Waarom eigenlijk geen gebruikte platenspeler?

Vinylplezier voor 10

Vinyl spelen is hot, dat hoef ik niemand meer te vertellen. Platen spelen is echter niet goedkoop. Of laat ik het anders formuleren: goed platen spelen is niet goedkoop. Naast je draaitafel, met arm, als we er even van uitgaan als die er al op zit, heb je ook een fatsoenlijk element nodig en een voorversterker. Een geval dat vroeger bij iedere voor of geïntegreerde versterker standaard was ingebouwd, maar langzaam weg is gesaneerd. Even wat lekker experimenteren is er dan al snel niet meer bij. Er moet bij elkaar opgeteld al weer aardig wat centen bij elkaar geschraapt worden voor de eerste noot vanaf een vinylschijf de huiskamer in kan worden geslingerd.

Maar het kan ook nog anders…

Met goud van oud!. En goud roest niet zoals je weet. Heb je er wel eens over nagedacht dat er een schat aan oudere maar nog erg mooie draaitafels in omloop zijn? Thorens, Dual, Pioneer, Lenco, C.E.C., om er maar wat te noemen. Die zijn vaak voor niet al te veel geld in handen te krijgen. Kijk voor de lol maar eens op marktplaats punt nl, in de afdeling platenspelers. Je moet even tussen de junk en meuk zoeken, maar je ziet bijna iedere dag wel interessante dingen staan.

Thorens TD160De ouwe trouwe Thorens TD160 bijvoorbeeld, is vanaf 1972 tot in de jaren 90 gebouwd. In bijna ongewijzigde vorm, als je door de cosmetische aanpassingen heen kijkt. Ik heb zelf ook een paar van die oude als een tank gebouwde Thorens tafels. De bekende met de taartschep headshell vind ik zelf het mooist. Vind je ‘m maar lelijk? Denk er eens een andere kast, in plaats van de bestaande gedateerde oubollige console, poets de rand blinkend, misschien een andere mat er op en het lijkt als snel of het make-over team van Gordon’s ‘Hotter then my daughter’ ook een spin off met platenspelers in de hoofdrol is begonnen…

Nieuw jasje

Ik heb de behuizing die je op de foto’s ziet gevonden via marktplaats, bij een aanbieder van specifieke TD160 behuizingen in verschillende houtsoorteThorens TD160 met Benz Micron. Ik heb de gok maar genomen om er eentje aan te schaffen voor één van mijn Thorens spelers. De kast is echt mooi gemaakt en de van zijn oude omhulling gestripte 160 zit binnen 10 minuten in zijn nieuwe onderkomen.

Het is overigens een speler met een verleden. Deze is echt gered van zijn laatste rit naar de vuilcontainer. Een beetje een zielig geval toen ‘ie ik ‘m overhandigd kreeg van zijn redder. De headshell en contragewicht waren er niet meer. Maar wonder boven wonder, wie wat bewaard heeft wat, had ik die nog er ergens in een laadje liggen. De boel werd netjes opgepoetst en een nieuw snaartje is via een Ebaywinkel gekocht. Pas hier een beetje op: er worden verschillende replica snaren aangeboden die net iets te breed zijn. Ik ben er ook ingetuind. Het kreng liep alleen maar aan en ik kreeg dat er niet af, zelfs niet door de snaar een slag te draaien. Een snaartje met ‘Thorens’ opdruk doet het meteen perfect. De draaitafel start weer lekker snel op.

Snel weer op de weg

Het onderhoud is vaak niet meer dan het draaitafellager netjes schoon te maken, een paar druppeltjes nieuwe olie in de lagerbus en een vers snaartje voor de aandrijving aan te schaffen. Die zijn gewoon nog nieuw te koop. Eventuele speling wordt uit de armlagers gedraaid. De wat meer ervaren zelfbouwrot zal waarschijnlijk ook de bekabeling ook vervangen.

Thorens TD160 zijkantMaar dan staat er ook wat. Een weliswaar oud beestje, maar je ziet het niet aan af. Goed voor een volgende kwart eeuw non stop dienst. Een krasse senior die veel moderne instappers het vuur aan de schenen zal leggen.

Totale kosten? Ik heb recentelijk nog een mooie TD160 op de kop kunnen tikken voor 5 tientjes. Met een nog nette oude behuizing. Zelfs de stofkap is nog in mooie staat. Die laat ik voorlopig nog maar even origineel (nee, ik zeg niet hoe lang…ahum…). De nieuwe kast hierboven koste me 95 euro. Zet er een Ortofon M2 Red element in, of iets vergelijkbaars voor pakweg 100 euro en ik durf je te vertellen dat je hier van je lang zal ‘ie leven geen fatsoenlijk nieuw draaitafeltje voor hebt die zo goed speelt. Zoals ik al zei: funfactor 10!

Het element dat je op de foto ziet is een Benz Micro. Een high output MC, iets duurder, maar zijn geld 100% waard. Deze combinatie op mijn PhonoDude preamp speelt echt de sterretjes van de hemel. Ik sta er soms verbaasd van te kijken hoeveel muziek er uit dit oude geval komt. O ja, je hoeft me niet te vertellen dat er nog veel betere platenspelers zijn, dat weet ik ook wel. Maar hier kan ik eigenlijk net zo immens van genieten… zonder een grote zak met geld op de eerste vinylrang… heerlijk toch?

Meer

Ik heb ook een oude Dual 701, een geweldig stuk techniek, zelfs in het licht van vandaag. Die draait zijn rondjes al, maar krijgt nog een fikse optische opknapbeurt. Doe ik samen met Marco, die de 701 inmiddels ook ontdekt heeft en er niet minder enthousiast over is. Als het af is zul je het hier ongetwijfeld kunnen lezen.

 Save as PDF

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is een echte buizenveteraan. Zijn Triodedick zelfbouw projecten worden wereldwijd door hobbyisten gebouwd. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media.

3 thoughts on “Waarom eigenlijk geen gebruikte platenspeler?

 • 06 februari 2013 om 18:54
  Permalink

  Met grote belangstelling heb ik het artikel gelezen over de draaitafel SL 1200 van Technics. Echte nostalgie uit de jaren ’70, ja leuk om te lezen. Hartelijk dank hier voor.
  Thans ben ik zover om mijn nog kleine platencollectie en draaitafel van de hand te doen. Nu ligt het probleem niet bij de platen maar wel bij de draaitafel. Ik heb geen idee wat ik hier nu nog kan vragen.
  Het betreft hier een Technics SL 150 met eenSME Shure arm model 3009 en daarbij een Pickering UV 15 element met elliptisch dynamicsh geslepen naald.
  Bestaat de mogelijkheid mij een indicatie te geven wat deze draaitafel nog waard is of wellicht dat lezers dit kunnen geven.

  Beantwoorden
 • 23 maart 2017 om 21:14
  Permalink

  past een stofkap van een 1200 op de 150 ?
  ik ben een 150 aan het opknappen.
  mvg
  Frank

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.