ADL GT40 USB DAC


Doe het goed of helemaal niet…

Hey, hoor ik daar mp3? Kom op zeg, doen we daar alle moeite voor? De echte muziekliefhebber legt z’n muziek lossless vast of laat het in WAV staan en in een hoge resolutie. Er is natuurlijk niks op tegen om later nog even een mp3’tje van de hires file te trekken voor mobiel gebruik… heb je je favoriete vinylmuziek ook lekker buitenshuis beschikbaar … Zoals ik vroeger een lading cassettes mee sleepte naar de camping. En die moesten voor de vakantie ook real time gevuld worden met muziek. Hetzelfde geldt natuurlijk als je een opname wilt maken van je analoge tuner via de GT40. Ja, mogelijkheden te over.

Taggen die handel!

Vervolgens laad ik de muziekfiles in het ‘Tag & Rename’ programma. Daarmee kan ik alle gewenste data in de tags en titels intypen. Als je een beetje aan een pakket als T&R gewent bent klaar je dit klusje in luttele minuten, inclusief het zoeken naar en vastleggen van een mooie hoesafbeelding.

Tagandrenamescreen

Asjemenou, wat een gedoe zeg, dat digitaliseren van vinyl. Inderdaad, dat is het ook… Maar laat ik er wel snel bij vertellen: zo intensief als het hier lijkt als ik dit verhaal nog even doorlees is het zeker niet. Het is gewoon erg leuk om te doen, een hobby binnen onze hobby, voor op een regenachtige middag of avond. En het resultaat? Nou, dat mag gehoord worden! En daar kun je als je wilt nog jarenlang van genieten.

Meten

De uitgangspanning met een 0 dBFS signaal op de USB ingang geeft 2,2 volt op de cinch aansluitingen. 10% boven de Redbook norm. Houdt hier rekening mee als je een rechtstreekse confrontatie aangaat met andere DAC’s. De THD+n, de totale vervorming plus ruis en brom, is bij lange na niet zo extreem laag dan we van veel top DAC’s gewoon zijn geworden. Ik meet bij het maximale uitgangsignaal 0,109 en 0,107% lineair en 0.06% gewogen, voor beide kanalen. Ik heb nog even verder gekeken of het niet in de analoge trap zit, die tegen z’n max aan zit. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Het ziet er een beetje uit alsof er elektronica is gebruikt waar weinig overal feedback is gebruikt om de cijfers op te leuken. Of daar ook de mooie softe weergavekwaliteit vandaan komt? De ‘analoge’ zachtheid ken ik eerder van de nono DAC’s. Ook de jittereigenschappen zijn alles behalve verkeerd. Er zijn wat zijbanden te zien, en een lichte modulatie van de ruisvloer rond de meetfrequentie. Maar de pieken die ik graag wil zien, afkomstig van de 229 Hz modulatie van het 11,025 kHz meetsignaal, zijn er ook.
De lijntrap, analoog in en weer analoog uit, heeft een maximale versterking van 1x. Ofwel 1 volt in geeft 1 volt uit. De maximale uitgangspanning ligt op 3 volt . De GT40 is daarmee dus ook als regelversterker te gebruiken voor bijvoorbeeld een aangesloten tuner. De vervorming van de lijntrap is erg laag: 0.091% lineair en 0.0049% gewogen gemeten, bij 2 volt uitgangspanning. De frequentierespons laat het -3 dB punt bij 170 kHz zien. De versterkingsfactor van de phonovoorversterker is resp. 48 en 64 dB, voor MM en MC.
De afwijking van de RIAA curve blijft ook binnen de perken en de kanaalgelijkheid is zelfs erg mooi. De lijn loopt alleen in de bovenste regionen duidelijk op. Dat lijkt te duiden op het gebruik van een vierde kantelpunt, bij 50 kHz. Dat wel bij het snijden van een plaat wordt gebruikt, maar weinig bij phonovoorversterkers. De een zegt dat het veel voordelen biedt, voor de ander is het een overbodige toevoeging. Ik mag het zelf ook graag toepassen in mijn zelfbouw. De veel te vroeg overleden Allen Wright was bijvoorbeeld een warm voorstander van het ‘vergeten kantelpunt’. Het past wel bij de filosofie van een fabrikant als Furutech. En ja, als het zo goed klinkt als hier, wat is er dan tegen in te brengen?
De Furutech ADL GT40 laat ook op het technische vlak weinig veren en geeft over de volle breedte nette tot uitstekende meetresultaten te zien.

Epiloog

Hoe je de GT40 USB DAC ook bekijkt, als supersoundkaart voor je pc, als volwaardige aanvulling van je hifi-installatie als phonoversterker, als analoog naar digitaal converter, als hoofdtelefoonversterker of als DAC, alles staat op een goed tot zeer goed niveau. Als je de vraagprijs er naast houdt is het zelfs verbazingwekkend goed. De phono versterker en ADC schat ik nog een streep hoger in dan het DAC deel. Ja, noem het gerust buitengewoon hoeveel kwaliteit er in dit compacte maar luxe gebouwde en mooi afgewerkte kastje is gestopt.

Voor mij is dit één van de meest bijzondere, bruikbare audioapparaten van de laatste jaren. Zeer warm aanbevolen voor een kennismaking.

Furutech ADL GT40 USB DAC

Importeur: www.x-fi.nl/

 

Andere apparatuur in de huis/luisterkamers in gebruik:
Luidsprekers: Akloon, B&W PV1 subwoofer, Elipson Planet L.
Versterkers: TD Classic Three voorversterker, Cleo 6 voorversterker, Ceasar II 300B SE, MonoBill Classic KT120. Eindversterker met Hypex UCD400.
Bronnen: Muziek-PC met M2Tech EVO USB-SPDIF converter, Sonos ZP90 players, Audio Aero Prima da-converter, Metrum MiniDAC Octave, Mytek DSD DAC, Cambridge DacMagic Plus, Musical Fidelity V-DAC II, Arcam rDAC. Michell Gyrodek, Technics SL-150, SME 3009, Technics SL1300, Thorens TD160, Chord Phonoamp. Bekabeling: Siltech Classic 110, Crystal Piccolo, TD silver interlinks. Siltech Classic 110 LS kabel. Supra 2.5 Classic. Siltech Stockholm Bullet, Apogee Wyde-eye, Siltech SPX-30, Harmonix XDC-2, Harmonic Technology netkabels, Transparant, Wireworld USB kabels. Isotek Titan.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “ADL GT40 USB DAC

 • 30 oktober 2020 om 16:36
  Permalink

  Zit afgelopen weken net een beetje te zoeken om af en toe wat vinyl te kunnen digitaliseren. Helaas zit er steeds minder vaak een download code of extra cd bij de aankoop van een nieuw album.
  Met wat online surfen kom ik niet heel veel ADC tegen of het zijn zeer dure studio apparaten.
  Lees hier aardig goede dingen over(net als hierboven). Echter de tijd gaat extra hard in de digitale wereld. Daarbij vroeg ik me af of die anno 2020 nog altijd een aardige optie is om als Zwitsers zakmes in een audio setup te gebruiken?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.