PlatenspelerProjecten

Zelfbouw platenkast

Voor wie eens iets anders wil dan een standaard Ikea ‘Kallax’ platenkast, is deze kast met uittrekbare laden misschien een idee. Helaas zijn deze Lp opbergsystemen vaak aan de prijs. Handen uit de mouwen dus. Ik laat hier zien hoe ik mijn LP kast heb gemaakt. Het resultaat is een mooie en functionele kast, die plaats heeft voor mijn belangrijkste Lp’s, Muziekcassettes en Tapes.

Prijzige Lp kasten

Zoals veel vinyl liefhebbers heb ik mijn platenverzameling in een Ikea Kallax kast staan. Deze staat op de bovenverdieping en bevat inmiddels een slordige 1500 Lp’s. Een fijne verzameling die in de loop der jaren bij elkaar is gesprokkeld. De belangrijkste Lp’s staan beneden waar ook de audio installatie staat in een kleinere Kallax kast.  Deze Ikea kast is natuurlijk een prima en zeer praktische kast voor je platenverzameling. Daarnaast is deze kast ook nog eens zeer betaalbaar. 

Maar voor de woonkamer wilde ik toch eens iets anders. Speuren op het www bracht me bij een mooie platenkast met uitschuifbare laden. Erg mooi, maar met een prijzen vanaf een slordige 2000 euro was de pret snel over. Mmm, dan maar eens kijken of ik hem niet zelf kan maken.

Uitschuifbare lades

Het idee is een Lp-kast te maken met uitschuifbare laden, waarin de lp’s staan zoals ze ook op platenbeurzen in bakken of katten staan. Best wel handig om zo door de Lp collectie te bladeren. Het is voor mij wel belangrijk dat de kast voldoende diepte heeft om genoeg vinylalbums te plaatsen. Ook moet de lade  volledig uitschuifbaar zijn. Anders zijn de LP's die achterin staan niet te bereiken.

Hiernaast zie je een voorbeeld van een DIY platenkast die ik op het www vond. Mocht je een standaard kast willen maken, kun je de informatie vinden in de link  onder foto. Ik heb echter gekozen voor een afwijkende maat en heb zelf mijn kast zelf getekend.

Tekening maken

De tekening van de bovenstaande Lp-kast is aangepast aan de aanwezige ruimte in mijn eigen woonkamer. Het fijne van zelf maken is dat je vrij bent in de maatvoering. Er is ongeveer 190 cm in de breedte beschikbaar. Dat maakt een rij van 3 x 3  lades mogelijk. De overgebleven ruimte is gebruikt om ook wat lades voor muziekcassettes en tapes te maken. Die krijgen daarmee ook een mooie plek in de woonkamer.

De diepte van de laden is 60 cm. Zo kunnen er toch tussen de 50 en 70 Lp’s per lade en in totaal zo’n 300 tot 400 Lp’s in de kast.

Volledige uitschuifbaar

Zoals gezegd is een belangrijk punt dat de lades volledig moeten kunnen uitschuiven. Ik heb daarvoor kogelgelagerde lade-geleiders gevonden. Deze hebben een draagvermogen van 80 kg in uitgeschoven stand.

Neem hier niet een niet te krap draagvermogen. Een volle bak met lp’s is zwaar (40-50 kg.) en de lade moet ook nog in beweging worden gebracht en talloze keren moet worden uit- en ingeschoven.

Deze ladegeleiders hebben ook een soft-close functie wat wel zo fraai is. Onderaan dit verhaal vind je de adressen waar ik de materialen heb gekocht.

Materialen kopen

Voor de kast gekozen voor MDF van 18 mm en multiplex van 16 mm. De MDF plaat wordt gebruikt voor buitenzijde van de kast en de 16 mm multiplexplaat voor de binnenbetimmering. Reden voor de keuze van MDF is puur een prijs kwestie. Hout is tegenwoordig enorm duur geworden en dan heeft MDF de beste prijs/kwaliteit verhouding. Het maakt nu niet uit dat er verschillende materialen worden gebruikt aangezien de kast toch wordt gefineerd.

De reden voor de keuze van multiplex voor de binnenbetimmering is relatief geringe treksterkte van schroeven in MDF.  Het zijn toch best gewichtige bakken die met relatief kleine schroeven worden bevestigd en daar is MDF niet echt (of echt niet) geschikt voor. Hier is multiplex beter geschikt voor.

Zagen van de lades

Het zagen van de lades is niet zo heel moeilijk. Goed meten en passen is wel belangrijk. Heb je geen zaagmachine, dan is het mogelijk het houtplan bij een goede doe-het-zelf zaak op maat te laten zagen. Werk echter wel nauwkeurig.  De lade-geleiders hebben een maximale speling van 0,5 mm tussen beide zijwanden. Werk je niet precies, dan gaan de lades knellen of passen ze er helemaal niet tussen. Nauwkeurig werken geeft naderhand geen problemen.

De smallere ruimte die ik nog naast de lades voor vinyloplag vrij heb, gebruik ik om een opslag te maken voor mijn muziekcassettes en audio tapes.

Afwerking van de Lp kast

De lades en de binnenzijde van de kast worden zwart geverfd. Dat vind ik wel zo mooi. De buitenzijde alsmede de lade-fronten van de kast worden gefineerd in een look-a-like Ebben Makasar fineer. Het is een fineer gemaakt van een relatief goedkope houtsoort zoals populier of berk welke wordt ingekleurd om een dure fineersoort na te bootsen. Het is verbluffend hoe goed dat gedaan is. Er is nagenoeg geen verschil te zien met echt Ebbenhout fineer.

Echt Ebbenhout fineer is bijna onbetaalbaar geworden en daarbij vind ik dat het gebruik van deze exotische houtsoorten in deze tijd ook niet meer te verantwoorden. Wij mensen maken al genoeg kapot voor ‘onzinnige’ zaken.

De rugzijde van het fineer is beplakt met papier. Zo is het zeer eenvoudig grote oppervlakken te fineren en het fineer netjes aan elkaar te leggen tijden het verlijmen. Ook kun je het fineer heel makkelijk met een schaar op maat knippen.

Fineren met contactlijm

Fineren hoe doe je dat? Er zijn genoeg tutorials te vinden over hoe te fineren. Ik maak tegenwoordig gebruik van contactlijm (Bison Tix). Wel een voorwaarde is dat je goed kunt ventileren of afzuigen, want de lijm bevat toch een behoorlijk aandeel vervelende oplosmiddelen. Een verfmasker is hier geen overbodige luxe. 

Allereerst knip ik de fineer zo goed als precies af met een kleine overlap van 0.5 cm. Daarna wordt de Bison Tix met een verfroller heel dun op zowel de te fineren kast als op de rugzijde van het fineer aangebracht. Werk hier snel en precies, de lijm droogt snel en het laatst wat je wilt is klontjes lijm tussen fineer en kast. 

Daarna kun je de lijm rustig een 10 minuten laten aandrogen. Als de lijm er droog uitziet (de glans er af is) leg ik een paar vellen bakpapier tussen fineer en kast. Zo kun je de fineer precies positioneren. Doe je dat niet en de fineer hecht aan de ondergrond, krijg je hem nooit meer los. Je hebt dus maar één mogelijkheid om het goed te doen.

Als de fineer er eenmaal op zit wordt deze met een fineer-rol stevig aangerold. De kopse kanten van  de kast worden op dezelfde manier gefineerd. 

Het overige randmateriaal wordt met een fineermesje verwijderd. Zo krijg je en mooie strakke afwerking. Als laatste krijgt het fineer twee lagen matte transparante lak voor de afwerking.

Lades passen en monteren

Als alles gelakt en afgewerkt is kunnen de lades worden gemonteerd. Ook hier geldt dat de lade-geleiders precies op hoogte moeten worden bevestigd. Dat is best een tijdrovende klus, waar je de aandacht er goed bij moet houden.

Als je het goed hebt gedaan, past alles precies en gaat de lade, ondanks het hoge gewicht, zeer soepel open en dicht. 

Het eindresultaat

Uiteindelijk was het nog een hele klus. Maar naar mijn bescheiden mening mag het eindresultaat er zijn.

Verlichting

Ik heb het hele huis voorzien van Philips Hue verlichting. De kast krijg een paar Hue strips. Zo zijn s’avonds de Lp’s zacht verlicht wat een erg mooi staat. Maar het is niet alleen mooi, het is ook handig om in de donkere omgeving een Lp keuze te maken.

Conclusie

Ik mag zeggen dat ik zeer tevreden met mijn nieuwe platenkast. Naast de luxe uitstraling is het een zeer praktische kast waar ik een flink aantal van mijn meest favoriete Lp’s in kan opbergen.

Waar is alles gekocht:

Hout, lijm, verf en schroeven: Hornbach en Gamma bouwmarkt
Ladegeleiders: Brasom ladegeleiders 
Fineer: Baars & Bloemhof  

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

2 thoughts on “Zelfbouw platenkast

  • Leuk om te zien Marco. Ik ga binnenkort ook aan de slag met lades voor mijn elpees. Hoe diep heb jij de kast gemaakt?
    Ik ga boven de platen ruimte maken voor wat vintage hifi die ik wil uitstallen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.