Een goede anti skating meter maak je zelf: De Wally Skater!

De Wally Skater

wally skaterDe Wally Skater is een anti skate meter ontwikkeld door Wally Malewicz. Malewicz is een Poolse engineer die een heel scala aan platenspeler tools heeft ontwikkeld. De Wally Skater is een simpele maar effectieve manier om de anti skating kracht van een platenspelerarm te meten. Dat deze methode een betere methode is om de anti skating in te stellen dan de hierboven besproken methodes, blijkt uit verschillende ervaringen van diverse platenspeler specialisten die deze Wally Skater uitvoerig hebben getest en gebruiken. Onder andere Michael Fremer heeft hier aardig wat onderzoek naar gedaan.

Het principe van de Wally Skater

Het principe van de ze anti skating meter is eenvoudig. De arm wordt aan de vingerlift opgehangen aan een touwtje en door de anti skating instelling wordt de arm dus naar buiten getrokken. Door middel van een ander touwtje die met een loodje naar beneden hangt kun je dus een bepaalde waarde van de ontstane uitslag aflezen die gerelateerd is aan de anti skating kracht. Zo simpel is het. Wally Malewicz heeft deze methode uitvoerig onderzocht en vergeleken met de standaard anti skate instellingen. Hij heeft daarbij geconcludeerd dat de meeste fabrieks instellingen de skating kracht relatief veel overcompenseren en heeft daarbij een eigen waarde toegekend aan een juiste anti skating instelling. Deze is gerelateerd aan de gebruikte naalddruk (tracking force) van het element.

De Wally Skater zelf maken

wally skaterIk heb geprobeerd om een Wally Skater aan te schaffen. Echter is het niet meer mogelijk deze te bestellen en ook Wally Malewicz is onbereikbaar. De beste man is inmiddels al ver in de zeventig en is mogelijk niet zo heel actief meer op het gebied van de audio. Wel heb ik wat tekeningen gevonden. Dat betekent dus zelf maken. Dat dat niet zo heel moeilijk is, zal ik je laten zien.

Michael Fremer

Michael FremerIk kwam deze meter op het spoor toen ik de filmpjes van Michael Fremer aan het bekijken was. Fremer is een vooraanstaand platenspeler specialist. Hij schrijft onder andere voor de Stereophile en geeft wereldwijd lezingen over het afstellen van platenspelers. In één van zijn demo’s zag ik hem gebruik maken van de Wally Skater en de beste man was daar zeer enthousiast over.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 gedachten over “Een goede anti skating meter maak je zelf: De Wally Skater!

 • 11 juli 2016 om 22:45
  Permalink

  Erg interessant onderwerp…
  Ik zie een opsomming van factoren die de kracht beïnvloeden, echter de veroorzaker: de offset hoek, die mis ik…
  Zonder al te veel in detail te gaan kan die op eenvoudige wijze uitgelegd worden zodat men ook weet wat men aan het compenseren is…(dan weet men ook waarom een tangentiële arm geen skating kent)
  Mooi artikel verder en ik ga denk ik die meter eens proberen te maken.

  Beantwoorden
 • 12 augustus 2016 om 11:16
  Permalink

  Als je een 12 inch arm wil instellen moet de h.o.h hoogte van 259 mm dan niet langer ?
  of je de hoogte bepaald door de aflezing van een 10de inch?
  dan zou het haakje in het lusje moeten hangen op 254 mm
  en de aflezing zou ook op die hoogte moeten zijn.
  als het toch zo precies komt 🙂
  Waar is die 259mm op gebaseerd?

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2016 om 14:27
  Permalink

  Beste Marco,
  De Jelco armen komen uit Japan en NIET uit China.
  Met vriendelijke groeten,
  Bob Jansen
  Tonar International.

  Beantwoorden
 • 08 september 2016 om 13:51
  Permalink

  Hoi Marco,

  Even een kleine correctie volgens mij. Je schrijft:

  Compliantie van het element
  De energie die wordt geabsorbeerd door de beweging van de naald en de cantilever ophanging heeft invloed op de skating kracht. Hoe hoger de compliantie en dus de stijfheid van de ophanging, des te hoger is de skating kracht.

  In het agemeen is het zo dat hoe hoger de compliantie (volgzaamheid), hoe lager de stijfheid. Dan zou een hoog compliante ophanging ook minder anti skating hebben, immers de ophanging geeft meer mee en volgt daarom gemakkelijker waardoor de kracht minder wordt (klopt in werkelijkheid).

  Beantwoorden
 • 27 maart 2017 om 05:32
  Permalink

  Dear Marco
  Very interesting article, thanks. Would it be possible for you to get in touch with me via email so we can discuss some questions related to your tool? I don’t speak Dutch and the English translation of this site didn’t answer all my questions.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.