Advance Acoustic MPP-506DA voorversterker en MAA-406 eindversterker
Je koopt vandaag de dag een top pc voor niet teveel geld, waarin top op de bil elektronica in verwerkt is, een prachtige 50” flatscreen voor een uiterst acceptabel bedrag, een hagelnieuw zuinig autootje heb je momenteel al royaal onder de 10.000 euro, zelfs een goede wasmachine van een A-merk is te doen. En dan lees ik weer over platenspelers van vele tienduizenden euro, een versterker van 40 keuro… Waarom moet de betere hi-fi apparatuur altijd zó veel geld kosten? Dat vraag ik me vaak af. Moet bovengemiddeld mooie apparatuur voor de meesten onder ons, mezelf incluis, financieel gezien nou altijd zo schier onhaalbaar zijn? Advance Acoustic laat zien dat het nodig hoeft te zijn.
Het kan echter ook anders
Wil een (audio)fabrikant scherp snijden in de productiekosten, dan kom ‘ie bijna automatisch bij het (laten) produceren in China terecht. Maar laten we eerlijk zijn: met authentieke Chinese audioproducten is het niet altijd feest. Er zijn originele goede producten maar nog veel meer ‘ik ook!’ navolgers. Vaak wordt deze zozo audiohandel via Ebay aangeboden. Helaas koop je daar gemakkelijker een kat in de zak dan dat je spekkoper wordt. Je moet van goede huize komen om het kaf van het koren te kunnen onderscheiden.
Maar er is een gulden middenweg. Wat een winwin situatie op kan leveren, voor zowel producent als consument. We zien die bij fabrikanten als het inmiddels overbekende Nederlandse Prima Luna, dat buitengewoon succesvol is geworden met de betaalbare maar oerdegelijke buisversterkers. De ontwikkelafdeling in het westen en de uiteindelijke productie onder strakke regie in het verre oosten blijkt voor meer bedrijven een succesverhaal te zijn.
De China connection van Advance Acoustic
Dit principe wordt ook door Advance Acoustic al een aantal jaren succesvol gevolgd. De ontwikkeling van de apparaten in Frankrijk, de uiteindelijke productie in China. Ook het Britse Musical Fidelity doet het, hoe dacht je anders dat een apparaat als een V-DAC of de fraaie M1 DAC voor een dusdanig prettige vraagprijs in de winkel kon liggen? Zou een dergelijk kwaliteitsproduct als dit in Engeland, Frankrijk, Duitsland of Nederland vanaf de grond af gebouwd worden, was het bedrag op het prijskaartje minimaal een factor drie hoger geweest. Wat de potentiële doelgroep meteen een heel stuk kleiner maakt.
De grote kostenbesparing van de Europa/China connectie maakt het mogelijk deze kwaliteit voor een sympathiekere vraagprijs op de markt te zetten, met door de Haagse politiek tot BN’ers gepromoveerde Henk en Ingrid Consument als winnaar. Want zeg nou zelf: wie kan er zich nou eigenlijk een nieuwe dure high end versterker van bijvoorbeeld Amerikaanse makelij veroorloven?
Het speelt nog steeds een beetje dat producten die in China worden geproduceerd minder hoogwaardig zouden zijn dan producten die in het westen zijn gebouwd. Ik geloof daar niks meer van, het lijkt eerder het omgekeerde, als het onder de juiste gecontroleerde condities gebeurd. Waar denk waar je nieuwe smartphone of tablet gemaakt is, of de onderdelen van je nieuwe supersnelle laptop/ pc? Als je het over high tech hebt…
“Advanced Acoustics”
Advance Acoustic verraste me een paar jaar terug al als fabrikant. Wat ik toen zag waren nette apparaten met een afwerking die goed was maar niet helemaal op het niveau van de beste apparatuur zat. Als ik de dozen uitpak lijkt de afwerkkwaliteit behoorlijk beter te zijn geworden. Alles voelt uitermate stevig aan, mooie metalen behuizingen, oog voor detail, het ziet er primadeluxe uit. De huisstijl is gebleven. Advance heeft een duidelijk eigen smoel dat niet jaarlijks op de schop gaat maar slechts verfijnd lijkt te worden.
Er is inmiddels een uitgebreid assortiment versterkers, voor, eind en geïntegreerd in het leverprogramma. De hier besproken MAA 406 stereo eindbak heeft ook nog twee monoblok broers waaronder de reusachtige MAA 1000. Daarnaast vind je bij Advance nog CD transport/ spelers, een FM tuner en een luidsprekerlijn. Ook bekabeling ontbreekt niet meer. Ik heb ook nog een MCD 404 CD-transport bij de versterkerset gekregen, maar aangezien ik al tijden geen tot nauwelijks muziek rechtstreeks meer speel vanaf muziekschijfjes maar vanaf de harde schijf via mijn speciaal voor muziek iMac en een Sonos ZP90 player heb ik daar onbewust niet veel of in ieder geval te weinig aandacht aan gegeven. Zeker met een zo’n modern uitgeruste voorversterker als de 506DA blijkt het ‘nieuwe luisteren’ wel erg praktisch.
Goeden middag heer van de Merwe.
Na het lezen van het verslag over de AA MPP-506DA en de MAA-406 wil ik toch even een opmerking maken.
Ik heb zelf sinds kort een AA MAX-250 na volle tevredenheid,echter na zo’n 50 jaar audio fiel diverse versterkers te hebben versleten, was de verbazing erg groot toen ik de kap van de verserker open haalde en zag dat strips van de luidsprekeraansluitingen naar de printplaat gemaakt zijn van ijzer, ja U ziet het goed,IJZER.
Dit heb ik nog nooit van mijn leven gezien, kan volgens mij ook nooit bijster klinken.
Voor alle zekerheid nog gekontroleerd met een magneetje en die bleef mooi aan het stipje hangen.
Ik ben in staat om de stripjes te verwijderen en een echt kabeltje er tussen te solderen.
Wat vind U van deze ijzeren verbinding?
Vriendelijke groet Erik van de Beek.
Erik,
Dit zal niet de enige versterker of ander audioapparaat zijn waarin soms verbazingwekkende “oplossingen” zijn te zien. Ik sta zelf met regelmaat te kijken van verder echt wel goed bedachte en gemaakte spullen waarbij het rode potlood behoorlijk heftig is gehanteerd, vaak op plaatsen aan het oog ontrokken, om de prijs wat te kunnen drukken. Ook een mooi voorbeeld zijn de platte doorverbindingen strips om de rode en zwarte aansluitterminals door te verbinden bij een bi-wire aansluitdoos (hoe veel mensen gebruiken er eigenlijk daadwerkelijk dubbele luidsprekerkabels tussen versterker en luidsprekers?). Handige fabrikanten springen daar weer op in door ‘audiofiel verantwoorde’ ultrakorte kabelsetjes als vervanging voor deze niet meer uit te roeien stripjes voor veel geld in een mooi doosje te verkopen. Hey Erik, onze hobby ligt wel in de wondere wereld van de audio…:-). Wat ik van een ijzeren verbinding in de signaalweg van een versterker vind? Belachelijk! Ik had ze er ook uitgehaald als het een versterker van mij was. Mocht ik het in een recensieversterker tegenkomen, dat vertel ik dat er ook bij.
Dick,
Zopas heb ik deze combinatie aangeschaft, 2de hands, maar in absolute nieuwstaat. Deze komt mijn Cambridge Azur 851 A te vervangen. Ik hoop dat ik een goede keus heb gemaakt en heb me toch een beetje laten leiden door deze test. De Advance Acoustic zal een paar XTZ 99.25 MKII monitoren aansturen, 88dB en 4Ohm. Met De Cambridge ging dit redelijk goed, maar het volume moet wel redelijk hoog om de XTZ’s aan het zingen te krijgen. Ik hoop met het extra vermogen dat de Advance Acoustic kan leveren, dit nu wat beter zal gaan. Ik heb wel al gemerkt dat er van de eindversterker 2 versies bestaan ene met High Bias schakelaar en ene zonder. Die met zou dus de eerste 45 Watt puur in klasse A moeten spelen. Over die zonder deze schakelaar, staat er niks vermeld over klasse A. Weet u toevallig nog welke versie u ter beschikking had voor deze test?
Mvg,
Johan
Hallo Johan,
Mijn testversterker had de schakelaar inderdaad. Die beloofde 45 watt puur klasse A is echter even pure onzin. Een watt of 5 zal het zijn, meer niet. Is overigens maar goed ook, de versterker zou vooral veel hitte genereren.
Hallo Dick, Ik heb het voornemen om een 3 jaar oude Advance Acoustic MAA-406 aan te schaffen.
Vertrouwend op je vakkennis ben ik ook enthousiast geworden over de Advance MAA-406.
Ik lees in je bericht over een High Bias schakelaar, waar zit deze op de MAA-406?
Ik hoor het graag,
gr.Ben
Hallo Ben,
De bias schakelaar vind je achterop de versterker.