Iedere platenspeler liefhebber heeft er wel eens van gehoord. Op fora wordt wordt er veel over gediscussieerd. Hoe je een anti skating kracht op een juiste manier kunt instellen laat ik je zien aan de hand van een eenvoudig te maken skating meter. - Audio-Creative

Een goede anti skating meter maak je zelf: De Wally Skater!

DIY Wally Skater

Anti skating

Iedere platenspeler liefhebber heeft er wel eens van gehoord. Op fora wordt er veel over gediscussieerd, maar slechts weinigen hebben zich verdiept in dit platenspeler fenomeen. Hoe je een skating force op een juiste manier kunt instellen, laat ik je zien aan de hand van een eenvoudig te maken anti skating meter.

Wat is anti skating?

anti skatingMaar wat is nu eigenlijk de anti skating kracht? De meeste vinyl liefhebbers hebben er wel een idee bij maar het is niet zo heel eenvoudig om deze skating kracht te definiëren. Grofweg gezegd is het de binnenwaarts gerichte kracht van de platenspelerarm onder invloed van het afspelen van de Lp. Hierdoor ontstaat er frictie van de naald op één zijde van de plaatgroef. Wat we dus willen doen is deze binnenwaartse kracht compenseren door een tegengestelde kracht in te stellen. Ga je echter, door een onjuiste anti skating instelling, deze kracht overcompenseren, dan kun je dus een frictie in het linkerkanaal krijgen. Is de anti skating kracht te laag, dan ontstaat er frictie in het rechter kanaal. Aangezien de skating kracht afhankelijk is van veel factoren is een absolute anti skate instelling nooit mogelijk. Neem daarbij het feit dat de meest anti skate instellingen op platenspelers zeer onnauwkeurig zijn en juist vaker overcompenseren, dan wordt het instellen van een optimale anti skating erg lastig.

Veel mensen denken dat de binnenwaartse kracht alleen wordt veroorzaakt door de draaiende beweging en daardoor opgewekte middelpuntvliedende kracht. Dat klopt voor een deel, maar daarmee is niet alles gezegd. Deze naar binnen gerichte kracht wordt gegenereerd door een aantal variabelen. Als ik hier over zou uitweiden zou ik een pagina of tien vol kunnen schrijven. Gelukkig is er al veel onderzoek gedaan naar anti skating en hoeven we het wiel niet uit te vinden. Ook al is het zeer interessant, ik wil het theoretische deel toch beperkt houden. Als je snapt wat anti skating is en waardoor het veroorzaakt wordt is mijn doel bereikt. Daarna laat ik je zien hoe je voor je eigen platenspeler deze anti skate kracht het beste kan compenseren. Voor wie geïnteresseerd is verwijs ik naar de artikelen/onderzoeken over anti skating die op het internet te vinden zijn. Een lijstje heb ik aan het einde van dit verhaal bijgevoegd.

Anti Skating op het gehoor instellen

hifi news test lpDat is een methode die veel wordt toegepast.  Je kunt met behulp van een testplaat een aantal test signalen laten spelen. Een goede testplaat bijvoorbeeld is de HIFI News testplaat. Op deze plaat staan een aantal signalen met toenemende modulatie, waarmee je de anti skating kan instellen. Gebruik hiervoor wel een koptelefoon. Het feit wil echter dat het voor veel mensen toch lastig is om een goede waarneming te doen. Dan zou je ook nog kunnen meten met een scope. Maar die moet je maar net tot je beschikking hebben.

Kogen anti skate onderzoek uit 1967

Kogen anti skatingEen belangrijk onderzoek naar de anti skating kracht bij platenspelers, is uitgevoerd door James H. Kogen in 1967. Het onderzoek is een duidelijke studie naar dit fenomeen. Voor de liefhebbers heb ik het onderzoek bijgevoegd en kun je het downloaden door op het plaatje te klikken.

Op het internet zie je regelmatig lieden die een anti skating instellen door een Lp te nemen zonder groeven. Door op deze manier de anti skating in te stellen compenseer je alleen de middelpuntvliedende kracht. Er zijn echter veel meer krachten die een rol spelen en dat maakt deze methode onbruikbaar om een juiste anti skating in te stellen. Zoals gezegd is de anti skate kracht een naar binnen gerichte kracht die er voor zorgt dat er frictie ontstaan tussen de naald en de binnenzijde van de vinyl groef. Deze grootte van deze kracht is echter afhankelijk van meerdere factoren. Ik zal de belangrijkste hier bespreken.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Een goede anti skating meter maak je zelf: De Wally Skater!

 • 11 juli 2016 om 22:45
  Permalink

  Erg interessant onderwerp…
  Ik zie een opsomming van factoren die de kracht beïnvloeden, echter de veroorzaker: de offset hoek, die mis ik…
  Zonder al te veel in detail te gaan kan die op eenvoudige wijze uitgelegd worden zodat men ook weet wat men aan het compenseren is…(dan weet men ook waarom een tangentiële arm geen skating kent)
  Mooi artikel verder en ik ga denk ik die meter eens proberen te maken.

  Beantwoorden
 • 12 augustus 2016 om 11:16
  Permalink

  Als je een 12 inch arm wil instellen moet de h.o.h hoogte van 259 mm dan niet langer ?
  of je de hoogte bepaald door de aflezing van een 10de inch?
  dan zou het haakje in het lusje moeten hangen op 254 mm
  en de aflezing zou ook op die hoogte moeten zijn.
  als het toch zo precies komt 🙂
  Waar is die 259mm op gebaseerd?

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2016 om 14:27
  Permalink

  Beste Marco,
  De Jelco armen komen uit Japan en NIET uit China.
  Met vriendelijke groeten,
  Bob Jansen
  Tonar International.

  Beantwoorden
 • 08 september 2016 om 13:51
  Permalink

  Hoi Marco,

  Even een kleine correctie volgens mij. Je schrijft:

  Compliantie van het element
  De energie die wordt geabsorbeerd door de beweging van de naald en de cantilever ophanging heeft invloed op de skating kracht. Hoe hoger de compliantie en dus de stijfheid van de ophanging, des te hoger is de skating kracht.

  In het agemeen is het zo dat hoe hoger de compliantie (volgzaamheid), hoe lager de stijfheid. Dan zou een hoog compliante ophanging ook minder anti skating hebben, immers de ophanging geeft meer mee en volgt daarom gemakkelijker waardoor de kracht minder wordt (klopt in werkelijkheid).

  Beantwoorden
 • 27 maart 2017 om 05:32
  Permalink

  Dear Marco
  Very interesting article, thanks. Would it be possible for you to get in touch with me via email so we can discuss some questions related to your tool? I don’t speak Dutch and the English translation of this site didn’t answer all my questions.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.