended cinch als gebalanceerde XLR ingangen. Met een schuifschakelaartje kan de voorkeur ingesteld worden. De luidsprekerterminals zijn de veel toegepaste op WBT geïnspireerde stevig uitgevoerde look-a-likes van Chinese makelij.

De binnenkant ziet er even netjes uit met een minimaal gebruik van losse bedrading. De eindversterkerprintplaten zijn aan weerskanten van de kast direct tegen de grote koelprofielen gemonteerd.  De elektronica bevat een combinatie van opamps en discrete opbouw (losse transistoren, weerstanden en condensatoren).Eindversterker binnenkant Een werkelijk enorme ringkern voedingtransformator moet voor voldoende sap zorgen voor het voeden van de beide versterkerkanalen, geen probleem, lijkt me. De afvlakking en buffering van de voeding gebeurd met 4 maal 15.000 uF elco’s.

Muziek

Om de apparaten goed te leren kennen heeft de eindversterker eerst een week alleen in mijn audiorek gelogeerd, achter de sublieme McIntosh MC2300 voorversterker. Lijkt een beetje uit het lood geslagen, maar niks is minder waar. De MAA 406 gedraagt zich totaal niet als een bottleneck en laat vanaf het eerste moment de muziek de luisterruimte invloeien dat het een lieve lust is. Verdorie zeg, dit is echt goed.

Ook aan mijn eigen Classic Three buizenvoorversterker speelt het erg lekker. De combinatie van buis voor- en solid state eindversterker is ook van een andere kant gezien zo gek nog niet. Natuurlijk hou ik van mijn buizenbakken, ik ben al lang niet meer te redden, afkicken is waarschijnlijk niet meer bij, maar voor de koene groene ridders onder ons, die best graag met een buis willen spelen, maar zich laten afschrikken door het onvermijdelijke hogere energieverbruik van een ‘full blown’ buizenversterking kunnen op deze ‘hybride’ manier toch een vleug buis in hun geluid pompen. En ik moet zeggen dat ik hier met heel veel plezier naar kan luisteren.

Na weken op mijn audiorek te hebben doorgebracht, en dagelijks mijn portie muziek heb genoten, durf ik wel te stellen dat de MAA 406 eindversterker zo goed is dat er aan de poten van veel duurdere high end versterkers wordt gezaagd. Wat een bak kwaliteit wordt door deze dijk van een eindversterker geleverd zeg, en dat voor deze prijs. Ik heb het wel eens over een witte raaf, dit is er weer eentje.

MAA406 schuinDe ‘406’ laat me ook weer eens dubbel en dwars horen dat de conventionele klasse-AB versterkertechniek qua geluidskwaliteit nog steeds meer te bieden heeft dan het leeuwendeel van de hedendaagse ‘groene’ klasse-D schakelende versterkers. De drive, de kracht, het vlees en bloed die de MAA me laat horen en genieten heb ik hier in huis nog niet uit de ‘nieuwe’ versterkertechniek kunnen krijgen. Grote klasse van Advance die hiermee echte kwaliteit binnen bereik van veel audioliefhebbers brengt. ‘Poor men high end’? M’n neus, dit heeft niks met arme mensen dingen te doen, het is puur volwaardig spul voor puur muziek genieten. Heerlijk, dat het zo ook kan!

Als later de MPP-506DA aan de 406 wordt gekoppeld lever ik wel autoriteit, souplesse en extreme ruimtelijkheid in. Maar het valt beslist niet tegen wat de 506 me laat horen. Het is allemaal net wat harder van toon, met een meer typisch solid state karakter. Het is ook een beetje gemeen om van de vele male duurdere McIntosh één op één hard terug te schakelen naar een voorversterker als deze Advance Acoustic. Zoals het zo vaak gaat treedt de gewenning in de dagen er na op en het neemt de waardering verder toe.

MAA406 achterkantHet geluid is schoon met een licht chroomachtig oplichtend randje in het hoogste hoog. En hoewel ik het plastische meer kneedbare geluid dat een buisvoorversterker me geeft meer kan waarderen, stoort het me toch ook niet echt. De MPP-506DA doet eigenlijk maar weinig verkeerd en de ingebouwde da-converter blijkt ook van een fijne kwaliteit te zijn. De betere los verkrijgbare DAC’s uit de 500 euro klasse zullen hier niet veel aan kunnen verbeteren. Dat zet de 506DA in een nog positiever licht. Tel daar de bruikbare MM/ MC phonoversterker bij en je hebt een erg compleet regelcentrum. Ik ken me goed voorstellen dat de eigenaars van deze preamp/DAC uiterst gelukkig zijn met hun bezit.

Dat de MAA-406 voor mij het snoepje van de week is zal na het lezen van het bovenstaande geen verrassing meer zijn. Leuk en boeiend is dan ook dat het gebruikte uitgangsvermogen weer eens vet gerelativeerd wordt. Gebruikers van kleine buisversterkers weten het al lang: zelfs 10 watt per kanaal is aan de gemiddelde luidspreker in 99 van de 100 gevallen voldoende om de kamer vol geluid te laten stromen en je houdt dan ook nog voldoende headroom over voor de pieken. De meters op het front van de Advance Acoustic eindversterker liegen niet, ze blijken later bij de metingen zelfs accuraat aan te wijzen. Het gemiddelde vermogen dat ik gebruik tijdens het muziek luisteren ligt meestal rond 0,01 watt (!). Ik dacht in het begin zelfs dat de meters niet werkten. Als de volumeknop zover wordt opengedraaid dat de meters rond het 1 watt punt bewegen is een normaal gesprek tussen twee personen in dezelfde ruimte niet meer te doen. En ik heb zeker geen extra hoog rendement speakersysteem. Wel een speaker zonder vervelende fasesprongen of excessief diepe dalen in de impedantiecurve. Erg leerzaam.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

6 thoughts on “Advance Acoustic MPP-506DA voorversterker en MAA-406 eindversterker

  • Goeden middag heer van de Merwe.

    Na het lezen van het verslag over de AA MPP-506DA en de MAA-406 wil ik toch even een opmerking maken.
    Ik heb zelf sinds kort een AA MAX-250 na volle tevredenheid,echter na zo’n 50 jaar audio fiel diverse versterkers te hebben versleten, was de verbazing erg groot toen ik de kap van de verserker open haalde en zag dat strips van de luidsprekeraansluitingen naar de printplaat gemaakt zijn van ijzer, ja U ziet het goed,IJZER.
    Dit heb ik nog nooit van mijn leven gezien, kan volgens mij ook nooit bijster klinken.
    Voor alle zekerheid nog gekontroleerd met een magneetje en die bleef mooi aan het stipje hangen.
    Ik ben in staat om de stripjes te verwijderen en een echt kabeltje er tussen te solderen.
    Wat vind U van deze ijzeren verbinding?

    Vriendelijke groet Erik van de Beek.

    Beantwoorden
    • Erik,

      Dit zal niet de enige versterker of ander audioapparaat zijn waarin soms verbazingwekkende “oplossingen” zijn te zien. Ik sta zelf met regelmaat te kijken van verder echt wel goed bedachte en gemaakte spullen waarbij het rode potlood behoorlijk heftig is gehanteerd, vaak op plaatsen aan het oog ontrokken, om de prijs wat te kunnen drukken. Ook een mooi voorbeeld zijn de platte doorverbindingen strips om de rode en zwarte aansluitterminals door te verbinden bij een bi-wire aansluitdoos (hoe veel mensen gebruiken er eigenlijk daadwerkelijk dubbele luidsprekerkabels tussen versterker en luidsprekers?). Handige fabrikanten springen daar weer op in door ‘audiofiel verantwoorde’ ultrakorte kabelsetjes als vervanging voor deze niet meer uit te roeien stripjes voor veel geld in een mooi doosje te verkopen. Hey Erik, onze hobby ligt wel in de wondere wereld van de audio…:-). Wat ik van een ijzeren verbinding in de signaalweg van een versterker vind? Belachelijk! Ik had ze er ook uitgehaald als het een versterker van mij was. Mocht ik het in een recensieversterker tegenkomen, dat vertel ik dat er ook bij.

      Beantwoorden
  • Dick,

    Zopas heb ik deze combinatie aangeschaft, 2de hands, maar in absolute nieuwstaat. Deze komt mijn Cambridge Azur 851 A te vervangen. Ik hoop dat ik een goede keus heb gemaakt en heb me toch een beetje laten leiden door deze test. De Advance Acoustic zal een paar XTZ 99.25 MKII monitoren aansturen, 88dB en 4Ohm. Met De Cambridge ging dit redelijk goed, maar het volume moet wel redelijk hoog om de XTZ’s aan het zingen te krijgen. Ik hoop met het extra vermogen dat de Advance Acoustic kan leveren, dit nu wat beter zal gaan. Ik heb wel al gemerkt dat er van de eindversterker 2 versies bestaan ene met High Bias schakelaar en ene zonder. Die met zou dus de eerste 45 Watt puur in klasse A moeten spelen. Over die zonder deze schakelaar, staat er niks vermeld over klasse A. Weet u toevallig nog welke versie u ter beschikking had voor deze test?

    Mvg,
    Johan

    Beantwoorden
    • Hallo Johan,

      Mijn testversterker had de schakelaar inderdaad. Die beloofde 45 watt puur klasse A is echter even pure onzin. Een watt of 5 zal het zijn, meer niet. Is overigens maar goed ook, de versterker zou vooral veel hitte genereren.

      Beantwoorden
  • Hallo Dick, Ik heb het voornemen om een 3 jaar oude Advance Acoustic MAA-406 aan te schaffen.
    Vertrouwend op je vakkennis ben ik ook enthousiast geworden over de Advance MAA-406.
    Ik lees in je bericht over een High Bias schakelaar, waar zit deze op de MAA-406?

    Ik hoor het graag,
    gr.Ben

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.