ProjectenVersterker

Triodedick MonoBill Classic

Verder schaafwerk…

Andere in het oog springende veranderingen is de andere stuurbuis. De ECC99 heeft twee Russen als vervanger. De 6N6P, een buisje die elektrisch gezien veel lijkt op de JJ 99, maar toch wat andere klankeigenschappen kent. De 6N30, één van mijn beste ontdekkingen van de laatste jaren.doet het ook mooi op de MonoBill II, met een wat directere gedetailleerde sound. 6N30 on fireDe 6N6P is een broer van de 6N30 en heeft qua sound een vol maar licht afrondend karakter, wat ‘m heel gemakkelijk in het gehoor maakt. En dat blijkt wonderlijk goed te klikken met de KT88 eindbuizen. Dat geeft een meer gloedvolle weergave dan met de ECC99 op de voortrap, een buis met een zijdeachtig karakter, dat soms net iets teveel wordt, te braaf, te laidback, in deze MonoBill. Het blijft leuk, dat tweaken… Het allerleukste is misschien wel de prijs die voor de 6N6P gevraagd wordt, die is uitgesproken laag voor een buis met deze kwaliteiten. Reken er maar op dat dit niet eeuwig zal duren. Als de buis echt ontdekt wordt door de audiomeute en de Russische voorraden uitdunnen zullen de vraagprijzen ook in excelsior gaan. Ik heb er een flink aantal tegelijk gekocht om ze op de AVO tester te kunnen selecteren. Maar het blijkt dat de productie toch mooi constant is (was?) Er valt er niet eentje echt door de mand. Echt milspec spul dus…

De spanning neemt toe…

De spanning van de voortrap is opgekrikt naar 413 volt, waardoor nagenoeg de helft van de voedingspanning op de anode van de buis staat. De driver krijgt daarmee meer headroom. En hoe luxe, ik had nog twee Black Gate WKZ elco’s op de plank. Die zijn ingezet in de ontkoppeling van de voeding van de voortrap. Geen goedkope oplossing, ik weet het. De Black Gate condensatoren zijn inmiddels al weer enige jaren uit productie. Er zijn gelukkig voldoende mooie alternatieven.

Zoals een paar extra MKP in olie c’s, die ook als eerste condensator achter de gelijkrichtdiodes worden gebruikt. Net zo als in de eerste MonoBill. Ik gebruik daar zelf types voor van het Italiaanse Icar, te koop bij onder andere Conrad. Maar er zullen best meer ‘motorstarter’ condensatoren zijn die ingezet kunnen worden. De Icars zelf zijn zo goed en zelfs als koppelcondensator (van bijvoorbeeld 1 uF) hele mooie resultaten geven.

Koppelaars…

De gele tonnetjes met zwart/rode draadjes er aan zijn Auricap koppelcondensatoren. Ik mag ze graag gebruiken. Maar hier speelt je eigen smaak een rol van betekenis. Juist met koppelcondensatoren kun je lekker op klank tunen. En je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wil je het lekker voordelig houden? Ga dan voor de bekende rode MKT blokjes van …. Je vindt die dingen tot in dure high end apparatuur, slecht zal het dus allerminst zijn…Triodedick MonoBill II detail opbouwOok van Russische origine zijn de papier in olie c’s die de laatste jaren in opgang zijn geraakt. Opnieuw een hele fijne ontdekking. Het zijn zelfs milspec condensatoren. Serie K40Y en K42Y. Mede dank zij het uiteenvallen van de Sovjet Unie zijn deze componenten in de vrije handel zijn gekomen. Net zoals de beide eerder genoemde buisjes. Het is legerspul van een buitengewoon hoge kwaliteit, qua bouw en luistermatig. Russische PIODe olie c’s lijken als twee druppels water op de bekende Vitamin Q uit de USA. Een metalen behuizing met glas gesealde zijkanten. De klank is alles wat je van een goede condensator mag verwachten. Waar de beroemde Jensen pio’s een beetje over de top gaan met een oversmooth, wat lui en lichtelijk versmerend geluid, blijft de Rus open en behoorlijk neutraal. Ze zijn zo goed dat je ze zonder probleem in meerdere trapjes achter elkaar kunt gebruiken zonder aan detail en pinpoint in te leveren.

Dick van de Merwe

Dick van de Merwe is in de eerste plaats een muziekliefhebber met een voorkeur voor de analoge weergave, zijn platenspeler, de tape en cassettedecks en (goed ontworpen) hoornluidsprekers. Reeds vanaf 1997 deelt hij zijn kennis via geschreven en on-line media. Daarnaast schreef hij vele recensies voor de hi-fi bladen HVT en Vi-fi. Dick's adagio is: 'Een dag geen muziek is een dag niet geleefd'.

23 thoughts on “Triodedick MonoBill Classic

 • Artikel over de Mono Bill 2, uitstekend, ik was super onder de indruk van de geluidskwaliteit! Wil alleen een ding weten, de impedantie van de uitgangstrafo, kan 6K6 Ultra-lineair? Regards to all!

  Beantwoorden
  • Hallo Tony,

   Jawel, je kunt gerust een uitgangstransformator gebruiken met een RAA van 6K8.

   Beantwoorden
 • In order to build a pair of Mono Bill Classic Amps I tried to order the applicable set of transformers from ae-europe but it seems, they stopped the delivery and I got no answers on my emails. Any suggestions?
  Dirk from Berlin/D

  Beantwoorden
  • Hello Dirk,

   AE is moving house at this moment. They don’t stop building transformers. You better call them by phone: 0031 224-296077

   Beantwoorden
   • Thank you for the quick answer Dick, i’m going to enlarge the timeframe for the project (the winter comes for sure) so I can wait a bit longer.
    Regards
    Dirk

    Beantwoorden
 • Olá vou montar o Bill push-pull I só que no diagrama esquemático, o tráfo de saída é um 5K6 posso usar um tipo excelente que tenho, só que 6K6? Thank You!!

  Beantwoorden
  • I don’t speak Spanies so well, but if you mean of can use 6K6 output transformers in stead of the 5K6 ones in the MonoBill, I say yes, no problem…:-)

   Beantwoorden
 • Dag Dick,

  Is er ondertussen al iets bekend over de kathodefeedback-versie van de trafo’s?

  Beantwoorden
 • Nou, ik ben erg benieuwd!
  Ik gebruik momenteel de VDV GIT80 met kathodefeedback via de secundaire, daar ben ik erg van gecharmeerd. Die AE’s met een aparte feedbackwikkeling zijn dan natuurlijk helemaal mooi.

  Beantwoorden
 • Hallo Dick
  Ik kijk uit naar de schema’s en resultaten van de mono-bill’s.
  Ik heb er inmiddels 3 gebouwd, L/R en voor men center en heb de nieuwe AE UGT’s.
  Gr
  Paul

  Beantwoorden
 • Hallo Dick,

  bedankt voor al het goede werk en de verdere evolutie van deze kennelijk erg populaire versterker. Mij eigen KT88 blocs zijn over de jaren steeds verder in de richting van dit voorbeeld geevolueerd, alleen de stroombron (LM317) en de uitgangen (6k5 UL custom van AE) zijn nu nog anders dan het monobill schema.
  Een woord van waarschuwing bij de toepassing van Auricaps: de exemplaren die ik in de la heb liggen zijn 450vdc. Tenzij je je erg zeker voelt in je discipline van het gebruik van de standby schakelaar is dat echt te weinig, ook gezien het feit dat het een fixed bias versterker betreft.
  Ik heb er zo eens een keer 1 door laten slaan, dat wil je dus echt niet. Voor mij geen koppelcaps onder de 500v meer op die plaats…..er is meer dan genoeg keuze in de 630v categorie.
  Ik kan niet echt terugvinden of Audience die dingen nu van een ander, hoger gespecificeerd dielectriek heeft voorzien.

  Beantwoorden
  • Hallo Jan Geert,

   Over een eventuele (kort of wat langere) overspanning bij MKP foliecondensatoren hoef je je beslist geen zorgen te maken. Anders wordt het met elco’s, die je zeker niet moet overbelasten.

   Beantwoorden
 • Dick,

  Is MonoBill Classic ook zonder preamp te gebruiken of is de gain dan te laag?
  Ik zit over een stereo variant te brainstormen.

  Groet,

  Robert Daems.

  Beantwoorden
  • Hallo Robert,

   De MonoBill Classic heeft ruim voldoende ingangsgevoeligheid om gewoon met een volumeregelaar aan de ingang te worden gebruikt.
   Je kunt dus zonder verdere kunstgrepen een stereovariant maken die als geïntegreerde versterker kan dienen.

   Beantwoorden
 • Beste Dick,
  Ik las in de Eerste pagina van je Mono Bill 2.0 een opmerking over een extra wikkeling op de UGT welke CFB mogelijk maakt ? Maar ik vind het nergens terug wel de NFB
  Bedankt alvast voor je antwoord
  Met vriendelijke groeten
  Bert

  Beantwoorden
  • Beste Bert,
   Ik heb vorig jaar nog een Bill gebouwd (inmiddels omgetoverd tot een Classic Bill). Op de uitgangstrafo van AE Europa zaten wel degelijk kathodefeedback wikkelingen. Dat werkt uitstekend overigens. Uitgangsimpedantie en vervorming zijn een stuk lager en die NFB had ik dus niet meer nodig.
   Met vriendelijke groeten,
   Ronnie

   Beantwoorden
 • Maar Ronnie ik zie ze ook maar ik bedoelde het schema.
  Excuus voor de verwarring en ook een CFB versterker gebouwd waarbij een flinke hoeveelheid Bill in zit. Met poolse UGT’s ringkernen met CFB.
  Niet mijn ontwerp maar van Anne Buis en ik luister er nu al twee jaar elke dag naar.
  En ben er tevreden over. Maar ik vind het bouwen nog leuker dan luisteren.

  Beantwoorden
  • Beste Dick,
   Mijn Bill versterker, stereo versie, doet het naar tevredenheid. Op de UGT’s zitten de extra katkode wikkelingen. De vraag is echter hoe sluit ik ze aan, wat is de aansluitvolgorde? Ze zijn verder niet gemerkt, verkeerd om geeft meekoppeling neem ik aan. Verder heb ik een Tentlab bias module maar dat zal geen probleem zijn neem ik aan. De bias module komt dan tussen de kathodewikkeling en massa.
   Bvd voor het antwoord.
   Henk.

   Beantwoorden
 • Ronnie zijn er gegevens bekend over de kathode Feedback Wikkelingen?
  Ik heb met hulp hoor, want ik had het zelf waarschijnlijk niet goed werkend gekregen. Een CFB versterker gebouwd vind je hier: http://zelfbouwaudio.nl/forum/download/file.php?id=122698&mode=view Dit is het schema wat ik gebouwd heb. Hetloont de moeite om verder te kijken Wat betreft updates van het schema. Het ontwerp is van Anne Buis.
  De trafo die ik daarin gebruik heeft CFB wikkelingen op 10%.
  Is dat bij de Bill trafo ook ? En mag ik misschien ook jouw schema zien ?

  En ook zeer benieuwd naar de eigenschappen van de Bill trafo in Bandkern uitvoering. Ook daar vind ik niets van.

  Alvast eenieder bedankt voor elke reactie

  Met vriendelijke groeten
  Bert

  Beantwoorden
  • Sorry Bert. Ik had je vraag niet eerder gezien. Deze wikkelingen heb ik in serie met R13 en R14 gezet, maar ik kan niet precies meer zeggen in welke richting. Van te voren heb ik eerst een sinussignaal op de ingang gezet en dan naar de polariteit van het signaal op deze wikkelingen gekeken (met een oscilloscoop). En dan zo aansluiten dat je tegenkoppeling krijgt. Als het echt nodig is kan ik nog wel eens in de versterker kijken.

   Overigens denk ik dat de weerstandwaarden van R3 en R4 niet juist zijn in het schema van de Classic Bill. Ik heb ze verlaagd naar 28k. Dan is de anodespanning van de drivers netjes rond de 196 V en is de vervorming ook laag. Ook nog wat andere ideeën uitgewerkt. Het blijft leuk dat bouwen.

   Ondertussen heeft de versterker al aardig wat uurtjes gewerkt, en ik luister er met veel plezier naar. De CFB en het weglaten van de global NFB was volgens mij een hele verbetering en kan ik dus sterk aanraden.

   Met vriendelijke groeten,
   Ronnie

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.