Wat moeten we ons bij dit toverdoosje van Furutech voorstellen? Het is geen D/A-converter, geen (phono) voorversterker, geen A/D-converter en geen hoofdtelefoonversterker, maar gewoon alles in één. - Audio-Creative

ADL GT40 USB DAC


De binnenkant

ADL GT40 binnenkant2

Dat het binnen druk is zal niemand verbazen. Alle ruimte is goed benut. De elektronica ziet er keurig verzorgd uit. Het is alles behalve een bij elkaar gezocht spulletje. Ik ben zoals altijd benieuwd naar de USB omzetter. En daar vinden we de als erg mooi bekend staande Tenor TE7022 chip. Deze werkt hier weliswaar niet in asynchrone mode, maar kan wel audio in een hogere resolutie aan, tot 24 bit/ 96 kHz. Later bij de metingen blijken de technische prestaties ook op niveau. Deze Tenor chip vind je bijvoorbeeld ook in apparaten van Lindemann, Ayon, Pink Faun en Stello. De koppeling met zowel de pc als mijn iMac is ongecompliceerd. Het is plug ‘n’ play. De GT40 wordt onmiddellijk herkent, zowel door de muziekspeelsoftware die ik gebruik op de Mac, Pure Music en Almarra, als de J.River mediaplayer en Foobar2000 op de Windows machines. Het werkt allemaal probleemloos en stabiel met de ADL GT40. Er hoeven ook geen aparte drivers te worden geïnstalleerd. Voor de opnamekant heb ik het bekende ‘Audicity’ geïnstalleerd. Een geweldig fijn stuk open source software dat zowel voor ‘Gates’ als voor ‘Jobs’ te downloaden is.

Tenor

ADL GT40 binnenkant detail4De digitaal naar analoog omzetting wordt ook met chips van Tenor gedaan. Opvallend genoeg zijn er twee verschillende types te vinden, de TA1100 en een TA1200. Gescheiden DAC voor de lijnuitgang en de hoofdtelefoon? Ik ben deze zelf chips in ieder geval nog niet eerder tegengekomen in DA-converters. Zegt niks over de kwaliteit natuurlijk, fabrikanten van DAC’s vallen vaak terug op bekende types chipsets. Burr Brown, Analog Devices, Crystal Logic, Wolfson vooral bij de Britse apparatuur, terwijl er daarnaast nog tientallen andere converterchips gemaakt worden, die vooral in de industrie worden gebruikt. Zelfs in pro-audio apparatuur zie je niet zelden andere merken dan het handjevol dat wij van gebruik in onze audioapparatuur kennen. Verder vind ik een mix van JRC NJM2068 opamps, losse transistoren en een NJM4556 hoofdtelefoonversterker.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.