Op bezoek bijProjecten

Vintage Audio Repair in Dordrecht

De uitnodiging lag er al een langere tijd maar eind 2021 heb ik toch een bezoek mogen brengen aan Vintage Audio Repair in Dordrecht. Een paar weken voordat Nederland weer op slot ging. 

Vintage Audio Repair is te vinden in een fraai oud pand in het centrum van deze prachtige stad. Achter de deur blijkt het een ware snoepwinkel voor de liefhebber van vintage audioapparatuur. Dordrecht ook nog de stad waar de roots van mijn voorvaderen ligt. Altijd leuk om daar weer eens op bezoek te zijn.

Vintage Audio Repair

Vintage Audio Repair

De technische man achter Vintage Audio Repair is Abbe de Groot. Het bedrijf runt Abbe sinds 2016 samen met Esther Engelen. Abbe ken ik virtueel al 20, 25 jaar. Uit de tijd dat ik met mijn Triode Dick site pionierde. Een mooie tijd waar het internet nog overzichtelijk was en alles nog nieuw was.

De WOW-factor

Als ik de mooie ruime werkruimte binnenkom valt mijn mond open van verbazing. Ben ik hier in een Quad museum? Een complete wandkast is gevuld met een veelheid aan Quad 22, 33, II en 303 etc... voor- en eindversterkers. Deze worden door Abbe stuk voor stuk minutieus gerestaureerd en met hagelnieuwe PCB’s uitgerust. Weliswaar nieuwe PCB’s maar helemaal in de vorm en stijl van de inmiddels een halve eeuw oude maar nog steeds geliefde Quad versterkers. 

Vintage Audio Repair

Abbe de Groot bij zijn 'Wall of Quad sound...

Menig techneut zou het liefst alle elektronica naar de huidige stand der techniek modificeren en/of het ontwerp aanpassen naar zijn eigen inzichten. Niks van dit alles bij de Quad versterkers die hier staan. Er is niks aan het beroemde ontwerp van Peter Walker veranderd, de grote man achter Quad in de gouden jaren. De PCB’s zijn zelfs in dezelfde layout gemaakt. Alleen van een veel beter materiaal, epoxy vs pertinax. 

Een paar zwakke punten zijn wel aangepakt. De insteekmodules van Quad zijn roemrucht om contactproblemen. En de volumeregelaar waar de kanaalgelijkheid ver te zoeken was. Als oud Quad gebruiker weet ik daar alles van. In de gerestaureerde Quad voorversterkers zijn de oude volumepotmeters vervangen voor de bekende blauwe Alps types. 

Ouwe wijven

Als je twee techneuten, met al vele jaren dezelfde passie voor audio, bij elkaar zet zitten ze binnen de kortste keren aan de koffie en op de praatstoel. Dan vliegen de uren voorbij.

We hebben tussendoor uiteraard even tijd gemaakt voor een gebakken visje op nabijgelegen zaterdagmarkt in Dordrecht. Man, het leven kan zo mooi zijn, als je het maar wilt zien… het grote genieten van de kleine dingen!

Rondleiding

Terug bij Vintage Audio Repair gaan we de rest van het statige pand verkennen. Een verdieping hoger dan de inspirerende werkplaats is er nog een luisterruimte. 

De winkel op de begane grond is weliswaar niet groot, maar erg sfeervol. Ingericht met een keur aan betaalbare apparatuur, nieuw en vintage. Laat je in de luie bank zakken en luister naar een mooi stukje vinyl, of stream gewoon je favorieten muziek. Alles kan, alles mag. Neem vooral je eigen vinyl mee!

Vintage Audio Repair

De winkel in panorama... (eigen foto Vintage Audio Repair)

True-Blue Box

In de winkel vind je ook True-Blue Box versterkers, een eigen ontwikkeling binnen Vintage Audio Repair. Fysiek compacte versterkers met een fiks uitgangsvermogen, gebouwd rond de Axign AX5689 processor. Abbe verteld hier verderop zelf ook nog het een en ander over deze techniek waar hij als applicatie bouwer zelf een grote rol speelt.

Vintage Audio Repair

Ik heb een fantastische dag gehad in Dordrecht, dat zeker voor herhaling vatbaar is! 

 Voor de rest laat ik Abbe hieronder zelf aan het woord. Er is zoveel te vertellen over dit fijne bedrijf. Daarom had ik Abbe gevraagd in een paar woorden wat over hemzelf en Vintage Audio Repair te vertellen. Kreeg ik een paar dagen later onderstaand ‘boekwerk’ van hem toegestuurd. Het bleek zo mooi te zijn geschreven dat ik er weinig aan toe wilde voegen.

Kom Abbe, vertel eens…

Vintage Audio Repair

Hallo Dick, hartelijk dank voor je bezoek aan onze winkel en werkplaats. Het was een groot genoegen om je eindelijk eens in levenden lijve te ontmoeten. Ons eerste contact moet ergens eind jaren 90 plaatsgevonden hebben, in de tijd dat ik als jonge elektronicus met mijn 486sx computer en inbelverbinding haast dagelijks naar www.triodedick.com surfen om daar je meest recente artikelen en bouwbeschrijvingen te lezen. 

Mijn eerste zelfbouw buizenversterkers waren dan ook gebaseerd op jouw ontwerpen en daarmee heb je een grote rol gespeeld in mijn interesse in elektronica en audiotechniek. Je vakkundige, vriendelijke en geduldige mailtjes kan ik helaas niet meer terugvinden maar de toon is me altijd bijgebleven.

Studie en hobby

Deze passie is verder gevormd in de rol van hoofd techniek bij de lokale omroep Schagen FM. In mijn afstudeerjaar op de HTS mocht ik mijn afstudeerscriptie wijden aan Class-D audio versterkers bij Philips Semiconductors in Nijmegen.

Na het behalen van mijn diploma ben ik daar 'blijven plakken' en heb ik 8 jaar lang voor veel grote hifi merken class-D applicaties ontwikkeld rondom de class-D IC's die Philips, en later NXP produceerden.

Liefde voor vintage audio

Maar de passie voor vintage hifi is nooit overgegaan. Buizenversterkers met 2A3, EL84 en EL34 buizen werden gebouwd en verzameld, de Quad 303, bandrecorders en heel veel soorten platenspelers vulden mijn appartement en in mijn vrije uurtjes ging ik ze stuk voor stuk opknappen.

Toen ik ging samenwonen in Dordrecht bleek er aanzienlijk minder ruimte voor mijn vintage hifi collectie te zijn. De oplossing werd gezocht in het oprichten van "Vintage Audio Repair" in 2011. Gerestaureerde apparatuur ging in de verkoop en af en toe kon ik een klus voor een klant doen, was het idee. 

Instant succes

Eigenlijk was Vintage Audio Repair een instant succes. Vanuit alle hoeken van Nederland kwamen mensen met hun geliefde apparatuur onder de arm naar Dordrecht. Op een geïmproviseerde werkkamer op de overloop repareerde ik in de weekend- en avonduren naast mijn normale baan vintage hifi.

Esther

Vanaf 2016 kreeg het bedrijf versterking. Esther Engelen, een goede vriendin, ging me helpen met het opzetten van een goede website en nam de klantencommunicatie voor haar rekening. Door deze vruchtbare samenwerking liep het bedrijf nog beter waardoor we Audio Vintage Repair in 2017 hebben omgezet in een V.O.F. waar we beide mede-eigenaar van zijn. Ook stopten we allebei met onze andere baan om ons volledig op Vintage Audio Repair te richten.

Groeistuipen

Omdat het bedrijf de zolderkamer wel een beetje ontgroeid was werd het tijd voor een ander onderkomen. Samen met Velvet DordrechtDe Fotofilmfabriek en Make Room betrokken we de bovenverdieping van restaurant Het Magazijn. De combinatie van vinyl verkopen (Velvet) en platenspelers opknappen bleek een heel vruchtbare te zijn. 

Axign

In 2018 werd ik benaderd door mijn oude werkgever en stagebegeleider van Philips, Jeroen Langevoort en Richard Langezaal. Samen met nog een paar oud Philips collega's waren ze met een startup begonnen die 'de ultieme Class-D audio controller' gingen maken.

Ze zochten nog versterking in het applicatie team. Bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik besloot 2 dagen in de week mezelf aan Axign te verhuren als application engineer

True-Blue Box

Deze samenwerking bood me de mogelijkheid om op basis van de Axign AX5689 een wel heel bijzondere versterker te ontwikkelen. De True-Blue Box COBALT DA is van ingang tot uitgang volledig digitaal en beschikt over een unieke, zeer snelle feedback lus die garant staat voor een vlakke frequentieresponse en een extreem lage THD (Total Harmonic Distortion).

Een phono- en line level ingang maken het concept af. De RIAA-correctie wordt volledig in het digitale domein uitgevoerd. 

Vintage Audio Repair

De verschillende frontplaten voor de True-Blue Box...

Made in Holland

Op diverse beurzen en in diverse bladen gooide onze eigen versterker hoge ogen en al snel was er behoefte aan een groter ruimte waar we onze unieke 'Made in Holland' versterker niet alleen konden produceren, maar ook konden demonstreren.

Aan de Steegoversloot hebben we een geschikt pand gevonden waarin Esther in de showroom al onze klanten een warm ontvangst kan geven en een echte luisterkamer waarin ze onze nieuwe en gerestaureerde hifi kan demonstreren. 

Duurzaamheid en kwaliteit

Centraal in ons assortiment staan luisterplezier, duurzaamheid en kwaliteit. Vaak maken we andere afwegingen dan doorsnee hifi dealers. We snappen niets van surround receivers, kijken alleen thuis televisie en hebben een hekel aan boomboxen. 

In plaats daarvan leveren we persoonlijk contact, kleinschaligheid en maatwerk waarbij de wensen van onze klanten centraal staan. Zo kunnen we een perfect op maat gemaakte geluidsinstallatie samenstellen. 

Goed geluid hoeft geen vermogen hoeft te kosten. We staan met beide voeten op de grond en geloven niet in sprookjes en magie maar zijn van mening dat de vormgeving van apparatuur moet samenvallen met het interieur van onze klanten.

Oud en nieuw

Het nieuwe- en gebruikte assortiment hifi-apparatuur loopt door elkaar heen. We zijn van mening dat leeftijd niet alles zegt, nieuw niet altijd beter is en combineren oud en nieuw voor een ultieme, duurzame hifi beleving.

Zo hebben we een aantal prachtige streamers geselecteerd waarmee vintage hifi installatie geschikt gemaakt kunnen worden voor het gebruiken van moderne streamingdiensten zoals internetradio en Spotify / Tidal.

Vintage Audio Repair

De luisterruimte op de bovenste verdieping

Vinyl

Voor de echte vinyl liefhebbers is Vintage Audio Repair de winkel bij uitstek. Niet alleen kunnen we gebruikte platenspeler door middel van een APK beurt terug tot nieuwstaat brengen, ook kunnen we hem upgraden met hoogwaardige bekabeling, betere matten, record pushers en een hele reeks andere, nuttige upgrades die uw platenspeler op een hoger plan brengen. 

Uiteraard leveren we een breed assortiment hoogwaardige MM en MC elementen. Onze favoriete elementen zijn binnenkort in onze luisterkamer op een mooie platenspeler te beluisteren zodat we het juiste element voor onze klanten kunnen selecteren tijdens een uitgebreide luistersessie.

Een met zorg samengestelde collectie vinyl staat hiervoor tot onze beschikking, maar klanten mogen natuurlijk ook eigen elpees meenemen. Ook verkopen we een bescheiden en wisselende collectie klassiek vinyl in onze winkel.

Mooie draaitafels

We zijn dealer van een aantal mooie draaitafel merken zoals Audio-TechnicaPro-jectNew Horizon en Perpetuum Ebner maar hebben ook een wisselende voorraad vintage Lenco en Thorens draaitafels te koop. 

Reparatie, revisie of modificatie

Zoals de naam van ons bedrijf doet vermoeden kunnen klanten ook bij ons terecht voor de reparatie, revisie of modificatie van hun geliefde hifi-apparatuur. 

Onze werkplaats is voorzien van hoogwaardige meetapparatuur zoals een Audio-Precision System One Dual domain audio analyzer, een 4 kanaal LeCroy oscilloscoop en top of the line Agilent / Keithley bench-multimeters waarmee we niet alleen uitstekend kunnen fout zoeken maar ook het resultaat van een reparatie of een revisie nauwkeurig kunnen testen. 

Tijdens de reparatie en/ of revisie gebruiken we uitsluitend hoogwaardige componenten zodat uw apparatuur net zo goed / beter dan nieuw klinkt. Vintage Audio Repair is onder andere gespecialiseerd in (vintage) buizen apparatuur. 

We kunnen uw geliefde buizenversterkers controleren, afregelen en indien nodig repareren of restaureren. 

New Old Stock  buizen betrekken we bij een buizen specialist die een enorme collectie buizen heeft maar vaak ook een beter betaalbaar alternatief kan leveren in de vorm van goed testende, gebruikte oude productie buizen. 

Onze buizenguru test alle buizen op zijn Amplitrex AT1000 buizentester, de referentie buizentester van dit moment zodat klanten gegarandeerd goede buizen ontvangen. 

Vintage Audio Repair

Quad

Een ander specialisme wat een aparte vermelding verdient zijn onze Quad 33/ 303 sets. Deze worden tijdens de revisie voorzien van nieuwe, door ons zelf ontwikkelde printplaten en worden geleverd met 1 jaar garantie. Cosmetische krijgen de oude Quads ook een complete make-over. Zo worden de behuizingen gepoedercoat en hebben we nieuwe dozen voor de Quad 33 laten maken. 

kabels

Sinds kort levert Vintage Audio Repair een mooie, betaalbare kabellijn. Onze bevlogen vrijwilliger Gerard Mooij maakt alle denkbare kabels met de hand op specificaties van de klant.

Naast de kabeltjes werk Gerard soms op zaterdagen om de klanten te helpen, zodat ik ongestoord boven kan werken. En soms verzorgd hij ook demo's en luistersessies.

Vintage Audio Repair

Gerard en Abbe 

Vintage Audio Repair

Tapedecks

Ook vermeldenswaardig zijn de revisies die we aan (Revox) tapedecks uitvoeren. Niet alleen vervangen we daarbij alle verouderde onderdelen zoals lagers, condensatoren, trimmers, elco's, lampjes en snaartjes, ook regelen we hem met een referentie tape op onze meetapparatuur correct af.

Bij gebruik van de RTM SM900 / SM911 tape zorgen we ervoor dat de recorder 3dB meer headroom heeft voor een hogere signal to noise ratio.

Abbe de Groot & Esther Engelen

Vintage Audio Repair

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

4 thoughts on “Vintage Audio Repair in Dordrecht

  • Wat een leuk stuk weer Dick en Abbe. De liefde voor de audiohobby en -muziek straalt er vanaf. Als ik im de buurt ben van Dordrecht zal ik zeker eens een bezoek brengen aan Abbe zijn winkel/bedrijf. Dick complimenten voor je fine site al die jaren. Een pareltje in het landschap van vaak zielloze doorgeschoten commercie.

    Beantwoorden
  • I have some vintage record player and I want to be repaired ( Sony, Tehnics, Pioneer, Samsung). Do you working at Saturday)?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.