Platen spelen is niet goedkoop. Of laat ik het anders formuleren: goed platen spelen is niet goedkoop. Maar heb je er wel eens over nagedacht dat er een schat aan oudere maar nog erg mooie draaitafels in omloop zijn? Met funfactor 10. - Audio-Creative

Waarom eigenlijk geen gebruikte platenspeler?


Technics SL-1200

Wie kent ‘m niet: de one and only SL-1200, de ultieme DJ draaitafel? Tot vorig jaar nog in productie. Maar de 1200 heeft voorgangers die ook al zeer gewaardeerd werden. De oer SL-1200 uit 1972 zie je nog met regelmaat aangeboden. Of de opvolger daarvan, de SL-150 en SL1500, de eerste zonder arm, de tweede met. Technics SL150 SME3009Of de volautomaat SL-1300. Ik heb de laatste en een150 in minconditie op de kop kunnen tikken. Koste me maar liefst 75 euro, een rib uit het lijf… Deze werkelijk oerdegelijke speler, met het uit aluminium gegoten chassis, draait zijn rondjes nog even goed als 40 jaar geleden. Deze generatie spelers lijken onverwoestbaar te zijn en met minimaal onderhoud op de weg te houden. De SL-150 heb ik met een SME 3009 arm uitgerust, ook uit 1972, waar de bedrading van vervangen is, het kunststof meslager, één van de weinige mindere punten van deze arm, vervangen door een bronzen exemplaar. En deze combi speelt me toch mooi. De SME stond op een nog oudere Thorens TD150, in een werkelijk butlelijke kast uitgevoerd met, hou je vast, een wit geschilderde triplex stofkap. De arm glom me echter onmiddellijk toe. Was ook helemaal compleet. De combi wisselde voor 150 euro van eigenaar. De SME is echt een snoepje om up te graden. Je haalt ‘m heel simpel uit elkaar en zet ‘m even gemakkelijk weer in elkaar. Ik heb er bedrading van Cardas ingetrokken. Tel maar op wat ik er aan uit gegeven heb. 75 euro voor de Technics, 150 voor de arm, 60 euro voor bronzen lager en bedrading. Wie doet je dan wat?

Knap incasseren

Het meest frappante van de 150 is dat het geen platenspeler uit de subchassis categorie is maar ik  met de vlakke hand wel een harde klap op de kast kan geven zonder het weer te horen uit de speakers, laat staan dat de naald maar enigszins gestoord wordt bij het doorlopen van de groef. De oude Technics spelers waren toen blijkbaar al voorbereid op het harde leven als DJ tafel.

Guilty Pleasures?

Nog even iets geheel anders: Als je me op de man af vraagt naar mijn favoriete muziek uit de sixties dan kun ik vanzelfsprekend haast niet om de trendsettende Beatles en Stones heen. Maar Ik heb een zwak voor een echte korte afstand specialist, een pur sang single groep. Maar wat voor singles… Iedere song is een pareltje en midden in de roos. ´Ever Lasting Love´, ´A Day Without Love´, ´Rainbow Valley´, Bringing On Back The Good Times´, ´One Road´…geweldig!

The Love Affair_thumb[1]De naam van de groep? ‘The Love Affair’! Hoeveel de heren zelf hun inbreng op de opname van hun plaatjes hadden? Waarschijnlijk weinig tot niks, maar de zanger, die was wereldklasse. Een jongetje van 18, 19 jaar met een stem van een oude ziel: Steve Ellis. De songs werden met de nodige bombast georkestreerd, met veel strijkers en blazers en tot in de puntjes uitgewerkt. Op veel compositorisch talent kon je de jongens die de bandfoto´s sierden ook niet betrappen. Daar werden wel specialisten als Philip Goodhand Tate voor ingehuurd.

Maar zelfs meer dan veertig jaar na de hey days van de Love Affair hoor je de plaatjes nog steeds met regelmaat op de radio, kwaliteit verouderd immers niet, en ik smelt iedere keer nog als er weer eentje uit het handvol hits voorbij komt. Dan gaat de volumeregelaar zonder uitzondering een stukje verder open…

                                       A Day Without Love

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Waarom eigenlijk geen gebruikte platenspeler?

 • 06 februari 2013 om 18:54
  Permalink

  Met grote belangstelling heb ik het artikel gelezen over de draaitafel SL 1200 van Technics. Echte nostalgie uit de jaren ’70, ja leuk om te lezen. Hartelijk dank hier voor.
  Thans ben ik zover om mijn nog kleine platencollectie en draaitafel van de hand te doen. Nu ligt het probleem niet bij de platen maar wel bij de draaitafel. Ik heb geen idee wat ik hier nu nog kan vragen.
  Het betreft hier een Technics SL 150 met eenSME Shure arm model 3009 en daarbij een Pickering UV 15 element met elliptisch dynamicsh geslepen naald.
  Bestaat de mogelijkheid mij een indicatie te geven wat deze draaitafel nog waard is of wellicht dat lezers dit kunnen geven.

  Beantwoorden
 • 23 maart 2017 om 21:14
  Permalink

  past een stofkap van een 1200 op de 150 ?
  ik ben een 150 aan het opknappen.
  mvg
  Frank

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.