ADL GT40 USB DAC


De binnenkant

ADL GT40 binnenkant2

Dat het binnen druk is zal niemand verbazen. Alle ruimte is goed benut. De elektronica ziet er keurig verzorgd uit. Het is alles behalve een bij elkaar gezocht spulletje. Ik ben zoals altijd benieuwd naar de USB omzetter. En daar vinden we de als erg mooi bekend staande Tenor TE7022 chip. Deze werkt hier weliswaar niet in asynchrone mode, maar kan wel audio in een hogere resolutie aan, tot 24 bit/ 96 kHz. Later bij de metingen blijken de technische prestaties ook op niveau. Deze Tenor chip vind je bijvoorbeeld ook in apparaten van Lindemann, Ayon, Pink Faun en Stello. De koppeling met zowel de pc als mijn iMac is ongecompliceerd. Het is plug ‘n’ play. De GT40 wordt onmiddellijk herkent, zowel door de muziekspeelsoftware die ik gebruik op de Mac, Pure Music en Almarra, als de J.River mediaplayer en Foobar2000 op de Windows machines. Het werkt allemaal probleemloos en stabiel met de ADL GT40. Er hoeven ook geen aparte drivers te worden geïnstalleerd. Voor de opnamekant heb ik het bekende ‘Audicity’ geïnstalleerd. Een geweldig fijn stuk open source software dat zowel voor ‘Gates’ als voor ‘Jobs’ te downloaden is.

Tenor

ADL GT40 binnenkant detail4De digitaal naar analoog omzetting wordt ook met chips van Tenor gedaan. Opvallend genoeg zijn er twee verschillende types te vinden, de TA1100 en een TA1200. Gescheiden DAC voor de lijnuitgang en de hoofdtelefoon? Ik ben deze zelf chips in ieder geval nog niet eerder tegengekomen in DA-converters. Zegt niks over de kwaliteit natuurlijk, fabrikanten van DAC’s vallen vaak terug op bekende types chipsets. Burr Brown, Analog Devices, Crystal Logic, Wolfson vooral bij de Britse apparatuur, terwijl er daarnaast nog tientallen andere converterchips gemaakt worden, die vooral in de industrie worden gebruikt. Zelfs in pro-audio apparatuur zie je niet zelden andere merken dan het handjevol dat wij van gebruik in onze audioapparatuur kennen. Verder vind ik een mix van JRC NJM2068 opamps, losse transistoren en een NJM4556 hoofdtelefoonversterker.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

One thought on “ADL GT40 USB DAC

 • 30 oktober 2020 om 16:36
  Permalink

  Zit afgelopen weken net een beetje te zoeken om af en toe wat vinyl te kunnen digitaliseren. Helaas zit er steeds minder vaak een download code of extra cd bij de aankoop van een nieuw album.
  Met wat online surfen kom ik niet heel veel ADC tegen of het zijn zeer dure studio apparaten.
  Lees hier aardig goede dingen over(net als hierboven). Echter de tijd gaat extra hard in de digitale wereld. Daarbij vroeg ik me af of die anno 2020 nog altijd een aardige optie is om als Zwitsers zakmes in een audio setup te gebruiken?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.