ProjectenVersterker

Triodedick MonoBill Classic

Tweakmogelijkheden

Triodedick Monobill Classic binnenkantNog maar een keer: lang leve onze zelfbouwaudiohobby! Tweaken naar hartenlust is grenzeloos als je zelf je versterker bouwt en daarmee kent als je broekzak. Je kunt met verschillende merken voedingelco’s experimenteren maar nog meer voor de hand liggen de koppelcondensatoren. Ik gebruik hier zelf met veel plezier de bekende Auricaps. De buisjes zijn ook gemakkelijk doelwit voor de tweaker. Er zijn inmiddels veel verschillende merken en types KT88/ KT90/ KT120/ 6550 eindpitten. Als je de bias in de gaten houdt kun je die zo met elkaar uitwisselen op de MonoBill. Zelfs de iets hogere gloeistroom is geen probleem, daar zijn de gloeitaps op berekend.

Een mooie optie zou misschien een biasautomaat zijn, wat het uitwisselen helemaal foolproof maakt. Dat is waarschijnlijk wel één van de dingen die ik in dit stadium het eerst zal overwegen. Maar ja, het is bij monoblokken niet echt een goedkope optie die even los uit de pols beslist wordt.

Het instellen van de ruststroom

Triodedick MonoBill Classic NRS printZoals te zien is op de foto’s is de bias of ruststroom nu vanaf de bovenkant van het chassis te regelen. Daarvoor zijn busjes voor de meetpen meteen voor de eindbuizen gezet. De regelaars voor de NRS zijn met behulp van koppelstukjes aan het chassis geschroefd. Het valt overigens op dat de eindbuizen na een opwarmperiode zelden uit de pas gaan lopen. Nieuwe buizen instellen, na een uur nog eens naregelen en de boel blijft al stabiel staan. Doe hetzelfde na een dag of een paar dagen nog eens.

ruststroom instellenDaarna heb je weinig omkijken meer naar de bias en hoef je echt niet iedere week de meetpennen voor de eindbuizen te prikken. Ik heb zowel op 50 als 60 mA bias gespeeld. Met 60 mA staan ze voor een groter deel in klasse-A, maar verstoken nog steeds een veilige 27 watt in de anode. Maar ik moet zeggen dat de verschillen tussen 50 en 60 mA bias me geen winst in geluidskwaliteit opleveren.

Kan ook haast niet, bekijk je het gemiddelde uitgangsvermogen wat er gebruikt wordt bij normale geluidsniveaus, dan zit dat maar op een enkele watts, en dan draait je echt al heel stevig. Het overige uitgangsvermogen wordt gebruikt om headroom te creëren. De versterker wordt niet heet tijdens gebruik, wat ook stress in de componenten voorkomt. De voedingstrafo’s zijn na een dag op stroom pakweg 35 graden. Heel sympathiek allemaal.

Soft start

Triodedick Monobill Classic sofstartweerstandEen klein detail maar een belangrijk onderdeel is de weerstand die parallel aan de stand-by schakelaar is gesoldeerd. Wat doet deze zo op eerste oog zo nietige weerstandje dan wel? Deze zorgt er voor dat je buizen en voedingelco’s een langer werkbaar leven kunnen gaan leiden. Bij het inschakelen van de netspanning met de hoofdschakelaar zorgt de weerstand dat de elco’s gecontroleerd en langzaam vol lopen tot op pakweg driekwart van de voedingspanning en in de tussentijd hebben de buizen de tijd om relaxt op gloei komen.

Na het omhalen van de schakelaar wordt de weerstand buitenspel gezet en wordt de versterker operationeel. We hebben geen last van hoge inrush stromen bij het opstarten en de voedingelco’s krijgen geen piekspanningen op hun deksel in de tijd dat de buizen nog koud zijn en nog moeten opwarmen door de gloeidraden. Dit proces is uiteraard te automatiseren met een soft start module die je wel eens ziet, waar een relais de functie van de schakelaar heeft, maar de werking is handmatig niet minder effectief. Geef de versterker een minuutje na het inschakelen voor de stand-by schakelaar wordt over gehaald. Het is echt niet zo dat je versterker de geest geeft mocht je het een keer vergeten, maar probeer je jezelf deze werkwijze van inschakelen eigen te maken.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

23 thoughts on “Triodedick MonoBill Classic

 • Artikel over de Mono Bill 2, uitstekend, ik was super onder de indruk van de geluidskwaliteit! Wil alleen een ding weten, de impedantie van de uitgangstrafo, kan 6K6 Ultra-lineair? Regards to all!

  Beantwoorden
  • Hallo Tony,

   Jawel, je kunt gerust een uitgangstransformator gebruiken met een RAA van 6K8.

   Beantwoorden
 • In order to build a pair of Mono Bill Classic Amps I tried to order the applicable set of transformers from ae-europe but it seems, they stopped the delivery and I got no answers on my emails. Any suggestions?
  Dirk from Berlin/D

  Beantwoorden
  • Hello Dirk,

   AE is moving house at this moment. They don’t stop building transformers. You better call them by phone: 0031 224-296077

   Beantwoorden
   • Thank you for the quick answer Dick, i’m going to enlarge the timeframe for the project (the winter comes for sure) so I can wait a bit longer.
    Regards
    Dirk

    Beantwoorden
 • Olá vou montar o Bill push-pull I só que no diagrama esquemático, o tráfo de saída é um 5K6 posso usar um tipo excelente que tenho, só que 6K6? Thank You!!

  Beantwoorden
  • I don’t speak Spanies so well, but if you mean of can use 6K6 output transformers in stead of the 5K6 ones in the MonoBill, I say yes, no problem…:-)

   Beantwoorden
 • Dag Dick,

  Is er ondertussen al iets bekend over de kathodefeedback-versie van de trafo’s?

  Beantwoorden
 • Nou, ik ben erg benieuwd!
  Ik gebruik momenteel de VDV GIT80 met kathodefeedback via de secundaire, daar ben ik erg van gecharmeerd. Die AE’s met een aparte feedbackwikkeling zijn dan natuurlijk helemaal mooi.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick
  Ik kijk uit naar de schema’s en resultaten van de mono-bill’s.
  Ik heb er inmiddels 3 gebouwd, L/R en voor men center en heb de nieuwe AE UGT’s.
  Gr
  Paul

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  bedankt voor al het goede werk en de verdere evolutie van deze kennelijk erg populaire versterker. Mij eigen KT88 blocs zijn over de jaren steeds verder in de richting van dit voorbeeld geevolueerd, alleen de stroombron (LM317) en de uitgangen (6k5 UL custom van AE) zijn nu nog anders dan het monobill schema.
  Een woord van waarschuwing bij de toepassing van Auricaps: de exemplaren die ik in de la heb liggen zijn 450vdc. Tenzij je je erg zeker voelt in je discipline van het gebruik van de standby schakelaar is dat echt te weinig, ook gezien het feit dat het een fixed bias versterker betreft.
  Ik heb er zo eens een keer 1 door laten slaan, dat wil je dus echt niet. Voor mij geen koppelcaps onder de 500v meer op die plaats…..er is meer dan genoeg keuze in de 630v categorie.
  Ik kan niet echt terugvinden of Audience die dingen nu van een ander, hoger gespecificeerd dielectriek heeft voorzien.

  Beantwoorden
  • Hallo Jan Geert,

   Over een eventuele (kort of wat langere) overspanning bij MKP foliecondensatoren hoef je je beslist geen zorgen te maken. Anders wordt het met elco’s, die je zeker niet moet overbelasten.

   Beantwoorden
 • Dick,

  Is MonoBill Classic ook zonder preamp te gebruiken of is de gain dan te laag?
  Ik zit over een stereo variant te brainstormen.

  Groet,

  Robert Daems.

  Beantwoorden
  • Hallo Robert,

   De MonoBill Classic heeft ruim voldoende ingangsgevoeligheid om gewoon met een volumeregelaar aan de ingang te worden gebruikt.
   Je kunt dus zonder verdere kunstgrepen een stereovariant maken die als geïntegreerde versterker kan dienen.

   Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Ik las in de Eerste pagina van je Mono Bill 2.0 een opmerking over een extra wikkeling op de UGT welke CFB mogelijk maakt ? Maar ik vind het nergens terug wel de NFB
  Bedankt alvast voor je antwoord
  Met vriendelijke groeten
  Bert

  Beantwoorden
  • Beste Bert,
   Ik heb vorig jaar nog een Bill gebouwd (inmiddels omgetoverd tot een Classic Bill). Op de uitgangstrafo van AE Europa zaten wel degelijk kathodefeedback wikkelingen. Dat werkt uitstekend overigens. Uitgangsimpedantie en vervorming zijn een stuk lager en die NFB had ik dus niet meer nodig.
   Met vriendelijke groeten,
   Ronnie

   Beantwoorden
 • Maar Ronnie ik zie ze ook maar ik bedoelde het schema.
  Excuus voor de verwarring en ook een CFB versterker gebouwd waarbij een flinke hoeveelheid Bill in zit. Met poolse UGT’s ringkernen met CFB.
  Niet mijn ontwerp maar van Anne Buis en ik luister er nu al twee jaar elke dag naar.
  En ben er tevreden over. Maar ik vind het bouwen nog leuker dan luisteren.

  Beantwoorden
  • Beste Dick,
   Mijn Bill versterker, stereo versie, doet het naar tevredenheid. Op de UGT’s zitten de extra katkode wikkelingen. De vraag is echter hoe sluit ik ze aan, wat is de aansluitvolgorde? Ze zijn verder niet gemerkt, verkeerd om geeft meekoppeling neem ik aan. Verder heb ik een Tentlab bias module maar dat zal geen probleem zijn neem ik aan. De bias module komt dan tussen de kathodewikkeling en massa.
   Bvd voor het antwoord.
   Henk.

   Beantwoorden
 • Ronnie zijn er gegevens bekend over de kathode Feedback Wikkelingen?
  Ik heb met hulp hoor, want ik had het zelf waarschijnlijk niet goed werkend gekregen. Een CFB versterker gebouwd vind je hier: http://zelfbouwaudio.nl/forum/download/file.php?id=122698&mode=view Dit is het schema wat ik gebouwd heb. Hetloont de moeite om verder te kijken Wat betreft updates van het schema. Het ontwerp is van Anne Buis.
  De trafo die ik daarin gebruik heeft CFB wikkelingen op 10%.
  Is dat bij de Bill trafo ook ? En mag ik misschien ook jouw schema zien ?

  En ook zeer benieuwd naar de eigenschappen van de Bill trafo in Bandkern uitvoering. Ook daar vind ik niets van.

  Alvast eenieder bedankt voor elke reactie

  Met vriendelijke groeten
  Bert

  Beantwoorden
  • Sorry Bert. Ik had je vraag niet eerder gezien. Deze wikkelingen heb ik in serie met R13 en R14 gezet, maar ik kan niet precies meer zeggen in welke richting. Van te voren heb ik eerst een sinussignaal op de ingang gezet en dan naar de polariteit van het signaal op deze wikkelingen gekeken (met een oscilloscoop). En dan zo aansluiten dat je tegenkoppeling krijgt. Als het echt nodig is kan ik nog wel eens in de versterker kijken.

   Overigens denk ik dat de weerstandwaarden van R3 en R4 niet juist zijn in het schema van de Classic Bill. Ik heb ze verlaagd naar 28k. Dan is de anodespanning van de drivers netjes rond de 196 V en is de vervorming ook laag. Ook nog wat andere ideeën uitgewerkt. Het blijft leuk dat bouwen.

   Ondertussen heeft de versterker al aardig wat uurtjes gewerkt, en ik luister er met veel plezier naar. De CFB en het weglaten van de global NFB was volgens mij een hele verbetering en kan ik dus sterk aanraden.

   Met vriendelijke groeten,
   Ronnie

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.