ProjectenVersterker

Triodedick MonoBill Classic

De keuze is reuze

Gold Lion KT88Maar we zijn er nog niet. Ik heb voor de gelegenheid eens KT88 eindbuizen van Electro Harmonix geprobeerd. Ze geven een iets vollere weergave dan de JJ’s die ik tot nu toe gebruikte. De laatste legt meer accenten op het middengebied. De EH lijkt een stapje harmonieuzer van laag naar hoog. Je ziet het, het is geen kwestie van lukraak buisjes inprikken en de boel speelt. Alhoewel, het speelt natuurlijk wel, en het zal ook geen slechte versterker opleveren, maar wil je meer uit de versterker halen, dan zorgt een beetje tweaken voor een stuk extra voldoening. Intussen zijn er echter nog meer kapers op de kust voor de ereloge.

KT120 3

 

 

 

 

De nieuwe Tungsol KT120 blijkt al snel een prachtige buis, de heruitgave van de Gold Lion KT88 belooft ook leuke tijden met het doorbrengen met lekker luisteren. Ik probeer nog een set van de nieuw Shuang ‘Treasures’ in handen te krijgen. De 300B versie uit deze serie heeft me blij verrast. Verdere tips zijn altijd welkom. Als je maar niet om de vintage G.E.C. KT88 gaat vragen, die zijn, als je ze al kunt vinden, schier onbetaalbaar geworden.

Meer veranderingen…

Een niet direct in het oog vallende, maar toch behoorlijk grote verandering komt op naam van de voedingtrafo. Tot voor kort was dat een blote rechtop staand type.

Triodedick MonoBill II rechtvoor en zijkantDit is niet het gemakkelijkst bij de bedrading. Een liggende trafo zou mooi zijn. Met alle aansluitingen aan één kant. Kan ‘ie ook meteen worden ingegoten in een mooie behuizing. Als je dan een vierkant gat maakt, een fluitje van een cent met deze alu chassis, vier gaten op de hoeken boren en de rechte stukken met een decoupeerzaag er uit halen, kun je alle draden rustig vanaf de onderkant van de versterker solderen. Vijl en schuur de randen wel mooi glad en braamvrij zodat er geen kans is dat draden per ongeluk worden ingesneden. De bedrading wordt nu ook nog een stuk korter dan in de oude situatie. O ja, voor je gaat hakken en zagen, maak even een malletje van een stukje karton waar de omtrek van de trafobehuizing en bevestiging gaten op worden aangegeven.

Staan wordt liggen

Triodedick MonoBill Classis rechtbovenIk had MonoBill zelf al met de oude staande trafo’s gebouwd. De ombouw bleek echter niet zo moeilijk. De al aanwezige gaten met rubbertules worden voor de doorvoer van de bedrading gebruikt. De nodige bedrading wordt, uiteraard zou ik willen zeggen, vóór de mechanische montage op de trafotaps gesoldeerd. Neem ze een beetje ruim, een centimeter te kort is vervelender dan tien centimeter te lang. De nieuwe trafo blijkt werkelijk perfect op de oude plek te passen. De oude gaten vallen allemaal ruim onder de nieuwe kap en van een ombouw zijn er geen zichtbare sporen. Een voordeel van de nieuwe ingegoten voedingtrafo is dat ‘ie mechanisch mooi stil is.

Verder nog iets?

Triodedick MonoBill II binnenkantNee, eigenlijk zijn er verder geen bijzonderheden. De foto’s spreken voor zich. Mocht je de eerste versie van de MonoBill hebben gebouwd, maar nieuwsgierig zijn naar de latere ontwikkelingen? Het zijn allemaal dingen die gemakkelijk zijn toe te passen en geen kapitalen hoeven te kosten. Aan de voedingtrafo zelf is verder niets veranderd wat het geluid een upgrade zou geven. Ik kan wel aanbevelen om met de buisjes te experimenteren. Let in dat geval wel op de aansluitingen voor de gloeidraden, het enige verschil met de ECC99. De Russische buisjes hebben alleen een 6,3 volt gloeidraad die op pen 4 en 5 wordt aangesloten, waar bij de klassieke ECC dubbeltriodes de 12 volt zit. En ga ook eens aan de slag met het in triode schakelen van de eindbuizen. Daar zit voor mij de grootste vooruitgang. Heb je voldoende aan de nog altijd stevige 25 watt, dan krijg je er een betere geluidskwaliteit voor terug.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

23 thoughts on “Triodedick MonoBill Classic

 • Artikel over de Mono Bill 2, uitstekend, ik was super onder de indruk van de geluidskwaliteit! Wil alleen een ding weten, de impedantie van de uitgangstrafo, kan 6K6 Ultra-lineair? Regards to all!

  Beantwoorden
  • Hallo Tony,

   Jawel, je kunt gerust een uitgangstransformator gebruiken met een RAA van 6K8.

   Beantwoorden
 • In order to build a pair of Mono Bill Classic Amps I tried to order the applicable set of transformers from ae-europe but it seems, they stopped the delivery and I got no answers on my emails. Any suggestions?
  Dirk from Berlin/D

  Beantwoorden
  • Hello Dirk,

   AE is moving house at this moment. They don’t stop building transformers. You better call them by phone: 0031 224-296077

   Beantwoorden
   • Thank you for the quick answer Dick, i’m going to enlarge the timeframe for the project (the winter comes for sure) so I can wait a bit longer.
    Regards
    Dirk

    Beantwoorden
 • Olá vou montar o Bill push-pull I só que no diagrama esquemático, o tráfo de saída é um 5K6 posso usar um tipo excelente que tenho, só que 6K6? Thank You!!

  Beantwoorden
  • I don’t speak Spanies so well, but if you mean of can use 6K6 output transformers in stead of the 5K6 ones in the MonoBill, I say yes, no problem…:-)

   Beantwoorden
 • Dag Dick,

  Is er ondertussen al iets bekend over de kathodefeedback-versie van de trafo’s?

  Beantwoorden
 • Nou, ik ben erg benieuwd!
  Ik gebruik momenteel de VDV GIT80 met kathodefeedback via de secundaire, daar ben ik erg van gecharmeerd. Die AE’s met een aparte feedbackwikkeling zijn dan natuurlijk helemaal mooi.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick
  Ik kijk uit naar de schema’s en resultaten van de mono-bill’s.
  Ik heb er inmiddels 3 gebouwd, L/R en voor men center en heb de nieuwe AE UGT’s.
  Gr
  Paul

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  bedankt voor al het goede werk en de verdere evolutie van deze kennelijk erg populaire versterker. Mij eigen KT88 blocs zijn over de jaren steeds verder in de richting van dit voorbeeld geevolueerd, alleen de stroombron (LM317) en de uitgangen (6k5 UL custom van AE) zijn nu nog anders dan het monobill schema.
  Een woord van waarschuwing bij de toepassing van Auricaps: de exemplaren die ik in de la heb liggen zijn 450vdc. Tenzij je je erg zeker voelt in je discipline van het gebruik van de standby schakelaar is dat echt te weinig, ook gezien het feit dat het een fixed bias versterker betreft.
  Ik heb er zo eens een keer 1 door laten slaan, dat wil je dus echt niet. Voor mij geen koppelcaps onder de 500v meer op die plaats…..er is meer dan genoeg keuze in de 630v categorie.
  Ik kan niet echt terugvinden of Audience die dingen nu van een ander, hoger gespecificeerd dielectriek heeft voorzien.

  Beantwoorden
  • Hallo Jan Geert,

   Over een eventuele (kort of wat langere) overspanning bij MKP foliecondensatoren hoef je je beslist geen zorgen te maken. Anders wordt het met elco’s, die je zeker niet moet overbelasten.

   Beantwoorden
 • Dick,

  Is MonoBill Classic ook zonder preamp te gebruiken of is de gain dan te laag?
  Ik zit over een stereo variant te brainstormen.

  Groet,

  Robert Daems.

  Beantwoorden
  • Hallo Robert,

   De MonoBill Classic heeft ruim voldoende ingangsgevoeligheid om gewoon met een volumeregelaar aan de ingang te worden gebruikt.
   Je kunt dus zonder verdere kunstgrepen een stereovariant maken die als geïntegreerde versterker kan dienen.

   Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Ik las in de Eerste pagina van je Mono Bill 2.0 een opmerking over een extra wikkeling op de UGT welke CFB mogelijk maakt ? Maar ik vind het nergens terug wel de NFB
  Bedankt alvast voor je antwoord
  Met vriendelijke groeten
  Bert

  Beantwoorden
  • Beste Bert,
   Ik heb vorig jaar nog een Bill gebouwd (inmiddels omgetoverd tot een Classic Bill). Op de uitgangstrafo van AE Europa zaten wel degelijk kathodefeedback wikkelingen. Dat werkt uitstekend overigens. Uitgangsimpedantie en vervorming zijn een stuk lager en die NFB had ik dus niet meer nodig.
   Met vriendelijke groeten,
   Ronnie

   Beantwoorden
 • Maar Ronnie ik zie ze ook maar ik bedoelde het schema.
  Excuus voor de verwarring en ook een CFB versterker gebouwd waarbij een flinke hoeveelheid Bill in zit. Met poolse UGT’s ringkernen met CFB.
  Niet mijn ontwerp maar van Anne Buis en ik luister er nu al twee jaar elke dag naar.
  En ben er tevreden over. Maar ik vind het bouwen nog leuker dan luisteren.

  Beantwoorden
  • Beste Dick,
   Mijn Bill versterker, stereo versie, doet het naar tevredenheid. Op de UGT’s zitten de extra katkode wikkelingen. De vraag is echter hoe sluit ik ze aan, wat is de aansluitvolgorde? Ze zijn verder niet gemerkt, verkeerd om geeft meekoppeling neem ik aan. Verder heb ik een Tentlab bias module maar dat zal geen probleem zijn neem ik aan. De bias module komt dan tussen de kathodewikkeling en massa.
   Bvd voor het antwoord.
   Henk.

   Beantwoorden
 • Ronnie zijn er gegevens bekend over de kathode Feedback Wikkelingen?
  Ik heb met hulp hoor, want ik had het zelf waarschijnlijk niet goed werkend gekregen. Een CFB versterker gebouwd vind je hier: http://zelfbouwaudio.nl/forum/download/file.php?id=122698&mode=view Dit is het schema wat ik gebouwd heb. Hetloont de moeite om verder te kijken Wat betreft updates van het schema. Het ontwerp is van Anne Buis.
  De trafo die ik daarin gebruik heeft CFB wikkelingen op 10%.
  Is dat bij de Bill trafo ook ? En mag ik misschien ook jouw schema zien ?

  En ook zeer benieuwd naar de eigenschappen van de Bill trafo in Bandkern uitvoering. Ook daar vind ik niets van.

  Alvast eenieder bedankt voor elke reactie

  Met vriendelijke groeten
  Bert

  Beantwoorden
  • Sorry Bert. Ik had je vraag niet eerder gezien. Deze wikkelingen heb ik in serie met R13 en R14 gezet, maar ik kan niet precies meer zeggen in welke richting. Van te voren heb ik eerst een sinussignaal op de ingang gezet en dan naar de polariteit van het signaal op deze wikkelingen gekeken (met een oscilloscoop). En dan zo aansluiten dat je tegenkoppeling krijgt. Als het echt nodig is kan ik nog wel eens in de versterker kijken.

   Overigens denk ik dat de weerstandwaarden van R3 en R4 niet juist zijn in het schema van de Classic Bill. Ik heb ze verlaagd naar 28k. Dan is de anodespanning van de drivers netjes rond de 196 V en is de vervorming ook laag. Ook nog wat andere ideeën uitgewerkt. Het blijft leuk dat bouwen.

   Ondertussen heeft de versterker al aardig wat uurtjes gewerkt, en ik luister er met veel plezier naar. De CFB en het weglaten van de global NFB was volgens mij een hele verbetering en kan ik dus sterk aanraden.

   Met vriendelijke groeten,
   Ronnie

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.