Een goede anti skating meter maak je zelf: De Wally Skater!

Factoren die de skating kracht beïnvloeden

 • De middelpuntvliedende kracht
 • Wrijving van de naald in de groef
 • De groef radius van de Lp
 • Naaldvorm
 • Tracking fout
 • Tracking force
 • De modulatie in de groef
 • Compliantie van het element

De middelpuntvliedende kracht
Deze wordt veroorzaakt doordat de naald over het middelpunt van de plaat is ingesteld (de zogenaamde ‘overhang’). Hierdoor wordt de naald door de draaiende beweging van de Lp naar binnen ‘getrokken’.

Wrijving van de naald in de groef
Wrijving van de naald met de groefwand creëert een tangentiële kracht. De grootte van deze kracht is afhankelijk van de tracking force en de wrijvingscoëfficiënt (3).

De groef radius van de Lp
De Fs is ook afhankelijk van de radius van de plaat. Deze heeft een minimum bij ongeveer 3,5” en is hoger bij de binnen- en buitenste groeven. Dit zal resulteren in een hogere skating kracht bij zowel de binnenste als de buitenste groeven.

Naaldvorm
anti skatingUit onderzoek is gebleken dat een elliptische naaldvorm meer skating force creëert dan een sferische naaldvorm.

Tracking fout
Aangezien bij een platenspelerarm de naald een cirkelvormige beweging maakt over de Lp, is er altijd een fouthoek die de naald maakt met de groef. Dit komt omdat de matrijs van de Lp met een tangentiële arm en dus zonder fouthoek wordt gesneden. Mede om die reden zijn er dus tangentiële toonarmen ontwikkeld die juist bedoeld zijn om zonder deze fouthoek te kunnen afspelen. Klaar is Kees denk je dan. Maar een tangentiële arm is lastig te maken en veroorzaakt weer andere problemen die niet eenvoudig op te lossen zijn. Met name de resonantie problematiek van deze toonarmen is een lastig te controleren factor. Vaak is een traditionele arm met een centraal toonarm lager te prefereren boven een tangentiële arm.tracking error

Maar dan hebben we dus een fouthoek?
Door deze cirkelvormige beweging van de naald moet het element worden ingesteld op dusdanige manier dat er twee nulpunten zijn op de plaat waar de fouthoek nagenoeg nul is. Hierdoor creëer je een minimale fouthoek tussen de nulpunten in. Bekende configuraties zijn de instellingen volgens Baerwald, Stevenson, of Löfgren. Des te groter deze fouthoek is, des te groter wordt de skating kracht. De fouthoek is mede afhankelijk van de lengte van de toonarm. Een langere toonarm heeft een kleinere fouthoek. Dit is dan ook de reden dat langere armen zoals een 12” GrooveMaster veel minder last heeft van skating krachten dan een kortere 9” toonarm. Vaak wordt dan de anti skating instelling bij 12“ toonarmen en langer zelfs zonder problemen weggelaten. Bij 9” armen is een anti skating instelling dus wel aan te bevelen.

Tracking force
De ingestelde naalddruk is van invloed op de skating kracht. Hoe hoger de naalddruk, des te meer skating kracht er wordt gegenereerd. De Wally Skater die ik verderop bespreek maakt hier gebruik van om de juiste anti skate waarde in te stellen.tracking force

De modulatie in de groef
De hoeveelheid informatie in de groef bepaalt voor een deel de skating force. Met andere worden bij hoge modulatie en dus veel muziek informatie zoals grote orkesten, big bands, stevige rock etc. wordt er relatief veel skating kracht gegenereerd. Rustige muziekstukken, kleine bezettingen of een licht gitaarstuk genereren daarentegen veel minder skating kracht.
Ook geeft vuil en nicotine aanslag of stof ook ‘informatie’ en heeft dus een direct effect op de skating krachten (2,10).

Compliantie van het element
De energie die wordt geabsorbeerd door de beweging van de naald en de cantilever ophanging heeft invloed op de skating kracht. Hoe hoger de compliantie en dus de stijfheid van de ophanging, des te hoger is de skating kracht. Deze is het grootst bij lage frequenties waar de laterale krachten op de stylus het grootst zijn en neemt toe naar het midden van de plaat. Deze kracht kan variëren bij verschillende elementen en zelfs tussen elementen van hetzelfde type en merk.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 gedachten over “Een goede anti skating meter maak je zelf: De Wally Skater!

 • 11 juli 2016 om 22:45
  Permalink

  Erg interessant onderwerp…
  Ik zie een opsomming van factoren die de kracht beïnvloeden, echter de veroorzaker: de offset hoek, die mis ik…
  Zonder al te veel in detail te gaan kan die op eenvoudige wijze uitgelegd worden zodat men ook weet wat men aan het compenseren is…(dan weet men ook waarom een tangentiële arm geen skating kent)
  Mooi artikel verder en ik ga denk ik die meter eens proberen te maken.

  Beantwoorden
 • 12 augustus 2016 om 11:16
  Permalink

  Als je een 12 inch arm wil instellen moet de h.o.h hoogte van 259 mm dan niet langer ?
  of je de hoogte bepaald door de aflezing van een 10de inch?
  dan zou het haakje in het lusje moeten hangen op 254 mm
  en de aflezing zou ook op die hoogte moeten zijn.
  als het toch zo precies komt 🙂
  Waar is die 259mm op gebaseerd?

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2016 om 14:27
  Permalink

  Beste Marco,
  De Jelco armen komen uit Japan en NIET uit China.
  Met vriendelijke groeten,
  Bob Jansen
  Tonar International.

  Beantwoorden
 • 08 september 2016 om 13:51
  Permalink

  Hoi Marco,

  Even een kleine correctie volgens mij. Je schrijft:

  Compliantie van het element
  De energie die wordt geabsorbeerd door de beweging van de naald en de cantilever ophanging heeft invloed op de skating kracht. Hoe hoger de compliantie en dus de stijfheid van de ophanging, des te hoger is de skating kracht.

  In het agemeen is het zo dat hoe hoger de compliantie (volgzaamheid), hoe lager de stijfheid. Dan zou een hoog compliante ophanging ook minder anti skating hebben, immers de ophanging geeft meer mee en volgt daarom gemakkelijker waardoor de kracht minder wordt (klopt in werkelijkheid).

  Beantwoorden
 • 27 maart 2017 om 05:32
  Permalink

  Dear Marco
  Very interesting article, thanks. Would it be possible for you to get in touch with me via email so we can discuss some questions related to your tool? I don’t speak Dutch and the English translation of this site didn’t answer all my questions.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.