De Acoustic Energy AE1 was eind jaren 80 niets minder dan een kleine sensatie. Een compact luidsprekersysteem met een laag/midden unit met aluminium conus en stofkap. Anno nu is er de AE1 Classic. - Audio-Creative

Acoustic Energy AE1 Classic

Rendement- en belastingperikelen

Een opgegeven luidsprekerrendement en impedantie moet je wat kunnen vertellen over de belasting die de aangesloten speaker voor een aangesloten versterker vormt. Helaas worden deze getallen in 9 van de 10 keer te optimistisch opgegeven door de makers. Daarbij komt nog dat een luidsprekerrendement wordt opgegeven in het aantal dB’s dat het produceert op 1 meter afstand met 2,83 volt op de aansluitterminals. 2,83 volt in 8 Ohm geeft precies 1 watt uitgangsvermogen. Moderne luidsprekersystemen vormen echter vaker een 4 Ohm belasting dan die 8 Ohm norm. Dan lijkt een opgegeven gevoeligheid van bijvoorbeeld 89 dB/w/m wel sympathiek, maar blijkt de bewuste luidspreker 4 Ohm te meten, dan mag je daar meteen 3 dB afhalen.

De speaker vraagt bij 2,83 volt aan de klemmen dan een dubbele stroom uit de versterker, wat ook een verdubbeling van het uitgangsvermogen betekend. Zit er daarnaast nog het addertje onder het gras in de vorm van een vervelende inductieve fasehoek bij een lage impedantie, dan is er ook nog sprake van een hoeveelheid zogenaamd ‘blind vermogen’. De werkelijke stroomvraag is daardoor nog een factor hoger dan je met een berekening volgens de ‘Wet van Ohm’ zou kunnen denken. Ja, een luidspreker is nu eenmaal wat anders dan een puur Ohmse weerstand.

Luisteren

Toen de AE1 Classic’s in de huiskamer worden geplaatst, op een paar hele stevige met loodhagel afgevulde stands van Apollo, staat daar de Naim Supernait te spelen die een paar dagen daarvoor is afgeleverd voor een meetsessie. Dat was meteen dikke mik. Je hoeft blijkbaar niet zo veel fratsen uit te halen om deze speakers tot goede prestaties te verleiden. Bij het uitwisselen viel het best sympathieke rendement al op. Er is weinig verschil in gevoeligheid met mijn eigen speakersysteem. En het timbre ligt wonderbaarlijk ook in dezelfde richting. Er is zo weinig gewenning nodig voor deze Acoustic Energy monitorspeaker. Als er dan nog een subwoofer bij aangesloten wordt is de verrassing compleet. We hebben hier wel met een kleine speaker te maken die op zichzelf naar vermogen nagenoeg perfect presteert, en meer power uit zijn 13 cm woofer weet te halen dan je misschien zou kunnen vermoeden.

Voor echt druk in de allerlaagste regionen is een beetje hulp van vriendje sub wel welkom, in ieder geval bij mij. Ik hou van geluid met een diep doorlopend laagfundament. Dan bedoel ik geen aanvullende boembas, dan hoor ik de AE1 liever op eigen kracht. Ik heb het over het toegevoegde kwaliteitslaag dat een echte goed afgestelde subwoofer zo mooi kan geven. Dan mag ik in dit geval, voor mijn doen, wel compacte speakers in de huiskamer hebben staan, maar krijg wel een echt volbloed geluidsbeeld voorgeschoteld. De AE klassieker is een werkelijk wonderbaarlijk mooi speakertje. Ik luister naar een breed, diep ruimtelijk podium. Dat inspireert slechts tot het spelen van meer en meer muziek.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ondanks de ‘waarschuwingen’ vooraf. Mijn oogappeltjes, de Ceasar II 300B single ended versterker gaat op het rek, goed voor maar liefst 8 broekspijpwapperende wattjes. Bloedarmoede? Weg puf? Kom, laat me niet lachen! Muziek maakt het, schitterende muziek. Transparantie, maar met de vloeiende kwaliteit die de betere 300B SE versterker kan brengen. Het maakt ook niet veel uit met welke muziek de AE1 gevoed wordt, het is geen eenkennige speaker. Mijn oude jaren 60 klassiekers, Jazz, rock, de luidspreker laat zich altijd van zijn beste kant beluisteren.

Een passend geheel

Sunfire HR8 SubwooferEen mooie combinatie kreeg ik door het inbrengen van een heel compact gebouwd subwoofertje, een Sunfire HRS-8. Dat past niet alleen qua uiterlijk opvallend goed bij de AE1, ook de PAF-factor van de luidsprekerset lijdt er nauwelijks onder. De HRS-8 kost 799 euro. De 30 x 30 x 30 cm metende glanzend zwarte Sunfire kubus is echt in iedere luisterruimte in te passen. Het inregelen op de AE1 is niet moeilijk. Met de hoog-af frequentie op 65 Hz en de fase zo geschakeld dat het laag het luidst wordt waargenomen is het daarna nog een paar keer heen en weer lopen om de volume-instelling zo optimaal mogelijk te krijgen. Het resultaat is dat de AE1-Classic en de Sunfire woofer echt een eenheid vormen. Harmonie van hoog naar laag. Pas na het uitschakelen van de sub ga je de push in het laag missen. Ik kom er nog op terug in het verhaal van de Sunfire HRS-8 zelf. Maar dat we hier een combi hebben staan die staat als een huis, voor nog steeds redelijk geld, staat als een paal boven water.

Conclusie

Acoustic Energy AE1 Classic (2)Uit het voorgaande verhaal heb je waarschijnlijk wel op kunnen maken dat ik meer dan gewoon enthousiast ben over de Acoustic Energy AE1-Classic. Deze kleine reus is een mooie ontdekking. Echte tekortkomingen kan ik zo niet ontdekken. Gebruik er voor het allerbeste resultaat een goede subwoofer bij en het levert een volbloed luidsprekersysteem op met allround weergavekwaliteiten.

Een zo goed mogelijke versterker is puur uit het oogpunt van de geluidskwaliteit aanbevolen, maar moeilijk in omgang is de AE1 zeker niet. Ook een kleinere maar fijne versterker laat de luisteraar volop genieten. Inderdaad: ouderwets goed, een ware classic. De vraagprijs voor een speaker van dit kaliber is sympathiek. Zeer warm aanbevolen.

Prijs AE1 Classic: 950 euro per stuk

Import: Viertron
http://www.viertron.nl

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

2 thoughts on “Acoustic Energy AE1 Classic

 • 30 augustus 2012 om 14:22
  Permalink

  Een mooi artikel. Ik ben zelf ook de trotse bezitter van een paar Acoustic Energy Ae1 classics. Dat de classics geen extreem zware versterker nodig hebben kan ik beamen. Ik gebruik zelf een Cyrus 8vs2 75 watt versterker. Deze voldoet prima. Werkelijk een hele mooi combinatie. Voor een grote huiskamer en met (erg) hoge volumes ( die de Ae1’s prima onvervormt weergeeft) is een zwaardere versterker wel aan te raden. Een wat oudere quad 606 is bijvoorbeeld een prima match.
  De volgende stap is het aanschaffen van een subwoofer. Ik ben benieuwd naar de resultaten.

  Beantwoorden
 • 03 september 2012 om 20:07
  Permalink

  Dag Tim,

  Ik heb ook al weer heel wat jaren de AE-1 Classic staan, die ik ter vervanging van een paar enorme Rogers Monitor heb gekocht. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Ook ik speel met een sub voor al het laag onder de 40Hz. Dat ze nog makkelijker zijn aan te sturen dan je al veronderstelt, blijkt wel uit het feit dat ze bij mij staan te spelen op mijn 211 buizenversterker (18…20W) en dat dit meer dan genoeg is om zeer hoge volumes te halen (tot het onaangename toe). De sub staat er simpel en alleen ter aanvulling van het laag dat de AE-1 niet KAN weergeven. Het heeft dus niets te maken met “het niet onder controle hebben” van het laag door het gebruik van een buizenversterker. Al met al een hele fijne speaker!!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.