ADL GT40 USB DAC


Plaatje digitaliseren?

Audicity afbeelding

Dat is sneller ingetypt dan gedaan. Vergeleken met het rippen van een CD is het overzetten van vinyl een langdurig bewerkelijk proces. En dan maakt het niet uit of het met zo’n USB draaiorgeltje, dat in de ramsjhandel voor 79 euro wordt aangeboden, of met meer kostbare apparaten wordt gedaan. Het moet real time gedaan worden. Alleen krijg je bij het eerst genoemde nauwelijks een luisterbaar resultaat. Zeg dan zelf: het is toch al veel werk, dan kun je het beter in één keer goed doen. Ik heb een recentelijk door mezelf geprepareerde draaitafel als bron ingezet. Een Technics vintage SL-150 in pracht staat met een SME 3009 improved uit 1972. De SME arm, wat een juweeltje nog steeds, heeft nieuwe Cardas bedrading gekregen, en het kunststof meslager is vervangen door een bronzen model.

Om ruisperikelen te voorkomen bij gebruik van een MC element kan het beste worden gekozen voor een exemplaar dat niet extreem weinig spanning afgeeft. Ik heb zelf een Vandenhul MC One Special gebruikt. Die geeft gemiddeld 0,65 mV af aan de phono ingang. Daarmee blijft de eigenruis uit de GT40 voorversterker ver onder die van de groefruis. Met een Ortofon MC30 hoor ik naar mijn mening net iets te veel ruis uit de tweeter als er geen muziek gespeeld wordt. Maar net beneden de groefruis van een stille vinylplaat. Daarbij is het ook belangrijk dat de pc voldoende ingangspanning krijgt.

Audicity

Als Audicity is geopend is het eigenlijk een fluitje van een cent om de muziek uit de groef te digitaliseren. De bediening van het programma lijkt op dat van een ‘normaal’ audioapparaat. Maar stel wel eerst in de ‘eigenschappen’ van Audicity de gewenste opnameresolutie in. Dat kan bij gebruik van de ADL GT40 op maximaal 24 bit/ 96 kHz. Druk op de pauzebutton, dan op de rode opnameknop en laat vervolgens de naald in de groef zakken. Het inkomende signaal kan vervolgens worden gecontroleerd. Om oversturing te voorkomen zoek je het luidste stukje muziek van het album op. Met de volumeregelaar van Audicity zorg ik altijd wel voor een beetje reserve. Vergeet niet dat bij muziek in het digitale domein oversturen meteen bij het overschrijden van de 0 dBFS grens een heel akelig geluid geeft.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “ADL GT40 USB DAC

 • 30 oktober 2020 om 16:36
  Permalink

  Zit afgelopen weken net een beetje te zoeken om af en toe wat vinyl te kunnen digitaliseren. Helaas zit er steeds minder vaak een download code of extra cd bij de aankoop van een nieuw album.
  Met wat online surfen kom ik niet heel veel ADC tegen of het zijn zeer dure studio apparaten.
  Lees hier aardig goede dingen over(net als hierboven). Echter de tijd gaat extra hard in de digitale wereld. Daarbij vroeg ik me af of die anno 2020 nog altijd een aardige optie is om als Zwitsers zakmes in een audio setup te gebruiken?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.