Vervang de bedrading van je Thorens platenspeler
Op dit moment zijn de oude Thorens platenspelers enorm populair. Naast de gewilde ‘oer’ Thorens TD160 heeft Thorens in de jaren 70 meerdere type platenspelers gemaakt die gestoeld zijn op de techniek van de originele TD160. Deze Thorens spelers vind je onder de naam TD160 MKII, TD 165, TD 166. Deze latere spelers zijn nagenoeg identiek aan de eerste versie en zijn allemaal platenspelers van hoge kwaliteit.
Er wordt nog wel eens misnoegend over de vervolg serie gedaan, maar ik denk dat deze spelers zeker zo goed zijn als de eerste serie. Het grootste verschil is een kunststof sub-plateau in plaats van een aluminium sub-plateau, die bij de TD160 werd toegepast en het gebruik van andere toonarmen. Ook daarvoor wil ik een lans breken. De latere toonarmen zijn gewoon erg goed en zijn een mooi staaltje techniek. Goed afgesteld zijn de Thorens armen gewoon toparmen.
Vergroening….van het koperdraad
Naast het oppoetsen van deze oude beestjes wordt er ook enorm veel geklust, gemodificeerd en aangepast aan de Thorens spelers. Een nieuwe console, ander element, betere aansluitingen enz. Hoe mooi ze kunnen worden zie je hierboven. Maar wat vaak vergeten wordt is dat de toonarm bedrading ook al weer zo’n 40 jaar oud is. Wie goed kijkt ziet vaak een gestage corrosie in de bedrading. Soms zelf groen koperoxide. Met name de Lenco toonarmen hebben hier een zekere negatieve naam in gemaakt. De overdracht van de kleine muzieksignaaltjes wordt daardoor enorm bemoeilijkt en benadeeld, wat resulteert in een afname in klankkwaliteit.
Vervangen van de bedrading
Dat betekent dus maar één ding. De toonarm bekabeling vervangen. Dan komt al direct het eerste probleem in zicht: hoe pak je dit nu goed aan? Wel het is in de eerste plaats een secuur klusje waar je even de tijd voor moet nemen, maar het is zeker geen onoverkomelijke klus.
Aan de slag
Ik zal je vertellen hoe ik dit doe en met de foto’s er bij moet het zeker lukken. Belangrijk is om eerst de arm uit de console te halen. Dat doe je door de twee M4 stelschroeven aan de basis van de toonarm los te schroeven. Vergeet overigens niet om eerst de bekabeling bij de soldeerpunten in de kast los te knippen. Laat een stukje draad zitten, zo kun je straks precies zien hoe de draden waren gemonteerd. Nu kun je de arm uit de basis halen.
Demonteren van de toonarm
Het maakt overigens niet zo heel veel uit welke arm je hebt. Deze methode werkt zowel voor de TP16 als de TP11 toonarm. Bij de armen met verwisselbare armbuis (MKII typen) is een extra stapje nemen om de plastic busjes te verwijderen. Houdt er wel rekening mee dat op deze methode de armbuis niet meer verwisselbaar is. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die deze functie nog gebruiken. Daarbij is het klankmatig ook een groot voordeel dat er zo min mogelijk (soldeer) overgangen in de bekabeling aanwezig zijn. Als de arm vrij is gaan we hem demonteren.
Daarvoor kun je het beste de toonarm uit de lagers halen. Dit is eenvoudig te doen door een tooltje te maken om het horizontale lager te lossen. Ik heb dit gedaan door in een aluminium staafje twee gaatjes te boren en daarin en 1 mm. boortjes te lijmen. Deze passen dan weer in het Thorens armlager. Draai de lagerbus zover los dat de arm vrijkomt en je deze kunt verwijderen uit het armhuis.
Een klus met gevoel
De meesten hebben wel gezien dat het belangrijkste obstakel de plastic busjes zijn die de armdelen aan elkaar verbinden. Deze zitten met een metalen pennetje in de toonarm geborgd. Ook in de headshell is gebruik gemaakt van deze constructie. Lastig? Het is makkelijker dan je wellicht denkt.
Ga in ieder geval niet met tangen of hamers aan de gang. Je beschadigt geheid de armbuis en dat is doodzonde. De plastic busjes in de toonarm zitten geborgd met een stalen pennetje. Deze kun je eenvoudig met behulp van een kolomboormachine met daarin een omgekeerd 1 mm boortje er zo uit drukken. Kijk wel even aan welke kant de pen eruit moet. De ‘vaste’ kant is verdikt en zorgt er voor dat het pennetje niet doorschiet. Die verdikking zie je op de foto hier links boven. Het pennetje moet er dus via de andere zijde worden uitgedrukt.
Ondersteun daarbij de armbuis goed en laat de armbuis volledig op het drukvlag dragen. Anders maak je zo een deuk in de armbuis. Met een lichte druk pers je het pennetje eruit en kun je de plastic inlay verwijderen. Daarna kun je het pennetje weer terugzetten. Ik doe dat zelf in een kleine bankschroef tot hij weer op zijn plaats zit.
Als alle plastic busjes zijn verwijderd kun je de arm weer in elkaar zetten en de nieuwe bedrading doorvoeren. De arm kan voorzichtig weer in het lagerhuis worden gezet en het lager worden afgesteld. Draai daarvoor de ring weer aan tot er net geen speling meer te voelen is. Het plastic busje voor de aansluiting van de headshell plaats ik overigens weer terug. Dat geeft net wat meer stevigheid. Je kunt de bedrading met de metalen aansluitpennetjes er zo uit halen. Door de vrijgekomen ruimte kan de nieuwe bedrading gewoon worden door gevoerd.
De rest van de bedrading kan daarna door de kabel worden getrokken en de arm kan weer in de lagers worden geplaatst.

Klaar is Kees
Zo, dat was eigenlijk alles. Soldeer aan de uiteinden van de bedrading een set goede cartridge clips. Vergeet ook niet de massa kabel aan te sluiten. Anders is een dikke brom het resultaat. Ik gebruik zelf zelf de bedrading van element tot de RCA aansluit-bussen zonder onderbreking en laat de aansluiting in de kast achterwege. Voor wie het toch niet aandurft deze klus te doen, kunnen wij daar een hand in helpen. Ook een service beurt tot en met een complete upgrade van je Thorens speler kunnen we verzorgen. In onze webshop vind je daarover meer informatie.
Nuttige informatie en leerzaam om te lezen wederom.
Laat ik nou toevallig vorige week met hetzelfde klusje bezig zijn geweest.
Een Thorens TP11 op een Lenco F50-8 (bouwjaar rond 1958 !!) gemonteerd.
Ik heb wel het verbindingsbusje laten zitten zodat de headshell demontabel is.
Zit er nu echter wel aan te denken om deze verbinding ook weg te halen.
(Najaarsklusje wellicht?)
De combinatie ‘speelt’ echter geweldig nu,alleen volgende week nog even het stalen kogeltje
van de Lenco lager vervangen voor een keramisch exemplaartje!
Ik blijf jullie projecten met veel interesse volgen.
Groet,
Doessie
gebruiken jullie nog een specifiek type bekabeling? En wat voor aansluitbusjes gebruiken jullie?
Wij gebruiken Cardas toonarm bekabeling en zilver Cardas cartridge clips
Hallo Marco,
naar aanleiding van je artikel heb ik de bedrading van mijn 45 jaar oude Thorens vervangen.
Het solderen van de dunne kabeltjes vond ik het lastigste deel, maar het is prima gelukt.
In combinatie met een Ortofon MC1 elementen staat het geheel weer heerlijk te “spelen”.
Bedankt voor de duidelijke instructie!
groet Jur Osinga
Hallo Jur, graag gedaan en veel luisterplezier!
Is het ook mogelijk om een thorens tp 63 toonarm te herbedraden ? Mvg
Marco,
Ik krijg de soldeer niet aan het vloeien over de kern van de cardas bedrading. Het hecht niet aan de kern van de draad. Wat doe ik hieraan?
Verder lukt het overigens prima, ik heb een bitje uit een set met allerlei bitje bewerkt op een slijpmachine, daarmee kon ik heel makkelijk de toonarm losschroeven. Het bitje had al een gleufje in het midden, dus ik moest alleen de zijkanten afslijpen.
Ik hoor graag hoe ik de draad gesoldeerd krijg.
Inmiddels is het gelukt. Ik heb de gestripte draden even ontvet met alcohol. Daarna vloeide de soldeer er prima in.
Ik zie dat de plastic female connector die in de buis gestoken is hol is. Hoe heb je dit gedaan? Kunnen de pennetjes eruit? Of heb je deze doorgeboord.
Die pennetjes kunnen er eenvoudig uit waardoor er ruimte ontstaat voor de nieuwe bedrading.
Beste Marco,
” Ik gebruik zelf zelf de bedrading van element tot de RCA aansluit-bussen zonder onderbreking en laat de aansluiting in de kast achterwege.”
Ik begrijp dat je geen overgang soldeert en dus sluit je de RCA tulpstekkertjes in de versterker dan rechtstreeks aan op de dunne draadjes die door de toonarm lopen? Hoe lang maak je die draadjes dan? De je er iets van bescherming omheen?
alvast bedankt
mvg
Frederick
Hallo Frederick, Nee, ik sluit de dunne bekabeling niet aan op tulpstekkers, maar op de extra RCA aansluitingen die ik op de kast aan de achterzijde heb gemaakt. Heb ik die niet, dan maak ik wel een onderbreking en een nieuwe RCA kabel zoals het origineel is gedaan bij Thorens. Wel maak ik een geheel nieuwe aarde-aansluiting en komt er geen aarde aan de signaal bekabeling.
Goedemiddag, ik las vandaag het artikel over het vervangen van een bedrading van Thorens, ik heb
zelf het 165 model (eerste versie).
Ik heb mijn tonearm beschadigd en ben gedwongen de bedrading te vervangen van de arm. Die van de Headshell zijn al vervangen, nu nog de draden die door de buis/tone-arm lopen naar de contactpunten onder in de houten kast.
De oude draden zijn twee ‘goudkleurige’ draden. De ene goude draad wordt op het einde een gele draad die is gesplitst, dus één gouden wordt twee gele op het einde. Hetzelfde geldt voor de andere gouden draad ie op het einde een rode wordt, ook gesplitst in twee rode. En elke afsplitsing van die draden is gesoldeerd op twee plekken. Dus vier gesoldeerde afsplitsingen op vier contactpunten.
Twee plekken voor rechts en twee plekken voor links.
Nu is mijn nieuwe bedrading vier dunne draden in vier kleuren, Rood, Blauw, Groen en Wit.
Als ik het goed wil doen en ik heb voor rechts Rood/Groen en Wit/blauw voor links bijvoorbeeld.en stel ik wil de contactpunten (4 punten) opnieuw solderen. Ik begin b.v. Rechts maakt het dan uit welk puntje van de twee de Rode komt of de Groene draad? Of is er ook bij die contactpunten bij het rechterkanaal een volgorde waar persé de rode op de ene moet en de groene persé op de andere?
De ‘gouden’ kabel heeft een geïsoleerde kern en een afschermende mantel. De kern is de signaalvoerende draad (rood voor rechts) en de andere draad (geel/wit voor links). De afscherming is resp. groen en blauw. Soldeer dus de nieuwe bekabeling op deze manier op de aansluit strip.
Hoi Marco,
Kan je me vertellen waar je de nieuwe aarde aansluiting maakt als je de toonarm bekabeling direct aansluit op de rca connectors.
Ik maak de steraarde ergens op de chassisplaat. Het ligt een beetje aan het type Thorens. Maar als het enigszins mogelijk is gebruik ik een bestaande schroef of soldeerlip.