Vervang de bedrading van je Thorens platenspeler

Thorens TD160Op dit moment zijn de oude Thorens platenspelers enorm populair. Naast de gewilde ‘oer’ Thorens TD160 heeft Thorens in de jaren 70 meerdere type platenspelers gemaakt die gestoeld zijn op de techniek van de originele TD160. Deze Thorens spelers vind je onder de naam TD160 MKII, TD 165, TD 166. Deze latere  spelers zijn nagenoeg identiek aan de eerste versie en zijn allemaal platenspelers van hoge kwaliteit. Schermafbeelding 2015-08-10 om 20.48.45Er wordt nog wel eens misnoegend over de vervolg serie gedaan, maar ik denk dat deze spelers zeker zo goed zijn als de eerste serie. Het grootste verschil is een kunststof sub-plateau in plaats van een aluminium sub-plateau, die bij de TD160 werd toegepast en het gebruik van andere toonarmen. Ook daarvoor wil ik een lans breken. De latere toonarmen zijn gewoon erg goed en zijn een mooi staaltje techniek. Goed afgesteld zijn de Thorens armen gewoon toparmen.

Thorens TP11Thorens TP16

Vergroening….van het koperdraad

Thorens tonearm rewire-8Naast  het oppoetsen van deze oude beestjes wordt er ook enorm veel geklust, gemodificeerd en aangepast aan de Thorens spelers. Een nieuwe console, ander element, betere aansluitingen enz. Hoe mooi ze kunnen worden zie je hierboven. Maar wat vaak vergeten wordt is dat de toonarm bedrading ook al weer zo’n 40 jaar oud is. Wie goed kijkt ziet vaak een gestage corrosie in de bedrading. Soms zelf groen koperoxide. Met name de Lenco toonarmen hebben hier een zekere negatieve naam in gemaakt. De overdracht van de kleine muzieksignaaltjes wordt daardoor enorm bemoeilijkt en benadeeld, wat resulteert in een afname in klankkwaliteit.

Vervangen van de bedrading

Dat betekent dus maar één ding. De toonarm bekabeling vervangen. Dan komt al direct het eerste probleem in zicht: hoe pak je dit nu goed aan? Wel het is in de eerste plaats een secuur klusje waar je even de tijd voor moet nemen, maar het is zeker geen onoverkomelijke klus. Thorens tonearm rewire

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

 • Nuttige informatie en leerzaam om te lezen wederom.
  Laat ik nou toevallig vorige week met hetzelfde klusje bezig zijn geweest.
  Een Thorens TP11 op een Lenco F50-8 (bouwjaar rond 1958 !!) gemonteerd.
  Ik heb wel het verbindingsbusje laten zitten zodat de headshell demontabel is.
  Zit er nu echter wel aan te denken om deze verbinding ook weg te halen.
  (Najaarsklusje wellicht?)

  De combinatie ‘speelt’ echter geweldig nu,alleen volgende week nog even het stalen kogeltje
  van de Lenco lager vervangen voor een keramisch exemplaartje!

  Ik blijf jullie projecten met veel interesse volgen.

  Groet,

  Doessie

 • Hallo Marco,

  naar aanleiding van je artikel heb ik de bedrading van mijn 45 jaar oude Thorens vervangen.
  Het solderen van de dunne kabeltjes vond ik het lastigste deel, maar het is prima gelukt.
  In combinatie met een Ortofon MC1 elementen staat het geheel weer heerlijk te “spelen”.
  Bedankt voor de duidelijke instructie!

  groet Jur Osinga

 • Marco,

  Ik krijg de soldeer niet aan het vloeien over de kern van de cardas bedrading. Het hecht niet aan de kern van de draad. Wat doe ik hieraan?

  Verder lukt het overigens prima, ik heb een bitje uit een set met allerlei bitje bewerkt op een slijpmachine, daarmee kon ik heel makkelijk de toonarm losschroeven. Het bitje had al een gleufje in het midden, dus ik moest alleen de zijkanten afslijpen.

  Ik hoor graag hoe ik de draad gesoldeerd krijg.

 • >