Headshell leads zijn in de analoge hifi keten een zeer belangrijke schakel die vaak vergeten wordt. Zelfs bij gerenommeerde merken als Ortofon zijn deze kabeltjes een ondergeschoven kindje. De oplossing is echter eenvoudiger dan je denkt. - Audio-Creative

Hoe vervang je de headshell leads van je (Ortofon) element?

Ik heb al eerder laten zien in de review over de Ortofon SPU #1, dat Ortofon matige kwaliteit headshell leads gebruikt in hun SPU elementen. Ook heb ik gemerkt dat de kabelconnectors niet altijd even goed klemmen. Wat heet, één klemmetje zat gewoon los tegen de headshell pin gedrukt met als gevolg een los contact. Dat is wel erg slordig voor een element in deze prijsklasse.

Ortofon is overigens niet de enige fabrikant die op deze gevoelige plek een matige kwaliteit kabel en/of connectors gebruikt. Kijk maar eens onder je eigen headshell. Grote kans dat je mooie element met standaard kabeltjes aan de toonarm verbonden is. Wat te denken van de leeftijd van de bedrading. Veel muziekliefhebbers spelen met fraaie vintage platenspelers zoals Thorens, Lenco of Dual uit de jaren 70.  Veel van deze spelers zijn netjes gerestaureerd, onderhouden en verfraaid. Ik zie echter met regelmatig dat de oude headshell bekabeling er nog gewoon onder zit. Ook op deze plek heeft de tijd niet stilgestaan. De hoogste tijd om deze belangrijke signaalverbinding eens goed aan te pakken.

MC elementen met een lage uitgang-spanning

Laat een goede verbinding nu net één van de belangrijkste punten zijn bij een MC element met een lage uitgangsspanning. Low output MC elementen zijn namelijk zeer gevoelig voor slechte signaalverbindingen door slechte soldeerverbindingen, slecht klemmende contacten en/of gecorrodeerde klemmetjes. Naast een lage uitgangsspanning hebben deze elementen ook vaak een lage uitgang impedantie. Dit betekent in de praktijk dat elke slechte verbinding of overgang een spanningsverlies oplevert met als gevolg een verlies in kanaalsterkte. De uitgangsspanning van de meeste Ortofon SPU elementen is ongeveer 0,20-0,30 mVolt. Een kleine drop in spanningsverlies levert daarom direct een hoorbaar probleem op. Toch is het wel jammer en zelfs bedenkelijk dat Ortofon bij deze mooie SPU elementen deze bedrading als sluitpost gebruikt. Dit terwijl een beetje Ortofon SPU element tussen € 500,- tot € 1500,- euro kost. Men zal wel denken: als je het niet ziet, dan merkt niemand het.

Audio-Creative

Tja, wij heten niet voor niets Audio-Creative en willen nu juist voor dit soort zaken een mooie oplossing bedenken. Ik had al in de Ortofon SPU#1 review aangegeven dat de Audio Quest headshell leads een goede vervanger zou zijn voor de standaard Ortofon kabeltjes. Daar is dan ook niets mis mee.  Maar aangezien ik het allerbeste zoek, wil ik graag zilveren headshell leads gebruiken. Mede omdat ik in onze GrooveMaster II toonarm vrijwel altijd puur zilveren toonarm bedrading gebruik. Dan is het logisch dat ook de verbinding tussen element en toonarm bedrading van dezelfde kwaliteit moeten zijn.

99,99 % zilver

Inmiddels heb ik een perfecte kabel gevonden die recht doet aan de kwaliteit van deze SPU elementen en natuurlijk ook zeer geschikt is voor alle andere elementen en headshells. De zilveren conductor is gemaakt van 99.99% fijn zilver en geïsoleerd met echt zijden kous. De zilverdraad heeft een dikte van 0.2 mm. Het draad is flexibel en breekt niet snel doordat het een hittebehandeling heeft gehad (annealing) De cartridge clips zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteit silver plated fosfor brons. Fosfor brons heeft de eigenschap dat het zeer flexibel is met een hoge veerkracht. Dat maakt dit materiaal bij uitstek geschikt om een constante klemkracht op de aansluitpennen te waarborgen.

 

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 gedachten over “Hoe vervang je de headshell leads van je (Ortofon) element?

 • 10 september 2017 om 19:18
  Permalink

  Dag Marco,goede oplossing,maar het kan nog mooier. Ik kan alleen niet meer van headshell veranderen.Dus met een ander element alles los en opnieuw monteren etc.
  Ik hebin de bajonet aansluiting van de head shell en in de arm een gaatje geboord van 1,5 mm. Daarin de hele dunne zilveren arm draadjes getrokken en de connector aan deze draden gesoldeerd. Het werkt prima,want nu kun je altijd de draden door de arm etc doortrekken. Dunne v.d.hul draad en micro arm.alleen maar winst.!!!
  Daar doen we het voor!!!

  Beantwoorden
  • 10 september 2017 om 19:25
   Permalink

   Hallo Ben, dat is idd een mooie oplossing. Maar zoals je zegt, het word lastig om te wisselen van headshell. Ook zie ik me niet zo snel een gat boren in een Ortofon SPU. Dat zou wel weer erg jammer zijn.

   Beantwoorden
 • 04 oktober 2017 om 00:18
  Permalink

  Ik heb litze draad gebruikt, dat ik van een oude antennespoel heb gehaald. Erg soepel en prima geluid. Eén ding: litzedraad solderen gaat niet vanzelf. Om het aan de klemmetjes te solderen moet je draad en klem op een aspirine leggen. De punt van de bout doet de aspirine smelten en dat laat het soldeer aan de litzedrasd hechten.

  Beantwoorden
 • 12 december 2017 om 22:38
  Permalink

  Marco, even een wat OT vraag. Ik heb in mijn SL-1200 een Jelco SA750D 9′ arm zitten. Kan ik in deze arm ook een SPU kwijt qua arm massa ? Ik heb er al eerder een DL103 met 18 gram zware headshell in gehad en dat ging prima, maar ik ben erg gecharmeerd van de muzikaliteit van de SPU elementen en zit aan een Classic GM of GME mk2 te denken.

  Beantwoorden
  • 26 december 2017 om 10:36
   Permalink

   Hallo Frank,de meningen zijn hier over verdeeld. Ik denk zelf dat een SPU wat aan de zware kant is voor deze arm. Op een Jelco 12″ zou dat wel kunnen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.