Een goede anti skating meter maak je zelf: De Wally Skater!

Is de Anti Skating instelling op je platenspeler wel juist?

Op veel platenspelers of toonarmen zit wel een draaiknop of een draadje met een gewichtje om de anti skating in te stellen. De anti skating kun je dan instellen volgens de opgave van de toonarm leverancier. Op deze instelwaarde moet je als platenspeler eigenaar maar vertrouwen. Maar klopt deze waarde wel? Of beter gezegd: Wat is een goede anti skate waarde?
Is er überhaupt wel een goede anti skate instelling mogelijk?

Anti skating instellingen

Gezien de invloed van de skating force op het geluidsbeeld hebben veel platenspeler fabrikanten een manier bedacht om de skating kracht te compenseren.

Gewichtje aan een draadje

SME 3009Een veel voorkomende en ook eenvoudig te realiseren manier is een gewichtje aan een draadje. Hiervoor wordt er een draadje verbonden aan de toonarm en over een gefixeerd punt gehangen. Door het draadje meer naar achteren te hangen of het gewicht te verhogen creëer je een kracht die de arm naar buiten trekt. Dit is echter tevens de meest onnauwkeurige manier om de skating kracht te compenseren. Naast dat de instelling vaak veel te grof is, is ook de wrijving van het draadje niet verwaarloosbaar. Deze instelling zien we bij SME bijvoorbeeld. Meestal is de anti skating kracht volgens de opgegeven tabel van SME veel te veel overgecompenseerd.

Anti skating met een veer

Dual 701Door de arm aan een veerkracht te verbinden, kun je de arm een tegengerichte kracht geven als deze naar binnen draait. De veerkracht neemt echter ook toe naar mate het einde van de plaat nadert. Een voorbeeld van een geveerde anti skating instelling is de Dual 701.

 

 

 

Magnetische anti skating

Thorens TP16Dit is de meest gewaardeerde instelling. Door middel van één of twee magneten wordt de skating kracht wrijvingsloos gecompenseerd. Deze instelling zien we vaak bij de betere en meer kostbare toonarmen. Maar ook Thorens heeft met zijn TP16 arm al vroeg in de jaren 70 een fraaie en nauwkeurige anti skating instelling ontwikkeld. Dat de mensen bij Thorens wisten waar ze mee bezig waren, merk je aan de nauwkeurigheid van deze anti skating instelling. Naast de oerdegelijke bouw is de TP16 in mijn ogen één van de betere toonarmen op de markt. Zeker in vergelijking met de nieuwerwetse China made armen zoals Rega, Project en Jelco.

Anti skating : een ongrijpbare kracht!

Dat klopt. Als je de bovenstaande variabelen bekijkt kun je concluderen dat de skating kracht continu varieert over de gehele plaatbreedte. Een exacte anti skating kracht is daarom ook niet in te stellen. De anti skating instelling is dan ook een gemiddelde waarde van de ontstane krachten. Maar hoe weet je nu of die instelling op je eigen platenspeler wel juist is?
Dat weet je dus niet en uit het Kogen onderzoek en latere onderzoeken van bijvoorbeeld Wally Malewicz (Wally Skater) wijzen uit dat de anti skate instelling op de meeste platenspelers veel te veel wordt gecompenseerd. Tijd voor een andere aanpak.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 gedachten over “Een goede anti skating meter maak je zelf: De Wally Skater!

 • 11 juli 2016 om 22:45
  Permalink

  Erg interessant onderwerp…
  Ik zie een opsomming van factoren die de kracht beïnvloeden, echter de veroorzaker: de offset hoek, die mis ik…
  Zonder al te veel in detail te gaan kan die op eenvoudige wijze uitgelegd worden zodat men ook weet wat men aan het compenseren is…(dan weet men ook waarom een tangentiële arm geen skating kent)
  Mooi artikel verder en ik ga denk ik die meter eens proberen te maken.

  Beantwoorden
 • 12 augustus 2016 om 11:16
  Permalink

  Als je een 12 inch arm wil instellen moet de h.o.h hoogte van 259 mm dan niet langer ?
  of je de hoogte bepaald door de aflezing van een 10de inch?
  dan zou het haakje in het lusje moeten hangen op 254 mm
  en de aflezing zou ook op die hoogte moeten zijn.
  als het toch zo precies komt 🙂
  Waar is die 259mm op gebaseerd?

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2016 om 14:27
  Permalink

  Beste Marco,
  De Jelco armen komen uit Japan en NIET uit China.
  Met vriendelijke groeten,
  Bob Jansen
  Tonar International.

  Beantwoorden
 • 08 september 2016 om 13:51
  Permalink

  Hoi Marco,

  Even een kleine correctie volgens mij. Je schrijft:

  Compliantie van het element
  De energie die wordt geabsorbeerd door de beweging van de naald en de cantilever ophanging heeft invloed op de skating kracht. Hoe hoger de compliantie en dus de stijfheid van de ophanging, des te hoger is de skating kracht.

  In het agemeen is het zo dat hoe hoger de compliantie (volgzaamheid), hoe lager de stijfheid. Dan zou een hoog compliante ophanging ook minder anti skating hebben, immers de ophanging geeft meer mee en volgt daarom gemakkelijker waardoor de kracht minder wordt (klopt in werkelijkheid).

  Beantwoorden
 • 27 maart 2017 om 05:32
  Permalink

  Dear Marco
  Very interesting article, thanks. Would it be possible for you to get in touch with me via email so we can discuss some questions related to your tool? I don’t speak Dutch and the English translation of this site didn’t answer all my questions.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.