Van oude Lenco L75 naar high-end platenspeler

Een fijne combinatie

Ik kan alleen maar zeggen, dat een combinatie als deze Lenco met 12” Groovemaster toonarm en de Ortofon SPU classic, een waanzinnig mooie combinatie is. De arm heeft een sublieme tracking en door de ‘drive’ van de Lenco idler aandrijving, geeft dit een volle stevige sound met veel detail en finesse. Er wordt wel eens geroepen, dat een hoge tracking force (naalddruk) een slijtage slag is voor je Lp.Audio-Creative Lenco L75 Dat wil ik graag ontkrachten. Ik denk zelfs, dat een dergelijk zwaar element minder schade veroorzaakt, dan de hoog compliantie elementen, op een heel lichte toonarm. Het toch wat zenuwachtige gewiebel van een naald in lichtgewicht armsysteem, zeker als deze niet goed is afgeregeld, maakt meer schade dan je waarschijnlijk vermoed. Opvallend bij deze draaitafel, is het gemis aan tikjes en kraakjes. Zelfs bij wat minder goede Lp’s. Het is gewoon doodstil in de groef. Als ik met een goede LP twee tikjes op een hele Lp hoor, dan overdrijf ik het niet…

Verslavend goed

Audio-Creative Lenco L75-49Dat deze Lenco zo goed is, kan ik zeggen, doordat ik er gelijktijdig een volledig gerestaureerde Thorens TD124 MKII naast heb staan. De Thorens TD124 wordt gezien als één van de beste platenspelers ter wereld. Mijn Thorens TD124 heeft echter geen massieve kast, maar een originele Schopper console. Dit is een relatief dunne, open kast, waarin de Thorens op rubberen ‘grommets’ rust. Op dit moment speelt de Lenco al een week of drie, zonder dat ik de behoefte heb om te wisselen van speler. Met een nieuwe step-up trafo, gebaseerd op de Cinemag CM-14401,  is het alleen maar erger geworden…. Ik ben verslaafd aan dit geluid en aan de muzikaliteit van deze Lenco.

Deze Lenco is klankmatig beter dan mijn Thorens TD124…

Echt, deze Lenco, zoals ik hem hier heb staan, is klankmatig gewoon wat beter dan mijn Thorens TD124. Ik kan het niet anders zeggen. De Lenco is stiller en muzikaler. Oef, wat zeg ik nu. Audio-Creative Lenco L75Jazeker, gewoon naast elkaar met dezelfde arm en element, wint deze Lenco het van de Thorens. Dat mag ook wel eens gezegd worden. De Thorens TD124 heeft net als de Garrard 301/401 een ware cultstatus gekregen, waarbij kritiek en competitie nauwelijks meer mogelijk is. Ik wil dan ook een lans breken voor deze oude Lenco spelers. Vaak genoemd als ‘poor man’s’ idler draaitafel. Een minderwaardige en onterechte waardering, vind ik zelf. Ik denk dat de Lenco platenspelers, mits goed gerestaureerd en in de juiste setting,  gewoon net zo goed zijn als de Garrard 301/401 en de Thorens TD 124. Dit wat betreft betrouwbaarheid, constructie en muzikaliteit.

Probleem analyse

Waar het klankverschil precies in zit, is wat lastiger te zeggen. De Thorens TD 124 produceert zeker meer bijgeluid. Waar de Lenco muisstil is, is er bij de Thorens TD124 altijd een grondgeruis hoorbaar. Let wel, mijn luidspreker systeem is een hoog rendement systeem. Hierdoor vallen dit soort geluiden gewoon sneller op en zijn duidelijker hoorbaar, dan een standaard rendement luidspreker systeem. Op een normaal rendement luidspreker, is dit verschil waarschijnlijk niet eens horen. Het is ook afhankelijk van de kwaliteit en persing van de gebruikte Lp. Voor zover ik het nu kan beoordelen, wordt dit ‘geruis’ veroorzaakt door een versterking van de resonanties van de motor en Lp, welke door de relatief dunne kast, naar de naald en element worden overgebracht. Maar helemaal zwart-wit wil ik het niet stellen. Daar heb ik nog te weinig van onderzocht. Er zijn meerder factoren die hierin een rol spelen. Volgende stap is dan ook de Thorens TD124 in een mooie zware kast te bouwen. Ik heb al wat ideeën. Garrard 401Ook een Garrard 401 staat in de startblokken voor een nieuwe console. Als je een beetje op het www zoekt, zie je dat het gros van deze spelers ook in een massieve, zware console is gebouwd. Genoeg materiaal voor een mooie vergelijkingstest, denk ik zo. Dan gaan we ook meten aan de spelers, want dat geeft inzicht in de werkelijke processen. Maar dat voor later.

Eindresultaat

Dit project laat zien dat je met een simpele ‘afgedankte’ Lenco, een top platenspeler kunt bouwen, die klankmatig niets onderdoet aan de ‘grote jongens’. Wat heet, ik denk dat een Lenco gewoon net zo goed en soms beter presteert, afhankelijk van de gebruikte materialen en console. Daarnaast zijn de prijzen van de Thorens TD124 en Garrard 301/401 de laatste jaren enorm gestegen. Je betaalt nu voornamelijk een forse meerprijs, als verzamelaars object. Hierdoor betaal je uiteindelijk veel geld voor de ‘looks’ en niet voor de muziek. Mocht je besluiten om een degelijk project te starten of heb je al een Lenco draaitafel omgebouwd, laat het dan weten. Als je het leuk vind plaatsen we een foto met het eindresultaat op de website.

Veel bouwplezier!

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

46 gedachten over “Van oude Lenco L75 naar high-end platenspeler

 • 31 maart 2015 om 19:56
  Permalink

  Mooi, erg mooi resultaat! Die gegraveerde plaatjes zijn super! De artikelen op deze site hebben mij geinspiteerd om zelf een oude L75 een makeover te geven. Die krijgt ook een ietwat gewijzigd uiterlijk met respect voor de klassieke looks. Hier vast een ‘werkfoto’… De plint is aan de buitenkant ‘bijna’ standaard, maar vanbinnen helemaal opgevuld (‘solid’ gemaakt). Nog even en hij is af.
  Hoe krijg je de mat zo mooi zwart?

  Beantwoorden
 • 31 maart 2015 om 20:18
  Permalink

  Hoi Henri
  Dank voor het compliment. 🙂 De mat is gewoon zoals ik hem van een L78 heb gehaald. Wel een beetje opgepoetst. Dat ziet er strak uit! Het blijft een mooie klassieke kleur, dat gebroken wit/creme..

  Beantwoorden
 • 01 april 2015 om 00:05
  Permalink

  Ik heb een vraag over dit project. Ik lees, dat een met een tussenwiel werkende platenspeler ‘muzikaal gezien’ superieur is aan een snaar aangedreven draaitafel. Wat wordt in hemelsnaam met dit jargon bedoeld? Kan zo’n platenspeler noten lezen, of levert het apparaat een eigen bijdrage aan de muziek los van wat er in de groeven staat? Zorgt het tussenwiel voor een betere interpretatie van het muziekstuk? En hoe doet zo’n tussenwiel dat dan? Volgens mij is het de bedoeling dat het ding precies weergeeft wat er in de groeven van de plaat staat, niks meer en niks minder.

  Beantwoorden
  • 01 april 2015 om 09:55
   Permalink

   Hallo Adri,
   Je hebt gelijk dat een tussenwiel of snaar niets aan het geluid mag bijdragen. In de praktijk is dit echter niet zo. Elke motor, cq aandrijving maakt geluid en veroorzaakt resonanties, die aan het gevoelige element worden doorgegeven. Dit resulteert uiteindelijk klankmatig in kwaliteits verlies. Ook een stabiele, krachtige omloopsnelheid is enorm belangrijk voor de uiteindelijke muziekbeleving. En vooral dat laatste gaat met een tussenwiel aandrijving veel beter dan een snaar aandrijving.

   Beantwoorden
 • 01 april 2015 om 11:54
  Permalink

  Marco, mooi dat je lekker verder gaat met de Lenco’s. Ben zelf ook erg tevreden met mijn lopende project. Ik ben erg benieuwd naar de elektronische motorregeling van Dick, want dat is dan zo’n beetje de laatste modificatie die mij nog te doen staat. (heb al tussenwiel vervangen, motor gereviseerd, lager vervangen, lager aan de onderzijde vastgezet ook een mooie tweak!)
  Zo’n Lenco speelt met zo ongelooflijk veel plezier, dat is erg fijn om eens te horen. Ook audiocollega’s die eens komen luisteren kunnen dat beamen.

  Beantwoorden
  • 19 september 2015 om 20:51
   Permalink

   Hoi Sander,

   Ik ben heel benieuwd hoe je het lager hebt vastgezet. Met een plaatje tegen de onderkant van het console geschroefd?
   Kun je mij de afmetingen van dat plaatje geven? Zou erg fijn zijn.
   Is het nieuwe lager het lager dat PTP verkoopt?

   Groeten,
   Frank

   Beantwoorden
 • 02 april 2015 om 19:38
  Permalink

  Ik heb me een tijdje geleden ook uitgeleefd op een lenco 76s. Zie de foto: ‘t was een hele mooie speler geworden. Mij ontbrak het geld om er een 12 inch arm op te plaatsen, dus heb de s- arm erop gelaten. Hij speelde gewoon heel erg prettig. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om toch mijn thorens 125 te laten, maar misschien pak ik nog wel eens een lenco aan, en dan in kleine stapjes doorsparen voor een 12 inch arm. Gewoon een hele mooie DT!

  Beantwoorden
  • 01 oktober 2015 om 10:32
   Permalink

   Hoi Gerard,

   Mijn complimenten voor het geweldige strakke console!
   Is deze van hout gemaakt en hoe heb je die strak gespoten?

   Groeten,
   Frank

   Beantwoorden
 • 03 april 2015 om 14:08
  Permalink

  Het sjabloon is uitsluitend bedoeld voor doe-het-zelfprojecten. Commerciële toepassing is enkel toegestaan met toestemming van de ontwerper (te bereiken via Lenco Heaven)
  Piero/ropie (de ontwerper)

  Beantwoorden
 • 06 april 2015 om 14:16
  Permalink

  De Lenco is prachtig.
  Leuk om te lezen dat de Lenco iets beter klinkt dan de Thorens 124.
  Dat heb ik meer mensen horen zeggen die bij mij geluisterd hebben.
  Uiteraard klinkt de Spu op de Thorens ook heel goed.
  Maar het best klinkt hij toch op mijn Garrard 301 die in een marmeren console hangt.

  Beantwoorden
 • 12 april 2015 om 23:55
  Permalink

  Weer een mooi project ! De mogelijkheden van de Lenco zijn ongekend, op LH zijn ook alternatieven te vinden voor een nieuwe bearing die te koppelen is aan de olint voor nog minder resonanties. Ik denk wel dat met alternatieven voor de plint bv corian, natuursteen, aluminium, hardhout of combinaties hiervan etc. het effect hiervan met de ptp beter te horen is maar deze retro style is super! ben heel benieuwd naar de voeding en hoe je die zelf kunt maken..

  Beantwoorden
 • 13 april 2015 om 00:04
  Permalink

  zie hanze hifi mbt eenvoudige upgrade ophanging motor met veren ipv rubbers, wellicht dat hier her verschil gemaakt wordt mvg hendrk

  Beantwoorden
  • 13 april 2015 om 08:34
   Permalink

   Hallo Hendrik,
   Ik heb de Thorens met de nieuwe vering.

   Beantwoorden
 • 17 mei 2015 om 21:09
  Permalink

  Een mooi project! In het kader van ‘zo veel mogelijk Lenco’ heb ik ook de console behouden en zo massief mogelijk opgevuld met hout. Het geheel weegt nu ruim 15 kg. Heb daarop een Jelco SA 250 ST arm gemonteerd. Die heeft dezelfde maten (pivot to spindle, eff. lengte en overhang) als de Lenco arm. Om de hoogt goed te krijgen heb ik de ronde montage-voet omgekeerd aan de onderkant van het stalen Lenco plateau gezet. Met een rechte imbus schroevendraaier is de arm vast en los te schroeven, door een gaatje achterin de opstaande kant van het stalen plateau. Het in de handel verkrijgbare rode Jelco snoer is onhandig want de stekker is te dik; is niet door het montage-gat naar boven te halen. Daarvoor heb ik bij Audi Sensibility een Impact SE snoer gekocht. Fantastisch qua klank en handige montage: snoer van onderaf door het montage-gat, aan de arm bevestigen en het geheel laten zakken.
  Groet, Hans
  meer foto’s en beschrijving op aanvraag

  Beantwoorden
  • 22 september 2015 om 10:11
   Permalink

   Hoi Hans
   Kan je een paar foto’s maken van de montagevoet in close-up en waar je dat gaatje in de zijrand hebt geboord?
   Alvast bedankt.

   Beantwoorden
 • 12 juni 2015 om 22:33
  Permalink

  Een goed gerestaureerde idler klinkt hoorbaar altijd strakker(lees: echter), dan een gemiddelde snaar-aangedreven speler. Je moet echt vele duizenden euro’s uitgeven om die “drive” te evenaren. Persoonlijk koop ik daar dan liever een mooi element en/of arm voor, of misschien zelfs wel …lp’s.

  Beantwoorden
 • 30 september 2015 om 17:13
  Permalink

  Hoi Marco,

  Kan ik voor de 10mm toplaag ook Okoume multiplex gebruiken?
  Dit kom ik nl. vaak in 10mm tegen.

  Groeten,
  Frank

  Beantwoorden
  • 30 september 2015 om 17:21
   Permalink

   Hallo frank,
   Dat is geen enkel probleem.

   Beantwoorden
    • 27 november 2015 om 16:29
     Permalink

     Hallo Frank, de cutout is het probleem niet. Echter is het wel zo dat de bodemplaat van het Lenco chassis precies 10 mm. diep is. Met een diepere uitsnede wordt deze dan zwevend. Ik vind het prettig dat de stalen console zoveel mogelijk contact maakt met de houten console.

     Beantwoorden
 • 31 oktober 2015 om 01:01
  Permalink

  Hoi Marco,

  Ik zit met smart te wachten op je artikel over het zware td124 console.
  Er zijn daarvoor geen bouw templates te vinden.
  Of weet je toevallig wel waar die te vinden?

  Groeten,
  Frank

  Beantwoorden
  • 14 december 2015 om 10:46
   Permalink

   Hallo Frank, het staat zeker nog op mijn lijstje… templates weet ik niet zo waar je deze kunt vinden.

   Beantwoorden
 • 05 november 2015 om 17:28
  Permalink

  Beste Marco,

  complimenten, ziet er goed uit! Wat zijn de totale afmetingen van de plint die je gemaakt heb? Ik wil de optie open houden er ook ooit een 12″ arm op te monteren.

  groeten

  Beantwoorden
 • 15 december 2015 om 21:03
  Permalink

  Hoi Marco,

  Ik zoek en zoek, maar kan geen gegevens vinden van mijn oude Lenco L76….. Wel de L75 en de L78. Kun jij me wellicht helpen? Ik vraag mij af of de door jou gebruikte tekeningen ook voor de L76 geschikt zijn.

  Alvast bedankt.

  Groet,

  Sjoerd Smits

  Beantwoorden
 • 14 januari 2016 om 16:48
  Permalink

  Hallo!

  Ik heb recent een TD 160 gekocht en zit met t idee te spelen om hier een massief aluminium plint voor m te maken. Is het verstandig om aluminium ipv hout te gebruiken?

  Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 11:45
  Permalink

  Op 17 mei vorig jaar heb ik gereageerd met een foto’tje van mijn L75 met een Jelco arm. Nu zie ik dat er een vraag over is gesteld. Beetje laat maar hier de foto’s

  Beantwoorden
 • 03 juli 2016 om 22:02
  Permalink

  Hallo,

  Ik zou heel graag de voeding voor een L78 waarover Dick uitgebreid zou gaan schrijven maken. Is er al meer informatie over te vinden ergens?
  Ik heb een L78 in zeer goede staat kunnen kopen en hoop er iets heel moois van te kunnen maken. En dan ook een plaat kopen om er op te draaien!
  🙂

  Beantwoorden
 • 30 november 2016 om 17:58
  Permalink

  Hoi Marco,
  Ik weet dat er best wel wat tijd verstreken is sinds je dit artikel hebt gepost. Maar ik ben nu bezig met mij verdiepen in het aanpassen van een L75, en deze ziet er fantastisch uit. Ik vroeg me dan ook af wat de totale afmetingen (lxb) van de plint waren.

  Beantwoorden
 • 01 december 2016 om 11:03
  Permalink

  Hoi Marco,

  Allereerst, wat is goed artikel! Ik heb eigenlijk dezelfde vraag als Richardo;
  Wat zijn de totale afmetingen van de plint die je gemaakt heb? Ik wil de optie open houden er ook ooit een 12″ arm op te monteren.

  Beantwoorden
 • 14 december 2016 om 20:03
  Permalink

  Hoi Marco,

  ik heb mijn oog laten vallen op een L78SE arm (Jelco) degen met het anti skating wieltje .
  Heb ook onlangs een l78 gekocht voor een prikje ,en deze is nog in prima staat ,ga hem wel demonteren
  en alles mooi schoonmaken en smeren ?
  Nu is mijn vraag: kan ik de arm van de L78SE ,,S,, shaped ,monteren op een L78 ? of moet er uitgelijnd worden ?
  Heb jij soms een tekening met maten van die arm?

  mvg,
  willy

  Beantwoorden
  • 11 april 2017 om 11:23
   Permalink

   De spindel tot pivot afstanden van een L78S(E) en een L78 zijn verschillend, de spindel tot pivot afstand van een L78S(E) is 202mm, die van de L78 is 210mm, de arm op een L78S(E) is een Jelco SA-13TLI waarvan ik de tekening heb bijgevoegd, daar staat 210mm als maat maar het is toch echt 202mm.

   Beantwoorden
 • 19 december 2016 om 13:46
  Permalink

  Hallo Marco!

  Zeer interessante projecten dat je hier neergeschreven hebt voor ons!
  Ik heb zelf recent een Lenco L75 gekocht om volledig te restaureren, nieuw lakje, nieuwe plint, andere toonarm,…
  Om de zwarte verf van het chassis te verwijderen, gebruik je dan ook een korrel 320 om te schuren? En doe je dit dan met de hand?

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 • 30 maart 2017 om 19:54
  Permalink

  Hoe zorg ik dat antiskating tonearm L75 inorde komt. Kan nergens vinden. Hoe doe ik dat? Vide
  Handleiding NL???

  Beantwoorden
 • 03 april 2017 om 11:55
  Permalink

  Goedemorgen allemaal,

  mooie projecten zeg!
  Ik heb zelf een Lenco L58 en wil deze eerst testen. Aan de achterkant zit een DIN plug met vijf pennetjes.
  Kan deze platenspeler zomaar op een “moderne” versterker aangesloten worden? Ik zie verloopkabels op internet van Female DIN naar twee tulp plugjes.

  Beantwoorden
 • 06 april 2017 om 11:56
  Permalink

  Beste Marco,

  Inderdaad mooie projecten! Ik heb een vraag en hopelijk kan jij mij helpen. Onlangs heb ik een Dual 704 aangeschaft en deze zou eigenlijk opnieuw gespoten/gelakt moeten worden met een mat zwart antraciete verf. Weet jij welke verf ik daarvoor het beste kan gebruiken? En hoe dit aan te pakken? Ik kan hier online geen info over vinden. Bedankt alvast!

  Beantwoorden
  • 06 april 2017 om 12:29
   Permalink

   Hallo Martijn, ik gebruik eigenlijk altijd de acrylaat spuitlak van de Action. Is ook lekker snel droog. Wat wel belangrijk is dat de ondergrond licht opgeschuurd en vetvrij is.

   Beantwoorden
 • 09 mei 2017 om 12:15
  Permalink

  Beste Marco,

  Ik heb een Lenco L75 met een defecte tonearm. Wel kan ik een Jelco SA-13TLI tonearm bemachtigen. Is dit een arm die goed klinkt en past hij op de Lenco l75 ?

  Beantwoorden
  • 09 mei 2017 om 12:30
   Permalink

   Hallo Sikko,
   Ik denk dat de Jelco zeker een verbetering is tov de Lenco arm. De Lenco arm vraagt ook aanzienlijk meer aandacht en werk om hem weer goed te laten spelen.

   Beantwoorden
   • 09 mei 2017 om 13:00
    Permalink

    Past de arm dan ook 1 op 1 of moet ergens een aanpassing maken ?

    Ik heb al wat gegoogled maar kan het niet vinden.

    Beantwoorden
 • 09 mei 2017 om 13:04
  Permalink

  Beste Marco,

  Weet je ook of ik deze arm zonder aanpassingen zo overzetten ?

  Beantwoorden
 • 14 mei 2017 om 20:13
  Permalink

  Hallo Sikko,
  Dat kan ik niet zo zeggen. De Jelco kan wel op die plaats , maar of alles zo precies past denk ik niet en moet je de Jelco wel passend maken in het bestaande gat.

  Beantwoorden
 • 22 juni 2017 om 10:10
  Permalink

  Hoi Marco
  Onlangs heb ik van mijn aardig buurman een Lenco 75 kunnen overnemen . Als een ouwe aap zo gek ben ik van dat ding. Nu heb ik een paar tal kleine vraagjes . Jij schreef dat na enige jaren de v blokjes beter kan verwisselen . Hoe merk je dat zit de toonarm dan wiebelig of lossig ? ik ben niet echt handig en wil niet onnodig een reparatie uitvoeren waarbij je zoveel geduld moet hebben 🙂 B Als je de toonarm los haalt dmv die schroefjes moet je dan die moer aan de onderkant van de balk waaaan de toonarm vast zit met draden losmaken . kan je dan bij de V blokjes ? Ik hoop dat je nog beter op weg kan helpen dan je al doet hoor met je site top alvast bedankt

  Beantwoorden
 • 24 oktober 2017 om 21:45
  Permalink

  Hallo Marco, ik heb met veel intresse je artikel gelezen, ben nu zelf ook bezig met een L78 SE, rare vraag mischien, maar een Lenco geeft toch normaal een zwevende ophanging zoals een Thorens en een Dual, zie ik hier nu goed dat die verende ophanging niet meer gebruikt word? Dat het dus een stijve speler word? In dat geval plaats je er dan ook spikes onder?
  En dan het verhaal van die voeding, waar vind ik dat ergens?

  Beantwoorden
  • 26 december 2017 om 10:40
   Permalink

   Hallo Jan, Toen Lenco de zwevende ophanging had ingevoerd kwamen de problemen met de rumble en bijgeluiden. Een Lenco heeft een zware, massieve kast nodig die de energie die de motor genereert kan absorberen.Ook geen spikes gebruiken maar goede rubberen voeten. Hier vind je het het verhaal over de voeding voor de Lenco:https://audio-creative.nl/hifi/audio-creative-diy-cleanpower-tps/

   Beantwoorden
 • 25 januari 2018 om 18:48
  Permalink

  Ik hoop dat ik het hier op de juiste plaats vraag. Wie heeft ervaring met London Decca elementen? Ik zou er 1 willen kopen voor mijn Lenco L70.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *