ProjectenVersterker

Yamaha A-S2000 geïntegreerde versterker en CD-S2000 SA-CD speler

Op de meetbank

CD-S2000:

Yamaha CD-S2000 Frequentierespons cdDe frequentiecurve is zowel bij sa-cd als cd-weergave bijna als een liniaal, met een minieme 0,1 dB ophoging naar 20 kHz toe. Bij sa-cd weergave zien we een verwaarloosbare 0,2 dB ophoging bij 32 kHz om vervolgens af te vallen -1 dB bij 46 kHz te bereiken.

 

Yamaha CD-S2000 Frequentierespons cd

 

 

 

 

 

 

De uitgangspanning ligt een fractie boven de Red Book norm met resp. 2,13 en 2,12 volt in 100 kOhm voor rechts en links.

Yamaha CD-S2000 FFT THD n residu logaritmische schaal.De vervorming is buitengewoon laag. Er is geen enkel piekje te vinden dat boven -120 kHz uitkomt.

 

 

 

 

Yamaha CD-S2000 FFT THD n residu 1 khz sacd log schaalBij sa-cd zelf niet boven -125 dB. Stoorresten van 50 en 100 Hz uit de voeding zijn zelfs ondanks de enorm diep liggende ruisvloer niet weer te vinden.

 

 

 

 

Yamaha CD-S2000 FFT 11,025 khzDe altijd weer interessante zoektocht naar onwenselijke jitterproblemen leveren ook niets op. De Yamaha toont zich heer en meester op dit gebied. Zelfs in een uitvergroot FFT plaatje is er geen verdacht piekje te vinden.

 

 

 

Yamaha CD-S2000 FFT 18 en 20 khz intermodulatie cdIntermodulatievervorming? Hetzelfde mooie resultaat. Er is op de meetbank weinig eer te behalen aan deze S2000 speler. Of is het juist andersom? Perfecte speler aan de meters!

 

 

 

A-S2000 versterker:

Yamaha A-S2000 FrequentieresponsIk was benieuwd of ik de luisterresultaten kon staven aan de metingen. De frequentierespons laat een gladde curve zien met het -3 dB punt op 150 kHz.

 

 

 

Yamaha A-S2000 Frequentierespons klankregelaarsHier is mooi de werking en effect van de klankregelaars te zien. Een klassieke Baxandall met het kantelpunt rond 1 kHz

 

 

 

 

Yamaha A-S2000 THD n log schaal 1watt 1 khz 8 ohmDe vervormingscijfers zijn met 0,025% en 0,012% bij resp. 1 en 10 watt in 8 Ohm goed te noemen. Het FFT spectrum laat duidelijk zien wat een perfecte push pull opzet als hier doet. De even harmonischen worden de kop in gedrukt en de oneven blijven fier overeind. De tweede harmonische zit op -108 dB, de derde op -78 dB. De vierde is weer weggedrukt tot in de laag liggende ruisvloer en de vijfde zien we weer op -82 dB. Getallen die laag genoeg zijn, maar het zou zo maar kunnen dat dit wel iets met de specifieke karaktertrekken van de S2000 versterker te doen heeft.

De schakeling is behoorlijk gevoelig. Bij een open volumeregelaar wordt het maximale vermogen al bij 150 mV ingang spanning bereikt. Dat maakt de volumeregelaar een beetje beperkt in het praktische regelbereik, maar kan verder geen kwaad. De signaal/ruisverhouding is buitengewoon goed. Ik meet bij 1 watt uit een waarde van 82,07 dBV. Ik kreeg op het audiorek al het gevoel dat dit een sterk punt van de versterker is. Er is geen ruisje waarneembaar met oor tegen de tweeter. Het maximale uitgangsvermogen is 97,1 Watt in 8 Ohm en 161,29 Watt in 4 Ohm. Aan gezond vermogen geen gebrek. Prima meetresultaten.

Conclusie

Als we alles bij elkaar optellen hebben we hier een set staan die zijn geld zeker waard is. De oerdegelijke bouw, het prachtige design, helemaal niets op af te dingen. Een extreem hoge graad van afwerking als bij deze Yamaha apparaten moet je normaal in een veel duurdere klasse moeten zoeken. De nieuwe Yamaha’s zijn een puur genot om naar te kijken en mee te werken. Bijna hebzucht opwekkend gewoon, zo mooi gebouwd.

Als de roze bril weer afgezet is en we de apparaten koel en apart van elkaar bekijken, je kunt ze natuurlijk heel goed afzonderlijk gebruiken, dan ligt voor mij het zwaartepunt op de CD-S2000 speler. Die kan zich zonder probleem meten met de betere spelers in zijn klasse. En aanrader. De versterker heeft ook zijn kwaliteiten maar biedt, zeker vergeleken met wat de concurrentie in de winkel zet, juist op het zo belangrijke aspect van de weergavekwaliteit nog wel ruimte voor verbeteringen. Het wat directe slanke geluid moet je liggen en ik zou het in ieder geval zorgvuldig paren aan de gebruikte luidspreker.

 

Prijs: CD-S2000: 1399,- euro
A–S2000 : 1699,- euro

Actual Acoustics B.V
www.actualacoustics.nl

Yamaha A-S2000 voorpagina

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

2 thoughts on “Yamaha A-S2000 geïntegreerde versterker en CD-S2000 SA-CD speler

 • Hey Dick,

  Deze test nog eens gelezen, omdat ik wel gecharmeerd ben door het uiterlijk van Yamaha en met name de opvolger van de door u geteste versterker.
  Misschien de test eens overdoen met deze opvolger, de Yamaha A-S 2100, een bloedmooie versterker. Lijkt me leuk om te zien of er vooruitgang is geboekt in de door u gemaakte opmerkingen betreffende de voorkeur van de versterker in bepaalde cd’s..

  Beantwoorden
  • Hallo Johan,
   Als ik de gelegenheid nog een krijg laat ik die zeker niet aan me voorbij gaan. Erg mooi gemaakte spullen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.