Wat moeten we ons bij dit toverdoosje van Furutech voorstellen? Het is geen D/A-converter, geen (phono) voorversterker, geen A/D-converter en geen hoofdtelefoonversterker, maar gewoon alles in één. - Audio-Creative

ADL GT40 USB DAC


Vinyl…

Maak ik een opname van een vinylalbum, natuurlijk het liefst eentje die nooit op cd is verschenen maar me zeer dierbaar is, dan blijkt het eindresultaat bij 1 op 1 vergelijken tussen rechtstreeks, in het analoge domein blijvend, luisteren en naar de 24 bit/96 kHz opname dichter bij elkaar te liggen dan ik vooraf gedacht had. Er wordt wat aan plasticiteit ingeleverd, de ruimte wordt wat minder holografisch, maar het blijft wel verrekte lekker luisteren naar het op de harde schijf ingeblikte vinylalbum. En met dit mooie resultaat wil daarna de gemakzucht het wel eens winnen… Dan hebben we het alleen nog maar over vinyl.

… en andere bronnen

Bijzondere tapes of cassettes kunnen echter met evenveel gemak worden overgezet naar 24/96 hires digitaal. Ik heb nog een paar van die cassettes, met singles uit de late jaren 70. Dertig jaar geleden getaped, maar dank zij de kwaliteit van de TDK cassettes hebben deze zich zo goed gehouden dat ze vorig jaar gemaakt konden zijn. Op deze cassettes vond ik een aantal nummers terug die ik later nooit op een cd-verzamelaars heb kunnen vinden. Als die dan zo simpel gedigitaliseerd kunnen worden, in een nog zo’n mooie kwaliteit…tja… waar wachten we dan nog op… Mijn ouwe trouwe Nakamichi deck van stal gehaald, aansluiten op de lijningangen van de GT40 en overzetten maar. Eén op één, zoals we dat destijds ook deden. Niks 20x versneld muziekrippen in 1980. Man, wat zijn we toch eigenlijk heerlijk verwend anno nu…J Maar het is het waard.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.