ADL GT40 USB DAC


Inloopgroef…

De naald wordt vervolgens in de inloopgroef gezet en de pauzeknop aangeklikt. Het maakt niet uit dat er wat aanloopgerommel voor de muziek aan mee opgenomen wordt, dat snijden we er later wel af. Een kwestie van selecteren en verwijderen.

Ja, dan kun je je een kopje koffie of wat anders inschenken. We zijn zo twintig minuten verder voor kant 1 er helemaal op staat. En dan moet kant 2 er nog achteraan. Even tussendoor op ‘pauze’ klikken, naald weer laten zakken, nogmaals pauze en verder. Zet de muziek wel zo zacht mogelijk tijdens het afluisteren, of gebruik een hoofdtelefoon om eventuele feedback te voorkomen. We willen de muziek immers zo schoon mogelijk van het vinyl halen. Headbangen kun je beter doen als je niet opneemt of later, als de digitale versie wordt beluisterd.

… en in de uitloopgroef

Als de muziek gereed is kun je de muziek meteen gaan bewerken of het album opslaan. Even opletten dat je wel in het gewenste format (in WAV, als je het later wilt editen) en resolutie exporteert. Kies voor het mooiste resultaat: 24 bit/ 96 kHz. Ga je meteen editen en de inloopgroefgeluiden er afhakken let dan op dat je geen zachte passages wegknipt. Goed meeluisteren dus en secuur knippen, eventueel door het vergrootglastool te gebruiken. Een vinylalbum heeft altijd wel een paar opvallende tikken die je liever niet wilde. Dat kun met oppoetssoftware de tikken en tikjes verwijderen, maar helaas worden daarmee ook al te vaak dingen die we niet kwijt willen weg gehaald. De automatische stand gaat in ieder geval niet altijd, of bijna zelden, zonder bijkomende schade. Zelf ‘loop’ ik de muziek handmatig langs en verwijder al te opvallende tikken handmatig. Dat gaat ook geweldig mooi in Audicity. Kijk, een vinylplaat digitaliseren is al een tijdrovende bezigheid, zelfs als je je er gemakzuchtig vanaf wilt maken. Een beetje meer aandacht maakt er echter een zeer luisterrijk resultaat van. Heb je effe geen zin, sla de muziekfile op en doe het later. Je kunt de muziek dan al wel gewoon aan één stuk afluisteren natuurlijk.

In stukjes hakken

We hebben nu één lang stuk muziek waaruit geen aparte tracks kunnen worden geselecteerd. Ook dat onderverdelen kan heel nauwkeurig met de Audicity software. Na het opsplitsen van het album in losse tracks moet de boel uiteraard nog van tags worden voorzien. Taggen in WAV is niet fijn. Het is een lossy manier van labelen. Converteer daarom eerst het album naar een voor jou wenselijk format. Naar flac of naar Apple Lossless.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “ADL GT40 USB DAC

 • 30 oktober 2020 om 16:36
  Permalink

  Zit afgelopen weken net een beetje te zoeken om af en toe wat vinyl te kunnen digitaliseren. Helaas zit er steeds minder vaak een download code of extra cd bij de aankoop van een nieuw album.
  Met wat online surfen kom ik niet heel veel ADC tegen of het zijn zeer dure studio apparaten.
  Lees hier aardig goede dingen over(net als hierboven). Echter de tijd gaat extra hard in de digitale wereld. Daarbij vroeg ik me af of die anno 2020 nog altijd een aardige optie is om als Zwitsers zakmes in een audio setup te gebruiken?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.