Headshell leads zijn in de analoge hifi keten een zeer belangrijke schakel die vaak vergeten wordt. Zelfs bij gerenommeerde merken als Ortofon zijn deze kabeltjes een ondergeschoven kindje. De oplossing is echter eenvoudiger dan je denkt. - Audio-Creative

Hoe vervang je de headshell leads van je (Ortofon) element?

Ik heb al eerder laten zien in de review over de Ortofon SPU #1, dat Ortofon matige kwaliteit headshell leads gebruikt in hun SPU elementen. Ook heb ik gemerkt dat de kabelconnectors niet altijd even goed klemmen. Wat heet, één klemmetje zat gewoon los tegen de headshell pin gedrukt met als gevolg een los contact. Dat is wel erg slordig voor een element in deze prijsklasse.[nextpage title=”Sluitpost ” ]Ortofon is overigens niet de enige fabrikant die op deze gevoelige plek een matige kwaliteit kabel en/of connectors gebruikt. Kijk maar eens onder je eigen headshell. Grote kans dat je mooie element met standaard kabeltjes aan de toonarm verbonden is. Wat te denken van de leeftijd van de bedrading. Veel muziekliefhebbers spelen met fraaie vintage platenspelers zoals Thorens, Lenco of Dual uit de jaren 70.  Veel van deze spelers zijn netjes gerestaureerd, onderhouden en verfraaid. Ik zie echter met regelmatig dat de oude headshell bekabeling er nog gewoon onder zit. Ook op deze plek heeft de tijd niet stilgestaan. De hoogste tijd om deze belangrijke signaalverbinding eens goed aan te pakken.

MC elementen met een lage uitgang-spanning

Laat een goede verbinding nu net één van de belangrijkste punten zijn bij een MC element met een lage uitgangsspanning. Low output MC elementen zijn namelijk zeer gevoelig voor slechte signaalverbindingen door slechte soldeerverbindingen, slecht klemmende contacten en/of gecorrodeerde klemmetjes. Naast een lage uitgangsspanning hebben deze elementen ook vaak een lage uitgang impedantie. Dit betekent in de praktijk dat elke slechte verbinding of overgang een spanningsverlies oplevert met als gevolg een verlies in kanaalsterkte. De uitgangsspanning van de meeste Ortofon SPU elementen is ongeveer 0,20-0,30 mVolt. Een kleine drop in spanningsverlies levert daarom direct een hoorbaar probleem op. Toch is het wel jammer en zelfs bedenkelijk dat Ortofon bij deze mooie SPU elementen deze bedrading als sluitpost gebruikt. Dit terwijl een beetje Ortofon SPU element tussen € 500,- tot € 1500,- euro kost. Men zal wel denken: als je het niet ziet, dan merkt niemand het.

Audio-Creative

Tja, wij heten niet voor niets Audio-Creative en willen nu juist voor dit soort zaken een mooie oplossing bedenken. Ik had al in de Ortofon SPU#1 review aangegeven dat de Audio Quest headshell leads een goede vervanger zou zijn voor de standaard Ortofon kabeltjes. Daar is dan ook niets mis mee.  Maar aangezien ik het allerbeste zoek, wil ik graag zilveren headshell leads gebruiken. Mede omdat ik in onze GrooveMaster II toonarm vrijwel altijd puur zilveren toonarm bedrading gebruik. Dan is het logisch dat ook de verbinding tussen element en toonarm bedrading van dezelfde kwaliteit moeten zijn.

99,99 % zilver

Inmiddels heb ik een perfecte kabel gevonden die recht doet aan de kwaliteit van deze SPU elementen en natuurlijk ook zeer geschikt is voor alle andere elementen en headshells. De zilveren conductor is gemaakt van 99.99% fijn zilver en geïsoleerd met echt zijden kous. De zilverdraad heeft een dikte van 0.2 mm. Het draad is flexibel en breekt niet snel doordat het een hittebehandeling heeft gehad (annealing) De cartridge clips zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteit silver plated fosfor brons. Fosfor brons heeft de eigenschap dat het zeer flexibel is met een hoge veerkracht. Dat maakt dit materiaal bij uitstek geschikt om een constante klemkracht op de aansluitpennen te waarborgen.

 

[/nextpage]

[nextpage title=”Demontage Ortofon SPU” ]

Vervangen van de headshell leads

Dan wordt het de hoogste tijd om mijn Ortofon SPU Classic GM MKII op zijn rug te leggen. Ik kan me echter ook voorstellen dat niet iedereen het aandurft om zijn kostbare SPU open te schroeven en de inwendige bedrading te vervangen. Toch is het niet moeilijk. De enige eis is dat je precies en voorzichtig werkt en de cantilever niet aanraakt.

Openen van de Ortofon SPU

Dat gaat heel eenvoudig door de koperen schroef onder het element los te draaien en het plastic kapje te verwijderen. In de behuizing zie je nu het element en de headshell leads zitten.

Gebruik voor het losmaken van de connectors een punttangetje. Verwijder eerst alle kabeltjes voordat je de nieuwe plaatst. Forceer niets en begin met het plaatsen van de onderste kabeltjes. Een handige tip: maak voordat je alle kabels verwijderd even een foto van de aansluitingen. Sommige elementen hebben namelijk een slechte of soms helemaal geen signaal markering. Dan is het erg makkelijk dat je even kunt nazien hoe alle kabeltjes op de juiste manier moeten worden aangesloten.

Tip van Flip

Wat erg vervelend is, is dat de dikte van de aansluit pennen van elementen niet gestandaardiseerd is. Deze pendikte varieert afhankelijk van type en merk element van 1,25 tot 1,35 mm dikte. Met als gevolg dat veel klemmetjes niet passen, of juist veel te ruim zijn. Enige oplossing is dan om ze iets samen te knijpen of open te buigen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Open buigen gaat nog wel, maar dicht knijpen is veel lastiger. Als je niet oppast knijp je het klemmetje eenvoudig plat en kun je het weggooien. Dit is hoe ik het doe.

Pas de nieuwe headshell leads eerst voorzichtig op de aansluit pennen van het element en de toonarm connector. Ze moeten mooi strak om de pen passen en met een lichte druk aan te brengen zijn. Zijn de klemmetjes te ruim, neem dan een sate prikker en pas deze in de klemopening. Met een tangetje knijp je nu de cartridge clip voorzichtig wat nauwer. Doordat je de punt van een saté prikker gebruikt, kun je het klemmetje precies op de juiste diameter knijpen en nooit teveel dicht drukken.

Eindresultaat

Een goede verbinding tussen element en toonarm zorgt er in ieder geval voor dat er geen signaal verlies meer kan optreden door slecht klemmende contacten. Naast een goede verbinding zorgt ook de zilveren bedrading voor een winst in weergave kwaliteit. Wij vinden zilver één van de mooiste geleiders voor muzieksignalen en met het vervangen van de standaard headshell leads door deze zilveren kabels wordt het totaalbeeld van de geluidweergave verbeterd. Met name in hoogwaardige toonarm/element combinaties geldt dat winst in geluidskwaliteit én muziekbeleving wordt verkregen door verbeteringen van de zwakste schakels. Een headshell lead is zo’n zwakke schakel en een belangrijk onderdeel in de audioketen die maar al te vaak vergeten wordt.

Custom made

Voor iedereen die het beste uit zijn hifi set wil halen willen wij deze headshell leads aanbieden. Met name muziekliefhebbers die spelen met een low output MC element kunnen veel muzikale winst halen met het vervangen van de standaard leads door deze hoogwaardige zilveren leads. Dit vanwege de extreme gevoeligheid van deze elementen. Maar uiteraard zijn ook voor MM elementen deze kabels een upgrade. Een keten is zo goed als de zwakste schakel en dat is in deze deze maar al te waar. Ze worden door ons met de hand gemaakt en zijn leverbaar via onze webshop.

Audio Creative webshop / Pure Silver Headshell leads

[/nextpage]

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

5 thoughts on “Hoe vervang je de headshell leads van je (Ortofon) element?

 • 10 september 2017 om 19:18
  Permalink

  Dag Marco,goede oplossing,maar het kan nog mooier. Ik kan alleen niet meer van headshell veranderen.Dus met een ander element alles los en opnieuw monteren etc.
  Ik hebin de bajonet aansluiting van de head shell en in de arm een gaatje geboord van 1,5 mm. Daarin de hele dunne zilveren arm draadjes getrokken en de connector aan deze draden gesoldeerd. Het werkt prima,want nu kun je altijd de draden door de arm etc doortrekken. Dunne v.d.hul draad en micro arm.alleen maar winst.!!!
  Daar doen we het voor!!!

  Beantwoorden
  • 10 september 2017 om 19:25
   Permalink

   Hallo Ben, dat is idd een mooie oplossing. Maar zoals je zegt, het word lastig om te wisselen van headshell. Ook zie ik me niet zo snel een gat boren in een Ortofon SPU. Dat zou wel weer erg jammer zijn.

   Beantwoorden
 • 04 oktober 2017 om 00:18
  Permalink

  Ik heb litze draad gebruikt, dat ik van een oude antennespoel heb gehaald. Erg soepel en prima geluid. Eén ding: litzedraad solderen gaat niet vanzelf. Om het aan de klemmetjes te solderen moet je draad en klem op een aspirine leggen. De punt van de bout doet de aspirine smelten en dat laat het soldeer aan de litzedrasd hechten.

  Beantwoorden
 • 12 december 2017 om 22:38
  Permalink

  Marco, even een wat OT vraag. Ik heb in mijn SL-1200 een Jelco SA750D 9′ arm zitten. Kan ik in deze arm ook een SPU kwijt qua arm massa ? Ik heb er al eerder een DL103 met 18 gram zware headshell in gehad en dat ging prima, maar ik ben erg gecharmeerd van de muzikaliteit van de SPU elementen en zit aan een Classic GM of GME mk2 te denken.

  Beantwoorden
  • 26 december 2017 om 10:36
   Permalink

   Hallo Frank,de meningen zijn hier over verdeeld. Ik denk zelf dat een SPU wat aan de zware kant is voor deze arm. Op een Jelco 12″ zou dat wel kunnen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.