Vervang de bedrading van je Thorens platenspeler

Thorens TD160Op dit moment zijn de oude Thorens platenspelers enorm populair. Naast de gewilde ‘oer’ Thorens TD160 heeft Thorens in de jaren 70 meerdere type platenspelers gemaakt die gestoeld zijn op de techniek van de originele TD160. Deze Thorens spelers vind je onder de naam TD160 MKII, TD 165, TD 166. Deze latere  spelers zijn nagenoeg identiek aan de eerste versie en zijn allemaal platenspelers van hoge kwaliteit. Schermafbeelding 2015-08-10 om 20.48.45Er wordt nog wel eens misnoegend over de vervolg serie gedaan, maar ik denk dat deze spelers zeker zo goed zijn als de eerste serie. Het grootste verschil is een kunststof sub-plateau in plaats van een aluminium sub-plateau, die bij de TD160 werd toegepast en het gebruik van andere toonarmen. Ook daarvoor wil ik een lans breken. De latere toonarmen zijn gewoon erg goed en zijn een mooi staaltje techniek. Goed afgesteld zijn de Thorens armen gewoon toparmen.

Thorens TP11Thorens TP16

Vergroening….van het koperdraad

Thorens tonearm rewire-8Naast  het oppoetsen van deze oude beestjes wordt er ook enorm veel geklust, gemodificeerd en aangepast aan de Thorens spelers. Een nieuwe console, ander element, betere aansluitingen enz. Hoe mooi ze kunnen worden zie je hierboven. Maar wat vaak vergeten wordt is dat de toonarm bedrading ook al weer zo’n 40 jaar oud is. Wie goed kijkt ziet vaak een gestage corrosie in de bedrading. Soms zelf groen koperoxide. Met name de Lenco toonarmen hebben hier een zekere negatieve naam in gemaakt. De overdracht van de kleine muzieksignaaltjes wordt daardoor enorm bemoeilijkt en benadeeld, wat resulteert in een afname in klankkwaliteit.

Vervangen van de bedrading

Dat betekent dus maar één ding. De toonarm bekabeling vervangen. Dan komt al direct het eerste probleem in zicht: hoe pak je dit nu goed aan? Wel het is in de eerste plaats een secuur klusje waar je even de tijd voor moet nemen, maar het is zeker geen onoverkomelijke klus. Thorens tonearm rewire

 Save as PDF

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

16 thoughts on “Vervang de bedrading van je Thorens platenspeler

 • 12 augustus 2015 om 12:16
  Permalink

  Nuttige informatie en leerzaam om te lezen wederom.
  Laat ik nou toevallig vorige week met hetzelfde klusje bezig zijn geweest.
  Een Thorens TP11 op een Lenco F50-8 (bouwjaar rond 1958 !!) gemonteerd.
  Ik heb wel het verbindingsbusje laten zitten zodat de headshell demontabel is.
  Zit er nu echter wel aan te denken om deze verbinding ook weg te halen.
  (Najaarsklusje wellicht?)

  De combinatie ‘speelt’ echter geweldig nu,alleen volgende week nog even het stalen kogeltje
  van de Lenco lager vervangen voor een keramisch exemplaartje!

  Ik blijf jullie projecten met veel interesse volgen.

  Groet,

  Doessie

  Beantwoorden
 • 05 september 2015 om 17:21
  Permalink

  gebruiken jullie nog een specifiek type bekabeling? En wat voor aansluitbusjes gebruiken jullie?

  Beantwoorden
  • 05 september 2015 om 17:30
   Permalink

   Wij gebruiken Cardas toonarm bekabeling en zilver Cardas cartridge clips

   Beantwoorden
 • 11 september 2015 om 21:20
  Permalink

  Hallo Marco,

  naar aanleiding van je artikel heb ik de bedrading van mijn 45 jaar oude Thorens vervangen.
  Het solderen van de dunne kabeltjes vond ik het lastigste deel, maar het is prima gelukt.
  In combinatie met een Ortofon MC1 elementen staat het geheel weer heerlijk te “spelen”.
  Bedankt voor de duidelijke instructie!

  groet Jur Osinga

  Beantwoorden
  • 11 september 2015 om 23:41
   Permalink

   Hallo Jur, graag gedaan en veel luisterplezier!

   Beantwoorden
 • 10 december 2016 om 18:23
  Permalink

  Is het ook mogelijk om een thorens tp 63 toonarm te herbedraden ? Mvg

  Beantwoorden
 • 27 december 2016 om 23:22
  Permalink

  Marco,

  Ik krijg de soldeer niet aan het vloeien over de kern van de cardas bedrading. Het hecht niet aan de kern van de draad. Wat doe ik hieraan?

  Verder lukt het overigens prima, ik heb een bitje uit een set met allerlei bitje bewerkt op een slijpmachine, daarmee kon ik heel makkelijk de toonarm losschroeven. Het bitje had al een gleufje in het midden, dus ik moest alleen de zijkanten afslijpen.

  Ik hoor graag hoe ik de draad gesoldeerd krijg.

  Beantwoorden
  • 31 december 2016 om 09:07
   Permalink

   Inmiddels is het gelukt. Ik heb de gestripte draden even ontvet met alcohol. Daarna vloeide de soldeer er prima in.

   Beantwoorden
 • 23 juli 2019 om 22:17
  Permalink

  Ik zie dat de plastic female connector die in de buis gestoken is hol is. Hoe heb je dit gedaan? Kunnen de pennetjes eruit? Of heb je deze doorgeboord.

  Beantwoorden
  • 23 juli 2019 om 23:02
   Permalink

   Die pennetjes kunnen er eenvoudig uit waardoor er ruimte ontstaat voor de nieuwe bedrading.

   Beantwoorden
 • 24 februari 2020 om 12:57
  Permalink

  Beste Marco,
  ” Ik gebruik zelf zelf de bedrading van element tot de RCA aansluit-bussen zonder onderbreking en laat de aansluiting in de kast achterwege.”

  Ik begrijp dat je geen overgang soldeert en dus sluit je de RCA tulpstekkertjes in de versterker dan rechtstreeks aan op de dunne draadjes die door de toonarm lopen? Hoe lang maak je die draadjes dan? De je er iets van bescherming omheen?

  alvast bedankt
  mvg
  Frederick

  Beantwoorden
  • 24 februari 2020 om 14:12
   Permalink

   Hallo Frederick, Nee, ik sluit de dunne bekabeling niet aan op tulpstekkers, maar op de extra RCA aansluitingen die ik op de kast aan de achterzijde heb gemaakt. Heb ik die niet, dan maak ik wel een onderbreking en een nieuwe RCA kabel zoals het origineel is gedaan bij Thorens. Wel maak ik een geheel nieuwe aarde-aansluiting en komt er geen aarde aan de signaal bekabeling.

   Beantwoorden
 • 03 maart 2020 om 19:22
  Permalink

  Goedemiddag, ik las vandaag het artikel over het vervangen van een bedrading van Thorens, ik heb
  zelf het 165 model (eerste versie).
  Ik heb mijn tonearm beschadigd en ben gedwongen de bedrading te vervangen van de arm. Die van de Headshell zijn al vervangen, nu nog de draden die door de buis/tone-arm lopen naar de contactpunten onder in de houten kast.
  De oude draden zijn twee ‘goudkleurige’ draden. De ene goude draad wordt op het einde een gele draad die is gesplitst, dus één gouden wordt twee gele op het einde. Hetzelfde geldt voor de andere gouden draad ie op het einde een rode wordt, ook gesplitst in twee rode. En elke afsplitsing van die draden is gesoldeerd op twee plekken. Dus vier gesoldeerde afsplitsingen op vier contactpunten.
  Twee plekken voor rechts en twee plekken voor links.
  Nu is mijn nieuwe bedrading vier dunne draden in vier kleuren, Rood, Blauw, Groen en Wit.
  Als ik het goed wil doen en ik heb voor rechts Rood/Groen en Wit/blauw voor links bijvoorbeeld.en stel ik wil de contactpunten (4 punten) opnieuw solderen. Ik begin b.v. Rechts maakt het dan uit welk puntje van de twee de Rode komt of de Groene draad? Of is er ook bij die contactpunten bij het rechterkanaal een volgorde waar persé de rode op de ene moet en de groene persé op de andere?

  Beantwoorden
  • 03 maart 2020 om 20:14
   Permalink

   De ‘gouden’ kabel heeft een geïsoleerde kern en een afschermende mantel. De kern is de signaalvoerende draad (rood voor rechts) en de andere draad (geel/wit voor links). De afscherming is resp. groen en blauw. Soldeer dus de nieuwe bekabeling op deze manier op de aansluit strip.

   Beantwoorden
 • 23 november 2020 om 13:54
  Permalink

  Hoi Marco,

  Kan je me vertellen waar je de nieuwe aarde aansluiting maakt als je de toonarm bekabeling direct aansluit op de rca connectors.

  Beantwoorden
  • 25 november 2020 om 19:59
   Permalink

   Ik maak de steraarde ergens op de chassisplaat. Het ligt een beetje aan het type Thorens. Maar als het enigszins mogelijk is gebruik ik een bestaande schroef of soldeerlip.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.