Wat moeten we ons bij dit toverdoosje van Furutech voorstellen? Het is geen D/A-converter, geen (phono) voorversterker, geen A/D-converter en geen hoofdtelefoonversterker, maar gewoon alles in één. - Audio-Creative

ADL GT40 USB DAC


Mogelijkheden te over…

ADL GT40 achterkant3

Hoe komt iemand op het idee om een phonoversterker, een lijntrap, een hoofdtelefoonversterker, een analoog naar digitaal converter (ADC) en een digitaal naar analoog converter (DAC) bij elkaar in één kastje te stoppen? Waarschijnlijk door creatief brainstrormen. Want de combi blijkt in de praktijk vreselijk bruikbaar. Het kind had natuurlijk nog gemakkelijk met het badwater weg gespoeld kunnen worden, als er onderdelen van ondermaatse kwaliteit in hadden gezeten. Een gammele phonotrap bijvoorbeeld, of een DACje van sluitpostkwaliteit. Maar niets blijkt minder waar. De phonoversterker alleen al blijkt zo fijn dat je al goed moet zoeken naar een gelijke voor de prijs dat voor de complete GT40 moet worden betaald. De ADC doet z’n werk ook naar wens. Een soundkaart voor je pc die van vergelijkbare kwaliteit is heb je ook niet voor een appel en een ei, laat staan een standalone ADC. En dan is de GT40 ook nog een lijn en hoofdtelefoonversterker, waarvoor de luxe volumeknop er op zit.

Zijdezacht

En natuurlijk een DAC. Daar is wel iets aparts mee. Het is een pure USB DAC, er zijn dus geen SPDIF ingangen op de Furutech te vinden. Hoewel bij nader onderzoek in het binnenwerk dit wel op de pcb voorbereid lijkt te zijn. Het geluid van de DAC lijkt me door de maker(s) getuned om een beetje meer richting analoog te gaan. Vergeleken met andere DAC’s in het audiorek luistert de GT40 boterzacht aan, wat aan de laidback kant. Op het eerste oor minder detailrijk, maar o zo gemakkelijk in het gehoor. Een beetje een wolk van geluid. Het staat breed in de luisterruimte, met voldoende ruimte informatie. Er zit een bepaald soort flow in. Ik kan er gerust uren achter elkaar naar luisteren. Maar niet altijd, ik kan wat meer accuratesse, dat andere DAC’s die schouder aan schouder met de GT40 in het audiorek staan, me geven toch ook wel waarderen. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat haters van digitale audio, en die zijn er dertig jaar nog steeds, verzuchten dat er hier eindelijk een DAC is die dankzij een ‘analoog’ sausje over de digitale plaag het luisteren draaglijk maakt.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.