Van oude Lenco L75 naar high-end platenspeler

Strippen van de Lenco

Als je de Lenco zo ‘naakt’ ziet, is het duidelijk dat het geen moeilijk klusje is. Alle onderdelen zijn geschroefd en/of met borgveertjes vastgezet. Tja, zo maken ze tegenwoordig geen apparaten meer. Tegenwoordig wordt alles geperst en geplakt en kun je later niets meer mee beginnen. Werk wel nauwkeurig en maak even wat foto’s, dan kun je later precies zien hoe het in elkaar heeft gezeten.Audio-Creative Lenco L75-28Audio-Creative Lenco L75-2

Een aantal onderdelen laat ik in dit project achterwege. Omdat ik een langere 12” toonarm ga gebruiken, is de originele armlift en armsteun overbodig. Ook het gat van de originele toonarm gebruik ik niet meer.Ik maak alle gaten netjes dicht met een aantal plaatjes aluminium van 1 mm. dikte.Deze kun je gewoon in de bouwmarkt kopen. Ik maak de onderzijde vetvrij en schuur de te lijmen plek ook even op.Audio-Creative Lenco L75Audio-Creative Lenco L75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan lijm ik de aluminium plaatjes met Bison epoxy twee-componenten lijm aan de onderzijde. Het is een vullende lijm, die in 10 minuten uithard. Dan kunnen we snel weer doorwerken.Audio-Creative Lenco L75-8

De ruimte die aan de bovenzijde overblijft, vul ik op met autoplamuur. Dat werkt lekker snel en is nagenoeg krimpvrij. Ik gebruik hier weer een twee componenten plamuur. Na het uitharden kan kunnen de opgevulde gaten worden geschuurd. Gebruik hiervoor een fijne korrel (korrel 320). Zeker wanneer je de stalen kast wilt afwerken in een zijde- of hoogglans lak, is dit essentieel. Dan zie je elke kras of oneffenheid terug in het eindresultaat. De hamerslag lak die ik gebruik is veel vergevingsgezinder en vult klein oneffenheden gewoon op.

Na het schuren zet ik de kast in de grondverf. Ik gebruik hiervoor een spuit-primer van de Action. Deze werkt erg prettig en is goedkoop. Een groot voordeel is, dat deze primer bij normale omstandigheden binnen 10 minuten droog is. Zet minimaal twee lagen primer op en schuur de lagen met een fijne korrel (600). Dan is het echt tijd om even te wachten om de primer te laten doorharden. Ik ga pas na een dag verder met de toplaag.

De afwerking van de Lenco L75

De stalen kast wordt afgewerkt met een hamerslag lak. Het vergt wel even wat oefenen, want bij hamerslag is het belangrijk dat je de juiste laagdikte spuit.Te weinig laagdikte geeft nagenoeg geen hamerslag effect. Te hoge laagdikte geeft een rommelige hamerslag structuur.Audio-Creative Lenco L75Audio-Creative Lenco L75-9

 

 

 

 

 

 

 

Is de laagdikte niet egaal wordt je direct afgestraft met een slordig patroon.

De kast kan nu goed uitharden en In de tussentijd ga ik de motor en het lager van de Lenco onderhanden nemen.

Revisie van het centraal lager en de motor unit

Lenco lagerHet lager wordt netjes uit elkaar gehaald. Door de schroef in het lagerhuis te verwijderen, kun je de lagerpen eruit halen. De onderzijde van worden open gemaakt door de Seeger ring te verwijderen. Zo kun je netjes de oude olie resten verwijderen. Ik laat het lagerhuis een tijdje in een pannetje met hete olie (universele olie) zitten (ong. 80 graden). Zo lost het vuil in de sinterbronzen lagerbussen op en zuigt het brons zich weer vol met schone olie. Schermafbeelding 2015-03-30 om 15.55.30Na een paar uur kan de bus worden drooggemaakt en weer worden gemonteerd. Meestal kun je de kogel en het stalen onderplaatje weer gebruiken. Hebben deze te veel slijtage, dan zul je ze moeten vervangen. Een volledige beschrijving van de revisie van een Lenco motor en centraal lager, kun je nog eens nalezen in mijn Lenco B51 project.

Als alles in elkaar zit breng ik wat speciale lagerolie in het huis en plaats de lagerpen terug. Deze olie is geen standaard smeerolie maar een speciaal, voor lagers ontwikkelde olie. Hij is een beetje ‘stroperig en heeft een lage weerstand. Door de stroperigheid wordt de ruimte tussen het lagerhuis en de lagerpen met een heel dun laagje olie opgevuld, waardoor een zo goed als geruisloze beweging ontstaat.

Revisie van de Lenco motor

De motor wordt ook onder handen genomen. Zoals je ziet, is het vet in de bewegende delen donkerbruin en hard geworden.Audio-Creative Lenco L75 Het is dus belangrijk om deze vetmassa te verwijderen en alles netjes opnieuw te smeren. Het is niet moeilijk, maar wel even een klusje dat je met aandacht moet doen. Als je de handleiding volgt, gaat dat zeker lukken.

Marco Bouwer

Marco Bouwer is een ware luidspreker en platenspeler fanaat. Wanneer hij niet voor zijn luidsprekers zit, dan werkt hij wel aan een paar nieuwe. Onlangs heeft Marco de laatste hand gelegd aan een revolutionaire platenspeler arm.

46 gedachten over “Van oude Lenco L75 naar high-end platenspeler

 • 31 maart 2015 om 19:56
  Permalink

  Mooi, erg mooi resultaat! Die gegraveerde plaatjes zijn super! De artikelen op deze site hebben mij geinspiteerd om zelf een oude L75 een makeover te geven. Die krijgt ook een ietwat gewijzigd uiterlijk met respect voor de klassieke looks. Hier vast een ‘werkfoto’… De plint is aan de buitenkant ‘bijna’ standaard, maar vanbinnen helemaal opgevuld (‘solid’ gemaakt). Nog even en hij is af.
  Hoe krijg je de mat zo mooi zwart?

  Beantwoorden
 • 31 maart 2015 om 20:18
  Permalink

  Hoi Henri
  Dank voor het compliment. 🙂 De mat is gewoon zoals ik hem van een L78 heb gehaald. Wel een beetje opgepoetst. Dat ziet er strak uit! Het blijft een mooie klassieke kleur, dat gebroken wit/creme..

  Beantwoorden
 • 01 april 2015 om 00:05
  Permalink

  Ik heb een vraag over dit project. Ik lees, dat een met een tussenwiel werkende platenspeler ‘muzikaal gezien’ superieur is aan een snaar aangedreven draaitafel. Wat wordt in hemelsnaam met dit jargon bedoeld? Kan zo’n platenspeler noten lezen, of levert het apparaat een eigen bijdrage aan de muziek los van wat er in de groeven staat? Zorgt het tussenwiel voor een betere interpretatie van het muziekstuk? En hoe doet zo’n tussenwiel dat dan? Volgens mij is het de bedoeling dat het ding precies weergeeft wat er in de groeven van de plaat staat, niks meer en niks minder.

  Beantwoorden
  • 01 april 2015 om 09:55
   Permalink

   Hallo Adri,
   Je hebt gelijk dat een tussenwiel of snaar niets aan het geluid mag bijdragen. In de praktijk is dit echter niet zo. Elke motor, cq aandrijving maakt geluid en veroorzaakt resonanties, die aan het gevoelige element worden doorgegeven. Dit resulteert uiteindelijk klankmatig in kwaliteits verlies. Ook een stabiele, krachtige omloopsnelheid is enorm belangrijk voor de uiteindelijke muziekbeleving. En vooral dat laatste gaat met een tussenwiel aandrijving veel beter dan een snaar aandrijving.

   Beantwoorden
 • 01 april 2015 om 11:54
  Permalink

  Marco, mooi dat je lekker verder gaat met de Lenco’s. Ben zelf ook erg tevreden met mijn lopende project. Ik ben erg benieuwd naar de elektronische motorregeling van Dick, want dat is dan zo’n beetje de laatste modificatie die mij nog te doen staat. (heb al tussenwiel vervangen, motor gereviseerd, lager vervangen, lager aan de onderzijde vastgezet ook een mooie tweak!)
  Zo’n Lenco speelt met zo ongelooflijk veel plezier, dat is erg fijn om eens te horen. Ook audiocollega’s die eens komen luisteren kunnen dat beamen.

  Beantwoorden
  • 19 september 2015 om 20:51
   Permalink

   Hoi Sander,

   Ik ben heel benieuwd hoe je het lager hebt vastgezet. Met een plaatje tegen de onderkant van het console geschroefd?
   Kun je mij de afmetingen van dat plaatje geven? Zou erg fijn zijn.
   Is het nieuwe lager het lager dat PTP verkoopt?

   Groeten,
   Frank

   Beantwoorden
 • 02 april 2015 om 19:38
  Permalink

  Ik heb me een tijdje geleden ook uitgeleefd op een lenco 76s. Zie de foto: ‘t was een hele mooie speler geworden. Mij ontbrak het geld om er een 12 inch arm op te plaatsen, dus heb de s- arm erop gelaten. Hij speelde gewoon heel erg prettig. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om toch mijn thorens 125 te laten, maar misschien pak ik nog wel eens een lenco aan, en dan in kleine stapjes doorsparen voor een 12 inch arm. Gewoon een hele mooie DT!

  Beantwoorden
  • 01 oktober 2015 om 10:32
   Permalink

   Hoi Gerard,

   Mijn complimenten voor het geweldige strakke console!
   Is deze van hout gemaakt en hoe heb je die strak gespoten?

   Groeten,
   Frank

   Beantwoorden
 • 03 april 2015 om 14:08
  Permalink

  Het sjabloon is uitsluitend bedoeld voor doe-het-zelfprojecten. Commerciële toepassing is enkel toegestaan met toestemming van de ontwerper (te bereiken via Lenco Heaven)
  Piero/ropie (de ontwerper)

  Beantwoorden
 • 06 april 2015 om 14:16
  Permalink

  De Lenco is prachtig.
  Leuk om te lezen dat de Lenco iets beter klinkt dan de Thorens 124.
  Dat heb ik meer mensen horen zeggen die bij mij geluisterd hebben.
  Uiteraard klinkt de Spu op de Thorens ook heel goed.
  Maar het best klinkt hij toch op mijn Garrard 301 die in een marmeren console hangt.

  Beantwoorden
 • 12 april 2015 om 23:55
  Permalink

  Weer een mooi project ! De mogelijkheden van de Lenco zijn ongekend, op LH zijn ook alternatieven te vinden voor een nieuwe bearing die te koppelen is aan de olint voor nog minder resonanties. Ik denk wel dat met alternatieven voor de plint bv corian, natuursteen, aluminium, hardhout of combinaties hiervan etc. het effect hiervan met de ptp beter te horen is maar deze retro style is super! ben heel benieuwd naar de voeding en hoe je die zelf kunt maken..

  Beantwoorden
 • 13 april 2015 om 00:04
  Permalink

  zie hanze hifi mbt eenvoudige upgrade ophanging motor met veren ipv rubbers, wellicht dat hier her verschil gemaakt wordt mvg hendrk

  Beantwoorden
  • 13 april 2015 om 08:34
   Permalink

   Hallo Hendrik,
   Ik heb de Thorens met de nieuwe vering.

   Beantwoorden
 • 17 mei 2015 om 21:09
  Permalink

  Een mooi project! In het kader van ‘zo veel mogelijk Lenco’ heb ik ook de console behouden en zo massief mogelijk opgevuld met hout. Het geheel weegt nu ruim 15 kg. Heb daarop een Jelco SA 250 ST arm gemonteerd. Die heeft dezelfde maten (pivot to spindle, eff. lengte en overhang) als de Lenco arm. Om de hoogt goed te krijgen heb ik de ronde montage-voet omgekeerd aan de onderkant van het stalen Lenco plateau gezet. Met een rechte imbus schroevendraaier is de arm vast en los te schroeven, door een gaatje achterin de opstaande kant van het stalen plateau. Het in de handel verkrijgbare rode Jelco snoer is onhandig want de stekker is te dik; is niet door het montage-gat naar boven te halen. Daarvoor heb ik bij Audi Sensibility een Impact SE snoer gekocht. Fantastisch qua klank en handige montage: snoer van onderaf door het montage-gat, aan de arm bevestigen en het geheel laten zakken.
  Groet, Hans
  meer foto’s en beschrijving op aanvraag

  Beantwoorden
  • 22 september 2015 om 10:11
   Permalink

   Hoi Hans
   Kan je een paar foto’s maken van de montagevoet in close-up en waar je dat gaatje in de zijrand hebt geboord?
   Alvast bedankt.

   Beantwoorden
 • 12 juni 2015 om 22:33
  Permalink

  Een goed gerestaureerde idler klinkt hoorbaar altijd strakker(lees: echter), dan een gemiddelde snaar-aangedreven speler. Je moet echt vele duizenden euro’s uitgeven om die “drive” te evenaren. Persoonlijk koop ik daar dan liever een mooi element en/of arm voor, of misschien zelfs wel …lp’s.

  Beantwoorden
 • 30 september 2015 om 17:13
  Permalink

  Hoi Marco,

  Kan ik voor de 10mm toplaag ook Okoume multiplex gebruiken?
  Dit kom ik nl. vaak in 10mm tegen.

  Groeten,
  Frank

  Beantwoorden
  • 30 september 2015 om 17:21
   Permalink

   Hallo frank,
   Dat is geen enkel probleem.

   Beantwoorden
    • 27 november 2015 om 16:29
     Permalink

     Hallo Frank, de cutout is het probleem niet. Echter is het wel zo dat de bodemplaat van het Lenco chassis precies 10 mm. diep is. Met een diepere uitsnede wordt deze dan zwevend. Ik vind het prettig dat de stalen console zoveel mogelijk contact maakt met de houten console.

     Beantwoorden
 • 31 oktober 2015 om 01:01
  Permalink

  Hoi Marco,

  Ik zit met smart te wachten op je artikel over het zware td124 console.
  Er zijn daarvoor geen bouw templates te vinden.
  Of weet je toevallig wel waar die te vinden?

  Groeten,
  Frank

  Beantwoorden
  • 14 december 2015 om 10:46
   Permalink

   Hallo Frank, het staat zeker nog op mijn lijstje… templates weet ik niet zo waar je deze kunt vinden.

   Beantwoorden
 • 05 november 2015 om 17:28
  Permalink

  Beste Marco,

  complimenten, ziet er goed uit! Wat zijn de totale afmetingen van de plint die je gemaakt heb? Ik wil de optie open houden er ook ooit een 12″ arm op te monteren.

  groeten

  Beantwoorden
 • 15 december 2015 om 21:03
  Permalink

  Hoi Marco,

  Ik zoek en zoek, maar kan geen gegevens vinden van mijn oude Lenco L76….. Wel de L75 en de L78. Kun jij me wellicht helpen? Ik vraag mij af of de door jou gebruikte tekeningen ook voor de L76 geschikt zijn.

  Alvast bedankt.

  Groet,

  Sjoerd Smits

  Beantwoorden
 • 14 januari 2016 om 16:48
  Permalink

  Hallo!

  Ik heb recent een TD 160 gekocht en zit met t idee te spelen om hier een massief aluminium plint voor m te maken. Is het verstandig om aluminium ipv hout te gebruiken?

  Beantwoorden
 • 27 januari 2016 om 11:45
  Permalink

  Op 17 mei vorig jaar heb ik gereageerd met een foto’tje van mijn L75 met een Jelco arm. Nu zie ik dat er een vraag over is gesteld. Beetje laat maar hier de foto’s

  Beantwoorden
 • 03 juli 2016 om 22:02
  Permalink

  Hallo,

  Ik zou heel graag de voeding voor een L78 waarover Dick uitgebreid zou gaan schrijven maken. Is er al meer informatie over te vinden ergens?
  Ik heb een L78 in zeer goede staat kunnen kopen en hoop er iets heel moois van te kunnen maken. En dan ook een plaat kopen om er op te draaien!
  🙂

  Beantwoorden
 • 30 november 2016 om 17:58
  Permalink

  Hoi Marco,
  Ik weet dat er best wel wat tijd verstreken is sinds je dit artikel hebt gepost. Maar ik ben nu bezig met mij verdiepen in het aanpassen van een L75, en deze ziet er fantastisch uit. Ik vroeg me dan ook af wat de totale afmetingen (lxb) van de plint waren.

  Beantwoorden
 • 01 december 2016 om 11:03
  Permalink

  Hoi Marco,

  Allereerst, wat is goed artikel! Ik heb eigenlijk dezelfde vraag als Richardo;
  Wat zijn de totale afmetingen van de plint die je gemaakt heb? Ik wil de optie open houden er ook ooit een 12″ arm op te monteren.

  Beantwoorden
 • 14 december 2016 om 20:03
  Permalink

  Hoi Marco,

  ik heb mijn oog laten vallen op een L78SE arm (Jelco) degen met het anti skating wieltje .
  Heb ook onlangs een l78 gekocht voor een prikje ,en deze is nog in prima staat ,ga hem wel demonteren
  en alles mooi schoonmaken en smeren ?
  Nu is mijn vraag: kan ik de arm van de L78SE ,,S,, shaped ,monteren op een L78 ? of moet er uitgelijnd worden ?
  Heb jij soms een tekening met maten van die arm?

  mvg,
  willy

  Beantwoorden
  • 11 april 2017 om 11:23
   Permalink

   De spindel tot pivot afstanden van een L78S(E) en een L78 zijn verschillend, de spindel tot pivot afstand van een L78S(E) is 202mm, die van de L78 is 210mm, de arm op een L78S(E) is een Jelco SA-13TLI waarvan ik de tekening heb bijgevoegd, daar staat 210mm als maat maar het is toch echt 202mm.

   Beantwoorden
 • 19 december 2016 om 13:46
  Permalink

  Hallo Marco!

  Zeer interessante projecten dat je hier neergeschreven hebt voor ons!
  Ik heb zelf recent een Lenco L75 gekocht om volledig te restaureren, nieuw lakje, nieuwe plint, andere toonarm,…
  Om de zwarte verf van het chassis te verwijderen, gebruik je dan ook een korrel 320 om te schuren? En doe je dit dan met de hand?

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 • 30 maart 2017 om 19:54
  Permalink

  Hoe zorg ik dat antiskating tonearm L75 inorde komt. Kan nergens vinden. Hoe doe ik dat? Vide
  Handleiding NL???

  Beantwoorden
 • 03 april 2017 om 11:55
  Permalink

  Goedemorgen allemaal,

  mooie projecten zeg!
  Ik heb zelf een Lenco L58 en wil deze eerst testen. Aan de achterkant zit een DIN plug met vijf pennetjes.
  Kan deze platenspeler zomaar op een “moderne” versterker aangesloten worden? Ik zie verloopkabels op internet van Female DIN naar twee tulp plugjes.

  Beantwoorden
 • 06 april 2017 om 11:56
  Permalink

  Beste Marco,

  Inderdaad mooie projecten! Ik heb een vraag en hopelijk kan jij mij helpen. Onlangs heb ik een Dual 704 aangeschaft en deze zou eigenlijk opnieuw gespoten/gelakt moeten worden met een mat zwart antraciete verf. Weet jij welke verf ik daarvoor het beste kan gebruiken? En hoe dit aan te pakken? Ik kan hier online geen info over vinden. Bedankt alvast!

  Beantwoorden
  • 06 april 2017 om 12:29
   Permalink

   Hallo Martijn, ik gebruik eigenlijk altijd de acrylaat spuitlak van de Action. Is ook lekker snel droog. Wat wel belangrijk is dat de ondergrond licht opgeschuurd en vetvrij is.

   Beantwoorden
 • 09 mei 2017 om 12:15
  Permalink

  Beste Marco,

  Ik heb een Lenco L75 met een defecte tonearm. Wel kan ik een Jelco SA-13TLI tonearm bemachtigen. Is dit een arm die goed klinkt en past hij op de Lenco l75 ?

  Beantwoorden
  • 09 mei 2017 om 12:30
   Permalink

   Hallo Sikko,
   Ik denk dat de Jelco zeker een verbetering is tov de Lenco arm. De Lenco arm vraagt ook aanzienlijk meer aandacht en werk om hem weer goed te laten spelen.

   Beantwoorden
   • 09 mei 2017 om 13:00
    Permalink

    Past de arm dan ook 1 op 1 of moet ergens een aanpassing maken ?

    Ik heb al wat gegoogled maar kan het niet vinden.

    Beantwoorden
 • 09 mei 2017 om 13:04
  Permalink

  Beste Marco,

  Weet je ook of ik deze arm zonder aanpassingen zo overzetten ?

  Beantwoorden
 • 14 mei 2017 om 20:13
  Permalink

  Hallo Sikko,
  Dat kan ik niet zo zeggen. De Jelco kan wel op die plaats , maar of alles zo precies past denk ik niet en moet je de Jelco wel passend maken in het bestaande gat.

  Beantwoorden
 • 22 juni 2017 om 10:10
  Permalink

  Hoi Marco
  Onlangs heb ik van mijn aardig buurman een Lenco 75 kunnen overnemen . Als een ouwe aap zo gek ben ik van dat ding. Nu heb ik een paar tal kleine vraagjes . Jij schreef dat na enige jaren de v blokjes beter kan verwisselen . Hoe merk je dat zit de toonarm dan wiebelig of lossig ? ik ben niet echt handig en wil niet onnodig een reparatie uitvoeren waarbij je zoveel geduld moet hebben 🙂 B Als je de toonarm los haalt dmv die schroefjes moet je dan die moer aan de onderkant van de balk waaaan de toonarm vast zit met draden losmaken . kan je dan bij de V blokjes ? Ik hoop dat je nog beter op weg kan helpen dan je al doet hoor met je site top alvast bedankt

  Beantwoorden
 • 24 oktober 2017 om 21:45
  Permalink

  Hallo Marco, ik heb met veel intresse je artikel gelezen, ben nu zelf ook bezig met een L78 SE, rare vraag mischien, maar een Lenco geeft toch normaal een zwevende ophanging zoals een Thorens en een Dual, zie ik hier nu goed dat die verende ophanging niet meer gebruikt word? Dat het dus een stijve speler word? In dat geval plaats je er dan ook spikes onder?
  En dan het verhaal van die voeding, waar vind ik dat ergens?

  Beantwoorden
  • 26 december 2017 om 10:40
   Permalink

   Hallo Jan, Toen Lenco de zwevende ophanging had ingevoerd kwamen de problemen met de rumble en bijgeluiden. Een Lenco heeft een zware, massieve kast nodig die de energie die de motor genereert kan absorberen.Ook geen spikes gebruiken maar goede rubberen voeten. Hier vind je het het verhaal over de voeding voor de Lenco:https://audio-creative.nl/hifi/audio-creative-diy-cleanpower-tps/

   Beantwoorden
 • 25 januari 2018 om 18:48
  Permalink

  Ik hoop dat ik het hier op de juiste plaats vraag. Wie heeft ervaring met London Decca elementen? Ik zou er 1 willen kopen voor mijn Lenco L70.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *